Shutterstock

Nieuws Droogte

Droogte blijft ook in 2019 een (groot) probleem

29 Oktober 2018 - Niels van der Boom - 3 reacties

Droogte wordt ook in 2019 in sommige gebieden een (groot) probleem, zo meldt Waterschap Rijn en IJssel 29 oktober. Het neerslagtekort is in hun gebied zo groot dat de situatie zich deze winter en volgend voorjaar niet zal kunnen herstellen. Dat is althans de verwachting.

Volgens Waterschap Rijn en IJssel begint het voorjaar van 2019 eveneens droog (in hun werkgebied). Dit beslaat de Achterhoek, Liemers en een stukje van de provincie Overijssel. In totaal gaat het om 200.000 hectare tussen de Rijn en IJssel.

Extremer dan in 1976
Het tekort varieert in dit gebied van 500 tot maximaal 700 millimeter en dat is ook nodig om het grondwaterpeil naar normale waardes terug te laten keren. De landelijke kaarten van het KNMI tonen een dergelijk tekort niet, maar lokaal is de situatie heel anders en zelfs nog extremer dan in het jaar 1976.

De droogte heeft volgens het waterschap gevolgen voor mens, natuur en de landbouwsector. De waterkwaliteit neemt af en dat geldt ook voor de beschikbaarheid. "We verwachten dat grond- en oppervlaktewaterstanden zich onvoldoende herstellen", zegt dijkgraaf Hein Pieper. "Dit betekent dat we het voorjaar van 2019 beginnen met een achterstand. Deze zomer hebben we daar de gevolgen van gezien."

Beregeningsverbod houdt aan
Het onttrekkingsverbod (beregeningsverbod) is nog steeds van kracht en dat blijft ook zo; dat gebeurde niet eerder in de wintermaanden. Daarbij geldt er op 3 specifieke plekken een verbod op het beregenen met grondwater. De komende maanden gaat Waterschap Rijn en IJssel met diverse partijen in het gebied op zoek naar oplossingen voor de gevolgen.

De recente regenval laat het gras groen kleuren, maar schijn bedriegt. De grondwaterstand staat 1 meter lager, vergeleken met de normale situatie in deze tijd van het jaar. Meer dan de helft van de watergangen staat droog. Zo kampt de Achterhoek met 400 millimeter neerslagtekort, tegenover 50 millimeter in een normaal jaar.

Landelijk probleem
Eind oktober stelde Waterschap Brabantse Delta opnieuw enkele totale onttrekkingsverboden in. Het gaat om gebieden in Zundert, Rijsbergen en Etten-Leur. Ook andere waterschappen melden dat de situatie zorgzaam blijft en waterstanden historisch laag zijn.

De kaart blijft op veel plaatsen bruin. Tekorten lopen op tot 700 millimeter.

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior marktspecialist akkerbouwgewassen bij DCA Market Intelligence. Hij maakt vooral analyses en marktupdates over de aardappelmarkt. In columns deelt hij zijn scherpe blik op de akkerbouwsector en technologie.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
down under 29 Oktober 2018
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/artikel/10880346/droogte-blijft-ook-in-2019-een-groot-probleem]Droogte blijft ook in 2019 een (groot) probleem[/url]
Na regen komt zonneschijn!

Of moeten we nu gaan zeggen: Na zonneschijn komt regen?
Primusch 29 Oktober 2018
Onzin, droogte geen issue meer de komende weken. Vanaf nu tot tot december regelmatig zeikesnat! Goed begrepen!
OUdje 30 Oktober 2018
piepers in 1976 waren 30 cent, in 1977 …...3 ct
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden