Shutterstock

Weerupdate Gps-techniek

Gps-diefstal blijft actueel onderwerp

31 Oktober 2018 - Niels van der Boom

Sinds een jaar of 4 hebben dieven het gemunt op de rtk-gps-systemen van boeren en loonwerkers. Daarbij wordt er steeds geraffineerder te werk gegaan. Afgelopen maand werden bij 2 bedrijven in Noord-Nederland systemen gestolen. Fabrikant, importeur en verzekeraar roepen op alert te blijven.

Eind oktober werd op een akkerbouwbedrijf in het Groningse Vierhuizen een gps-systeem gestolen van John Deere. Deze systemen zijn populair bij dieven. Ook een Friese trekkerhandelaar werd recentelijk getroffen. In Groningen werd zelfs het damwand van de schuur opengebroken om bij de systemen te komen.

Dit voorjaar werd er een grote hoeveelheid gestolen in Noord-Brabant en september vorig jaar waren Groningen, Zeeland en Limburg aan de beurt. Overal is gps-diefstal actueel. Het is geen puur Nederlands fenomeen. In de Duitse deelstaat Saksen-Anhalt werden vorig jaar 40 systemen gestolen en in Thüringen liep het aantal diefstallen op tot 50 stuks. Ook in België komt gps-diefstal voor. Boerenbusiness sprak met 3 partijen over diefstal van gps-systemen:

De fabrikant: Eric Teuwsen – John Deere
Eric Teuwsen is specialist agromanagementsystemen bij John Deere. "In mijn werkgebied (Nederland, België, Duitsland, Frankrijk en Denemarken) komt het allemaal voor. Het is overigens echt niet alleen John Deere. We roepen onze dealers op om hierover goed te communiceren met hun klanten. Zorg dat je verzekering op orde is, sla serienummers op en berg de spullen goed op als je het niet gebruikt."

Teuwsen kan zich indenken waarom John Deere zo (ongewild) populair is. Naast naamsbekendheid noemt hij een ander voordeel: "De filosofie van Deere is dat er gebruik wordt gemaakt van soortgelijke componenten. Een scherm van je trekker past in een maaidorser of hakselaar. We hebben 1 ontvanger en 1 terminal die breed inzetbaar zijn. Vast ingebouwde sets zijn dan ook minder interessant."

"Als er een systeem wordt gestolen, dan moet je de dealer op de hoogte stellen. Die speelt de serienummers door naar de fabrikant. Deze komen op een zwarte lijst. Wordt getracht de software te updaten of wordt een SF3- activatie aangevraagd dan zien we dit direct. Sinds 2 jaar hebben we een slot voor de terminal, waarmee je het scherm aan de behuizing vergrendeld."

Teuwsen vervolgt: "Wel zien we dat de dieven professioneler worden en soms zelf een complete armleuning met terminal uit de trekker halen. Het item diefstalpreventie staat op onze agenda. We kijken hoe onaantrekkelijk het gemaakt kan worden maar, wees altijd een goede huisvader voor je systemen."

De importeur: Maarten van Kampen – Vantage Agrometius
Ook de importeur van Trimble, Vantage Agrometius, heeft met diefstal te maken. "Het komt met vlagen. Soms lijkt het of dieven op bestelling de systemen stelen", zegt marketing manager Maarten van Kampen. "Alles wordt netjes gedemonteerd en daar zijn ze soms wel een paar uur mee bezig. Ook wij registreren alle serienummers. Neem na diefstal direct contact op."

"Trimble zet ze in een wereldwijde databank, zodat het altijd kan worden teruggevonden. Daarom is het van belang een goede administratie bij te houden. Wij doen dat gedeeltelijk, net als sommige van onze dealers. In het seizoen worden sets nog weleens uitgeruild of dealers beschikken over een voorraad. Dan is niet altijd meer duidelijk bij welke gebruiker welk systeem ligt", aldus Van Kampen.

Preventie staat bij Trimble niet bovenaan de lijst, omdat het moeilijk te voorkomen is. Een fysiek slot werkt iets vertragend. "Sporadisch wordt wat teruggevonden. Een Nederlands systeem vond de fabrikant dit jaar terug in Engeland", weet Van Kampen. "Deze boer kocht nietsvermoedend een tweedehands systeem. Toen hij het rtk-signaal trachtte te activeren, kwam de set naar voren in de databank met gestolen systemen. Naast Nederland zijn ook klanten in België bestolen. In België biedt Nelissen Verzekeringen uit Hasselt een betaalbare verzekering specifiek voor gps-systemen."

Nog te vaak merkt Vantage Agrometius dat gebruikers niet zorgvuldig omgaan met hun systeem. "Zo blijft het scherm bijvoorbeeld in de trekker hangen als deze in het land staat (tijdens beregenen of 's nachts)", zegt Van Kampen. "De schuren op slot zetten is het enige wat je kunt doen, maar ook schuren worden opgebroken. We raden in de winter sowieso aan om alles te demonteren en goed op te bergen."

De verzekeraar: Jaap Roskam – Top Team Agrarische Verzekeringen
Ook alles opbergen in de winter heeft nadelen, weet Jaap Roskam van Top Team. Bij een klant werden dit voorjaar 9 rtk-systemen gestolen. "De klant, een groot loonbedrijf, bergt deze altijd centraal op. De dieven wisten precies wanneer ze moesten toeslaan, voor de trekkers werden voorbereid op het voorjaarswerk. Ze knippen niet zomaar wat draden door en weten precies waar ze mee bezig zijn."

Hoe een systeem is verzekerd, hangt volgens Roskam af van het systeem en de verzekeraar. "Gps-apparatuur is op diverse manieren te verzekeren. Het gemonteerde deel is een accessoire, waarvoor dezelfde dekking geldt als het werktuig. Voor het demontabele deel kun je een keuze maken. Wordt dit opgevoerd als accessoire (bij gebruik op 1 machine), dan geldt dezelfde dekking als voor werktuigen. Wordt het in meerdere machines gebruikt, dan is het raadzaam de gps apart te verzekeren (machinebreukdekking)."

In de polis staat veelal opgenomen dat de verzekering tijdens werkuren schade door diefstal dekt. Buiten deze uren wordt er alleen uitgekeerd als het voertuig 'deugdelijk is afgesloten'. Volgens Roskam kost het verzekeren van 1 systeem (nieuwwaarde €16.000) tussen de €240 en €160 per jaar. Er komen vragen over de definitie van werkuren en deugdelijk afsluiten", zegt Roskam. "Wij hanteren de MKB-voorwaarden. Werkuren zijn werkzaamheden overdag, 's avonds en 's nachts, maar alleen wanneer dit gebruikelijk is voor het beroep of bedrijf. 

"Wordt de trekker gestolen, dan is afsluiten niet langer van belang. 's Nachts apparatuur laten hangen mag niet. Opent iemand de deur met een sleutel, dan is er eveneens geen dekking. Het komt voor dat de klant bij bedrijf x een trekker koopt en bij bedrijf y zijn gps. Vaak wordt de trekker dan netjes aangemeld bij de tussenpersoon, maar de gps vergeten ze."

5 tips om gps-diefstal te voorkomen:

  1. Laat systemen niet onbeheerd achter in het land, bijvoorbeeld tijdens beregenen.
  2. Noteer altijd alle serienummers en maak eventueel foto’s van de schermen.
  3. Check je verzekeringspolis en vergeet nieuwe systemen niet aan te melden.
  4. Zorg voor goed afgesloten schuren en eventueel videobewaking en een alarmsysteem.
  5. Apart opslaan is goed, maar maakt het geen trekpleister voor dieven.
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden