Shutterstock

Aangeboden door Pricewise

Landbouw: hoe ontwikkelt duurzaamheid zich?

8 November 2018

Duurzaam ondernemen wordt steeds gewoner. Dat geldt ook voor de landbouwsector, waar duurzaamheid en het milieu langzaam maar zeker meer aandacht krijgen.

In de supermarkten vind je steeds meer producten die met respect voor mens en milieu zijn gemaakt. Ook tussen de akkers en op de weilanden zie je steeds meer zonneparken ontstaan, die via de zon duurzame energie opwekken. Echter, er zijn meer ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid in de landbouwsector. Hieronder zetten we er een aantal op een rijtje.

1. Minder gif
Mede door het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en kunstmest en intensieve landbouwsector hebben we een mestoverschot. Hierdoor groeit er steeds minder op landbouwgrond. Inmiddels is er meer oog voor duurzaamheid; sommige boeren gebruiken geen of veel minder product en telen bijvoorbeeld verschillende gewassen. Hierdoor hebben ze minder last van insecten die gewassen aantasten. Of ze verbouwen sterkere gewassen, die goed tegen droogte en ziektes kunnen.

2. Technische ontwikkelingen
Ook wordt de techniek ingezet voor meer duurzaamheid in de landbouw. Zo kan mest bijvoorbeeld vergist worden tot biogas en kunnen op daken van boerderijen windmolentjes worden gezet. Ook is de precisielandbouw in opkomst. Hierbij wordt het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen, mest en brandstof zoveel mogelijk beperkt.

Een voorbeeld hiervan is het gebruik van sensoren die de behoefte aan mest en water van planten vaststellen, zodat de dosering kan worden afgestemd. Door landbouwvoertuigen zeer nauwkeurig en automatisch te laten rijden, kan de boer brandstof besparen.

3. Duurzamere kassen
Bepaalde delen van Nederland staan er vol mee: verlichte en verwarmde kassen, waar allerlei groente en fruit wordt gekweekt. Het is niet moeilijk om voor te stellen dat een flink deel van de productiekosten in de glastuinbouw uit energiekosten bestaat. Ondernemers in deze branche zijn dus altijd op zoek naar manieren om hun energielasten te verlagen.

Behalve door kritisch te zijn voor welke leverancier ze kiezen, kunnen ze ook flink besparen door in duurzame ledverlichting te investeren. In tegenstelling tot de traditioneel gebruikte lampen, kunnen tuinders met ledlampen de kleur en intensiteit van het licht bijsturen. De verlichting in de kassen wordt daardoor niet alleen veel efficiënter gebruikt, planten groeien beter en hebben een hogere kwaliteit.

4. Bomen en struiken
Boslandbouw is ook een belangrijke factor bij een duurzamere landbouw. Boslandbouw betekent in dat akkerbouw of groenteteelt gecombineerd wordt met het verbouwen van bomen of struiken. Hierdoor wordt de weerbaarheid van de sector als geheel groter.

Ook is het beter voor het milieu. Dit omdat bomen en struiken vol zitten met nuttige insecten, vogels en andere dieren. Boeren hebben daardoor minder chemische bestrijdingsmiddelen nodig.

5. Zonneparken: wel of geen goed idee?
Tot nu toe zag je voornamelijk zonnepanelen op daken. Maar als het aan energieleveranciers ligt, zullen deze steeds vaker op het land staan. Het neerzetten van zonneparken tussen weilanden is op zich een goed idee. Boeren verhuren een stuk land, waar vervolgens zonnepanelen worden geplaatst.

Deze parken leveren energie die door een duurzame bron is opgewekt: de zon. Ook is het financieel aantrekkelijk voor de boeren, omdat het een welkom extraatje oplevert. Het enige nadeel van de zonneparken is dat ze grond gebruiken die voor voedselproductie is bedoeld.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden