Nieuws Droogte 2018

Duizenden euro's schade door droogte

24 Augustus 2018 - Herma van den Pol - 15 reacties

Er wordt op de akkerbouwbedrijven met zetmeelaardappelen en op melkveehouderijen rekening gehouden met een fikse daling van het inkomen. Dit blijkt uit een analyse van Wageningen University & Research (WUR). Tegenover die daling staat een plus bij de overige akkerbouwbedrijven en bij de fruitteeltbedrijven.

Op verzoek van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit maakte de WUR een analyse van de verwachte effecten van de droogte en hitte op het inkomen in de agrarische sector. Uit deze zogenaamde 'quik-scan' blijkt dat er in de melkveehouderij, melkgeitenhouderij en op akkerbouwbedrijven met zetmeelaardappelen een gemiddelde inkomensdaling van respectievelijk €16.000, €22.000 en €31.000 per onbetaalde arbeidsjaareenheid kan worden verwacht.

Hoge voerkosten
Als het over de melkveehouderij gaat, dan zijn het vooral de voerkosten die de resultaten negatief beïnvloeden. Er wordt bijna een halvering van het inkomen per onbetaald arbeidsjaar gezien. Het gemiddelde inkomen staat op €35.500, maar in 2018 raamt de WUR dit op €19.600. Het inkomen uit het bedrijf daalt van €103.500 in 2017 naar €29.100 in 2018. Het inkomen komt bovengemiddeld uit, maar de voerkosten stijgen van €93.800 in 2017 naar €121.700 in 2018.

Halvering inkomen per onbetaald arbeidsjaar

Ook varkenshouders krijgen te maken met hogere voerkosten, hogere kosten voor afzet van mest en hogere prijzen voor strooisel, maar die worden door de WUR niet genoemd. Daarbij worden de kosten voor de mestafzet sowieso niet meegenomen.

Esther de Snoo, woordvoerder bij belangenbehartiger LTO, zei tegen de Stentor: "We sluiten niet uit te dat we alsnog om financiële steun gaan vragen." Dat gebeurt dan wel nadat er in het najaar gebleken is hoe groot de schade precies is.

Positief voor akkerbouw
Het is echter niet alleen maar negatief, want voor de overige akkerbouwbedrijven en in de fruitteelt wordt rekening gehouden met een stijging. Het gaat om een plus van €12.000 voor de akkerbouwbedrijven en €21.000 voor de fruitteeltbedrijven (per onbetaalde arbeidsjaareenheid). De WUR motiveert het als volgt: "De lagere kilo-opbrengsten worden naar verwachting ruimschoots gecompenseerd door de fors hogere prijzen op de vrije markt, als gevolg van schaarste."

De plussen in het inkomen worden wel iets genuanceerd. "De verschillen tussen de individuele ondernemers zullen groter zijn dan gebruikelijk." Dit door de verschillen in grondsoort, mogelijkheid tot beregenen en de aard van de afzetcontracten. In de akkerbouw gaat het inkomen uit het bedrijf naar verwachting omhoog van €24.900 in 2017 naar €54.500 in 2018.

Het inkomen per onbetaald arbeidsjaar stijgt tot €57.600, terwijl dat in 2017 nog €25.400 was. Het is een combinatie van de bovengemiddelde opbrengsten, afgezet tegen kosten die iets onder het gemiddelde liggen. Voor beregening schat de WUR de kosten op €50 per hectare, bij een hoeveelheid van 25 millimeter. 

Duidelijkheid in najaar
Pas in het najaar kan met zekerheid gezegd worden wat de effecten van de droogte zijn. Hierbij hangt namelijk ook veel af van de hoeveelheid neerslag in de maanden augustus en september, en wat dat gaat doen met de gewasgroei.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Herma van den Pol

Herma van den Pol werkt sinds 2011 bij Boerenbusiness en heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot marktexpert Melk & Voer. Daarnaast is zij wekelijks te zien in de marktflits over de zuivelmarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
15 reacties
bookeskook 24 Augustus 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl//artikel/10879723/duizenden-euro-s-schade-door-droogte][/url]
Mevr. De Snoo en haar Lto lijken er niet veel van te snappen.
Eerst vele van hun leden in de bankstrop en aan het einde van het jaar bekijken of er nog steun moet komen?!
Dat is nog eens domme ambtelijke zever ten top! Hoezo belangenbehartigen, op de bres staan voor, van en met de leden?
In en in triest tot wat een hoopje ellende LTO verworden is!
Abonnee
te triest voor woorden 24 Augustus 2018
Helemaal mee eens.
Dan ook niet zeggen in oktober keren we de GLB gelden uit. Nee we moeten voor drie maanden een extra krediet afsluiten met een rekeningcourant rente, hoe vernederend.
En dan ook nog borst vooruit, we hebben er toch maar iets moois uitgesleept.
Hoe ver is LTO gezonken. Opheffen. Is niet meer van deze tijd.
Abonnee
tm 24 Augustus 2018
Verworden tot een klotensector, gedicteerd door mensen zonder affiniteit met de praktijk.
Gedoemd te mislukken, mede door geen opvolging, hier mogen ze van mij niet meer. Help ze overal met plezier mee, behalve boer worden.
bookeskook 24 Augustus 2018
@TM. Ja hier idem. Zal onze tijd wel duren, maar hier absoluut geen opvolging.
Laat de Nederlandse regering over 20 jaar maar kijken hoe ze hun kiezers met import aan het eten houden! Duurzaam, eigen land, schei toch uit, voor een hongerloon miljoenen gratis beschikbaar stellen voor die flauwekul. Wij niet meer!
hans 24 Augustus 2018
Wanneer jullie je kinderen deze levenswijze niet meer toewensen, waarom modderen jullie zelf dan wel verder? Want, wanneer eigendom, nu is de prijs nog acceptabel om te verkopen, anders, vacatures genoeg momenteel.
bookeskook 24 Augustus 2018
@Hans, Deze levenswijze is prachtig en door het opgebouwde eigen vermogen hoeven wij niet aan te modderen. Maar als ik eerlijk reken met een lage rentevergoeding voor geinvesteerd vermogen dan werk ik voor minder als het minimumloon en dat op alle tijden van de dag en week indien nodig! Dit geldt voor de meeste agrarische ondernemers! Het is absurd dat deze regering de mensen die zo maf zijn als in de primaire sector, gewoon laat bungelen en niet lijkt te beseffen wat er dit jaar gezwoegd is en geleden wordt door de mensen in de sector die voor ons eten zorgt!! Onbegrijpelijk bot en onmenselijk vanuit Den Haag! Maar o nee ik zou het bijna vergeten, zij wisten het niet, waren op reces!!! En de boerengezinnen maar ploeteren om de winkelschappen en hun magen gevuld te houden!!!
geert 24 Augustus 2018
Boeren moeten leren om van de schade te leven,een weersverzekering lost dit ook niet op,kost allleen maar geld
geert 24 Augustus 2018
Rutte was gisteren nog in Leeuwarden bij het nieuwe Dairy Centrum ,hij was dol enthousiast over de nieuwe en moderne techniek in de veehouderij,hij weet niets van het leed en de zorgen die melkveehouders hebben.
Akkerbouwer 24 Augustus 2018
Enorme schade melkveehouderij??
Dit jaar minder gras, meeste veehouders hebben nu mooi de gelegenheid om de enorme voorraad van 2017 op te maken.
Mocht je deze verkocht hebben, dan had u altijd nog kunnen beregenen.

Hoge krachtvoerkosten, de tarwe na jaren eindelijk weer eens boven de 200 euro. Maar gemiddelde graanboer koopt niet ineens land bij voor 60 of 70000 euro per ha.
Doet hij dit wel, en gaat een kostprijs berekening er op los laten. Dan hoeft hij niet te gaan rekenen.

Dus om nu direct de noodklok voor de veehouderij te gaan luiden. Misschien ook eens langs de percelen aardappels en bieten in de veenkoloniën rijden.

PS: ik klaag zelf niet, doe mij volgend jaar maar weer dezelfde droogte in heel Europa. Lijkt mij prima voor de prijzen in de vrije sector.
Akkerbouwer 24 Augustus 2018
Enorme schade melkveehouderij??
Dit jaar minder gras, meeste veehouders hebben nu mooi de gelegenheid om de enorme voorraad van 2017 op te maken.
Mocht je deze verkocht hebben, dan had u altijd nog kunnen beregenen.

Hoge krachtvoerkosten, de tarwe na jaren eindelijk weer eens boven de 200 euro. Maar gemiddelde graanboer koopt niet ineens land bij voor 60 of 70000 euro per ha.
Doet hij dit wel, en gaat een kostprijs berekening er op los laten. Dan hoeft hij niet te gaan rekenen.

Dus om nu direct de noodklok voor de veehouderij te gaan luiden. Misschien ook eens langs de percelen aardappels en bieten in de veenkoloniën rijden.

PS: ik klaag zelf niet, doe mij volgend jaar maar weer dezelfde droogte in heel Europa. Lijkt mij prima voor de prijzen in de vrije sector.
bookeskook 24 Augustus 2018
@akkerbouwer; ik heb niet de noodklok geluid exclusief voor de veehouderij. Net zo goed voor alle akkerbouwers met contractteelten in aardappelen, conserven etc. En niet alleen in het N.O. ook in het Z.W., Z.O. en midden van het land. En of je nou zelf getroffen bent of er vooral blij mee bent, maakt voor mij niet uit!
Diegenen die zich kapot hebben gewerkt om de schade te beperken en nu met een appel en ei bedankt worden en zware financiele verliezen moeten incasseren vanwege het weer, daar moet op een fatsoenlijke manier en snel geholpen worden en niet zo als het nu gaat. Wat hieruit namelijk spreekt vanuit de politiek, maar ook vanuit uw visie, beste akkerbouwer is totale gemis aan respect voor de primaire sector die dag in dag uit ervoor zorgt dat de winkelschappen gevuld blijven ook als dat leidt tot een ontwricht sociaal leven en ontwrichtte gezinnen vanuit de werkdruk om deze weersextremen te tackelen. Een goede schaderegeling is daarbij het minste wat onze overheid kan doen. Bovendien is er een europese pot voor beschikbaar, alleen heeft onze overheid inclusief de VVD! besloten om deze pot aan milieudoelen te schenken!!! De boertjes moeten zelf maar de verzekeringspremie inclusief belasting ophoesten! Hoe grof kun je het maken naar een sector, beste akkerbouwer!
Drent 24 Augustus 2018
Dat vind ik ook, akkerbouwer de veehouderij doet net als zij de grootste schade hebben maar zij hebben nog voorraad van vorig jaar en anders moeten ze iets meer betalen voor voer als anders daarentegen hebben wij echt veel minder opbrengst dus minder geld in het laatje. Mede namens lto wordt veehouderij steeds als grootste gedupeerde gezien
hans 25 Augustus 2018
Bookeskook schrijft

"Diegenen die zich kapot hebben gewerkt om de schade te beperken en nu met een appel en ei bedankt worden en zware financiele verliezen moeten incasseren vanwege het weer, daar moet op een fatsoenlijke manier en snel geholpen worden en niet zo als het nu gaat. Wat hieruit namelijk spreekt vanuit de politiek, maar ook vanuit uw visie, beste akkerbouwer is totale gemis aan respect voor de primaire sector die dag in dag uit ervoor zorgt dat de winkelschappen gevuld blijven ook als dat leidt tot een ontwricht sociaal leven en ontwrichtte gezinnen vanuit de werkdruk om deze weersextremen te tackelen."

Welkom in de mondiale liberale wereld.
Wat de Nederlandse, of beter w. Europese boer nu meemaakt, maken de boeren in armere landen elk jaar mee. Denken dat men van jou afhankelijk is, maar voor jou 1000-den anderen elders. Grondstoffen voor voedsel wat wereldwijd onbeperkt getransporteerd wordt in een wereld waar de mensen vast gezet zijn, en de rijkdom hier met wapens beschermd wordt. Rijkdom die slechts ontstaat door grondstoffen goedkoop te houden, veel aanbod, en producten zo duur mogelijk te verkopen.
Abonnee
info 25 Augustus 2018
Zie mijn reactie Politiek zet aardappel in uitverkoop
Zuidboer 25 Augustus 2018
Drent schreef:
Dat vind ik ook, akkerbouwer de veehouderij doet net als zij de grootste schade hebben maar zij hebben nog voorraad van vorig jaar en anders moeten ze iets meer betalen voor voer als anders daarentegen hebben wij echt veel minder opbrengst dus minder geld in het laatje. Mede namens lto wordt veehouderij steeds als grootste gedupeerde gezien


Was jij niet diegene die vrolijk sprak over 60 ton netto aardappelen? En in de tussentijd maar lopen klagen....
hans 25 Augustus 2018
tm schreef:
Verworden tot een klotensector, gedicteerd door mensen zonder affiniteit met de praktijk.
Gedoemd te mislukken, mede door geen opvolging, hier mogen ze van mij niet meer. Help ze overal met plezier mee, behalve boer worden.


Nieuwe kansen voor de ondernemers, gemakkelijk want " drugsactiviteiten in (leegstaande) agrarische opstallen plaatsvinden in het buitengebied". Alreeds groot in economische waarde, €18,9 miljard , veel meer dan de zo bejubbelde "Nederlandse melkveehouderij en de zuivelindustrie zijn samen goed voor een productiewaarde van 12 miljard euro".

Nederland, naast dat we al "De Kaaiman-eilanden van het noorden" zijn als belastingparadijs voor de welgestelden, zijn we nu ook het "Colombia van het noorden" qua drugs-leverancier voor de uitgebluste yuppen.
https://www.foodlog.nl/artikel/economisch-belang-drugs-streeft-omzet-multinationals-en-complete-nederlands/
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden