Shutterstock

Nieuws Drones

DJI lanceert 3 nieuwe landbouwdrones

17 Oktober 2018

De Chinese dronespecialist DJI heeft 3 drones geïntroduceerd die ontwikkeld zijn voor de agrarische sector. Het gaat om 2 spuitdrones en de Phantom 4 RTK. Zoals de naam doet vermoeden beschikt deze over rtk-gps, waardoor hij nauwkeuriger zijn plaats bepaalt.

De standaard DJI Phantom 4 bevindt zich in het topsegment van de consumentenklasse. Echter, ook door veel bedrijven wordt hij ingezet voor allerlei doeleinde. Sinds de dronehype begon is DJI marktleider met hun Phantom-serie.

Tijdens de European Drone Summit in Frankfurt heeft het bedrijf hun Phantom 4 RTK officieel gelanceerd. Geruchten lekten al eerder uit, maar nu is het officieel. Het is een variatie op de reeds bestaande Phantom 4 Pro met als groot verschil de rtk-gps module.

4

centimeter

is de nauwkeurigheid van de Phantom 4 RTK

Betaalbare rtk-gps
Deze nauwkeurige gps-techniek wordt al jaren toegepast in de landbouwsector. Echter, bij drones werd het niet eerder aangeboden op een massaproduct voor een betaalbare prijs. De P4P heeft een nauwkeurigheid van 500 centimeter, wat bij de RTK-versie teruggebracht wordt naar 4 centimeter.

Er is voornamelijk vraag naar een nauwkeurige drone bij het maken van luchtbeelden (mapping) en inspectiewerk; vooral in de grondverzetsector. Hoe nauwkeuriger de drone vliegt, des te nauwkeuriger het eindresultaat is. Een dronefoto van 1 perceel bestaat uit honderden losse foto’s. Van iedere foto weet het systeem de exacte locatie, zodat de uiteindelijke kaart betrouwbaarder is.

Het systeem gaat zelfs zover dat lensfouten tijdens de productie worden opgemeten en opgeslagen in een lensprofiel. Bij het samenstellen van de beelden houdt de software hier rekening mee.

Achteraf locatie bepalen
Een andere noviteit op de rtk-versie is Post Processed Kinematics (PPK). Hierbij wordt het satellietsignaal opgeslagen met de afbeelding, waardoor achteraf de nauwkeurigheid wordt bepaald wanneer een rtk-signaal niet voor handen is.

Voor de nauwkeurige versie heb je een app en basisstation op de grond nodig. De drone zelf kost €5.700, maar compleet met basisstation en accessoires praat je over €7.800. Wie de rtk-module los wil kopen voor de montage op een bestaande drone, betaalt €3.600. Ter vergelijking: een gewone P4P koop je vanaf €1.400.

Spuitdrones
Naast de rtk-drone liet DJI al eerder 2 nieuwe spuitdrones zien, maar die worden vooral in Azië toegepast voor het bespuiten van rijstvelden. In Europa is spuiten met een drone verboden, al wordt er wel gekeken naar de mogelijkheden en trachten bedrijven de markt open te breken. Voor Nederland lijkt dit vooralsnog een niet te behalen station.

De MG-1S Advanced is de opvolger van de MG-1 modellen. De fabrikant heeft het spuitsysteem en de elektronica verbeterd. De MG-1P is wat dat betreft dus interessanter. Met een speciale afstandsbediening kun je tot maximaal 5 van deze drones tegelijkertijd bedienen. Je maakt 1 route, die ze afzonderlijk afleggen.

Een camera heeft daarnaast obstakeldetectie, zodat ze niet tegen elkaar of andere objecten botsen. De bediening heeft een maximale reikwijdte van 3 kilometer. Ook de spuitdrone is met rtk-gps uit te rusten om hem nauwkeuriger te maken.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappel- en granenmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox