Het trekkerrijbewijs heeft tot gevolg dat buitenlandse stagiairs en studenten in Nederland niet meer met de trekker de openbare weg op mogen. Tweede Kamerleden Helma Lodders en Remco Dijkstra (VVD) stelden er Kamervragen over.
Het trekkerrijbewijs, dat in 2015 ingevoerd is, houdt in dat een bestuurder van een trekker alleen de openbare weg op mag als hij/zij een dergelijk rijbewijs of autorijbewijs (van voor 2005) heeft. Buitenlandse stagiairs en studenten zijn echter vaak zo jong dat ze hier niet voor in aanmerking komen.
Onwerkbare situatie
Hierdoor ontstaat een onwerkbare situatie, omdat studenten niet met de trekker naar diverse percelen (die gescheiden zijn door een openbare weg) kunnen rijden. Veel studenten kunnen daardoor niet meer bij boeren in Nederland aan het werk, zo berichte Omroep Flevoland. In andere landen in de Europese Unie (EU) mag je de weg op, zodra je een autorijbewijs hebt.
Lodders en Dijkstra hebben inmiddels Kamervragen gesteld aan minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit). Zij willen een toelichting hebben op de wet- en regelgeving rond het trekkerrijbewijs. Daarnaast willen zij de mening van de minister over de situatie met de buitenlandse stagiairs.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.