Nieuws Cosun

Cosun verlaagt toewijzing voor 2019

24 Augustus 2018

Cosun laat vrijdag 24 augustus weten dat het toewijzingspercentage voor 2019 uitkomt op 95%, waar dat in 2018 nog 107% was. Tevens heeft de coöperatie de vroegbestelling van bietenzaad voor 2019 opengesteld.

Het toewijzingspercentage voor komend jaar is dus 12% lager dan dit jaar het geval is. Daarmee laat Cosun weten dat het in 2019 minder suiker wil produceren. Dat heeft volgens de coöperatie te maken met de zeer lage suikerprijs op de wereldmarkt, wat export onaantrekkelijk maakt.

Hoge productie
De suikerproductie was afgelopen jaar, zowel in Nederland als in Europa, hoog. Dat had alles te maken met de hoge hectare-opbrengsten en grote arealen. Dat maakt dat de voorraden toegenomen zijn. "Dit jaar zal de productie waarschijnlijk lager uitvallen, maar zal deze rond het langjarig gemiddelde blijven hangen. Dat betekent dat de voorraadsituatie nauwelijks verandert", aldus Cosun.

Vanwege de lage exportprijs is het, volgens Cosun, niet aantrekkelijk om suiker te exporteren en is het gunstiger om het product op te slaan en volgend jaar te verkopen. "Een lagere productie in 2019 is dus voldoende om de reguliere afzet te realiseren."

Vroegbestelling bietenzaad
Daarnaast laat Cosun weten dat het de vroegbestelling van bietenzaad voor 2019 op maandag 20 augustus heeft opgesteld. Deze zal open blijven staan tot 5 september. In de vroegbestelling kunnen telers bietenzaad voor 2019 bestellen, met een korting van circa 5%.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Benoeming

Bos volgt De Lugt op als voorzitter van Cosun

Nieuws Suikerbieten

Cosun sleutelt aan opzet van bietenprijs

Analyse Suiker

Chinese suikerproductie groeit naar 10 miljoen ton

Nieuws Suikerbieten

Veel overzaai suikerbieten door korstvorming

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief