Weerupdate Robottechniek

Autonoom graan telen blijkt goed mogelijk

2 Oktober 2018 - Niels van der Boom

Harper Adams University heeft het tweede seizoen waarin een perceel graan autonoom werd geteeld, succesvol afgesloten. Het perceel mag alleen worden betreden door robottrekkers en machines. Ondanks het succes is de technologie er echter nog lang niet.

In 2017 teelden studenten van Harper Adams University teelden 1 perceel zomergerst, wat gevolgd werd door wintertarwe. Het tweede teeltseizoen van het 'Hands Free Hectare-programma' (HFHa) verliep soepeler. Het eerste jaar had de zaaimachine nog bijna 3% aan missers, maar dat was afgelopen najaar al gedaald naar slechts 0,35%.

Tevreden met opbrengst
De tarwe werd in november gezaaid, onder niet-ideale omstandigheden. De uiteindelijke opbrengst kwam op 6,5 ton. Niet helemaal gelijk aan een commercieel bedrijf, maar er moet tussendoor ook gestudeerd worden. Projectleider Martin Abell is tevreden met de resultaten. "Vorig jaar lukte het niet om rijdend te lossen naast de combine. Dat is nu wel gelukt, omdat het besturingssysteem van de trekker nauwkeuriger werkt."

"Ook is het mogelijk om de motor op afstand te starten en stoppen. Het rijdend lossen was geen must, maar hierdoor gaat het dorsen wel sneller. Het is de kers op de taart van ons project. Heel af en toe moesten we handmatig ingrijpen met de afstandsbediening om de trekker op de juiste lijn te krijgen. De combine heeft het volledige perceel, inclusief kopakkers, autonoom geoogst."

Verbeteringen doorvoeren
Binnen redelijk strakke deadlines werden 2 gewassen geteeld. Volgend jaar zaait de universiteit een groenbemester. Dat is niet alleen goed voor de bodem, maar geeft ze ook de mogelijkheid om veel meer veldtests te doen die vooralsnog onmogelijk waren. "Wanneer er tarwe staat, dan kun je niet onbeperkt rondjes gaan rijden. Het gaat om kleine technische verbeteringen."

Ook wordt de techniek uitgebreid met technologie uit de auto-industrie. Die moet zorgen dat de trekker zelf naar het perceel rijdt. Dit betekent dat hekken en poorten automatisch moeten openen en sluiten, maar ook dat obstakels door het voertuig moeten worden herkend. Daarbij is het goed om te weten dat de universiteit met een klein budget werkt.

Er wordt dus niet voor tonnen aan elektronica aangeschaft, maar zoveel mogelijk van universele onderdelen gebruikgemaakt. Het project heeft onder andere een prestigieuze aanmoedigingsprijs van de BBC ontvangen en de Queen’s Anniversary Prize.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior marktspecialist akkerbouwgewassen bij DCA Market Intelligence. Hij maakt vooral analyses en marktupdates over de aardappelmarkt. In columns deelt hij zijn scherpe blik op de akkerbouwsector en technologie.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden