Weerupdate Gps-techniek

Ag Leader ParaDyme krijgt opvolger

13 November 2018 - Niels van der Boom

Gps-fabrikant Ag Leader is in Nederland vooral bekend van zijn unieke dubbele gps-ontvanger: ParaDyme. Die past bij de bedrijven met specialistische teelten en die nauwkeurigheid hoog in het vaandel hebben. Na beëindiging van de ontvanger heeft Ag Leader een waardig opvolger geïntroduceerd.

Even leek het doek te vallen voor de ParaDyme want, een model met 2 ontvangers is nu eenmaal duurder dan een enkel bolletje op je dak. Toch hebben gebruikers die meerprijs er graag voor over want, de voordelen spreken aan. "Als je altijd op een driewieler hebt gestapt went een fiets met 2 wielen niet snel", zegt productspecialist Geert-Jan Giesberts van importeur Homburg.

Dealers van Ag Leader hamsterde zelfs ParaDyme apparatuur, want de productie stopte. Deze maand lanceert de Amerikaanse gps-specialist de opvolger: DualTrac. Dat gebeurt samen met een nieuwe enkele ontvanger: GPS7500, die het bij gps-grossier en OEM-leverancier NovAtel inkoopt.

Nauwkeurigheid in Nederland essentieel
"In het grootste deel van de wereld heeft het nauwkeurig werken tot op de laatste centimeter niet de grootste meerwaarde", zo legt Giesberts uit. "Dat geldt zeker bij knik- en rupstrekkers, omdat de antenne hier toch al veel beweegt. Bij specialistisch werk is dat een ander verhaal. In Nederland werkt zo’n 75% van de Ag Leader systemen met een ParaDyme. Het was een belangrijk product voor ons, waarvoor we nu de DualTrac kunnen aanbieden."

DualTrac is geen kopie van de oude dakmodule. Hij bestaat uit 2 GPS7500 ontvangers, maar de SteerCommand trekkerbesturing, bevind zich nu als losse unit in de cabine en niet langer op het dak. Nieuwe software zorgt ervoor dat het systeem zowel gps- als Glonass-satellieten kan ontvangen. Ook is het voorbereid op de multiband gps-systemen Galileo (Europees netwerk) en Beidou (Chinees netwerk). Zodra een Ntrip-correctie (RTK-correctie protocol) beschikbaar is voor deze netwerken kunnen beide Ag Leader systemen hiermee overweg.

80

meter

per uur is de minimale rijsnelheid

Ultra lage snelheden
DualTrac heeft een aantal voordelen over GPS7500 of andere ontvangers. Zo kan uit stilstand worden weggereden, zonder een verlies in nauwkeurigheid. Ook wordt gewerkt bij een minimale rijsnelheid van 80 meter per uur, waardoor het systeem op de kopakker net zo nauwkeurig werkt als elders in het veld. Daarnaast is het systeem bij achteruitrijden net zo nauwkeurig als wanneer je vooruit rijdt.

Homburg denkt nog na over de flexibiliteit van het systeem; een idee is om de 2 ontvangers te kunnen demonteren. Hierbij wordt er 1 met RTK-correctie gebruikt om een trekker of ander voertuig te sturen. De tweede ontvanger kan, met een DGPS-signaal op een andere trekker worden gebruikt (om bijvoorbeeld een veldspuit aan te sturen).

Ook zou de tweede ontvanger voor werktuigbesturing gebruikt kunnen worden. Nu wordt de eigen werktuigbesturing van Homburg nog bestuurd via een ParaDyme of enkele ontvanger. Dit kan interessant zijn voor bijvoorbeeld getrokken pootmachines of een kilverbak.

Voor luxere schermen
Ag Leader start in december met het uitleveren van de eerste DualTrac- en GPS7500-ontvangers. Ten opzichte van de ParaDyme ligt de prijs van de set iets hoger, maar het exacte bedrag is nog niet bekend. Ook is het systeem niet meer met de meest eenvoudige terminal te gebruiken, maar alleen leverbaar in combinatie met een Incommand 800 of 1.200. Zeker bij het werken met Isobus-werktuigen of sensoren wordt het grote 1.200-scherm gebruikt.

De terminal werkt met een losse hotspot-modem voor de Ntrip-correctie. Het voordeel hiervan is dat kaarten van Google Earth als achtergrond zijn te gebruiken en dat het de data-uitwisseling vereenvoudigt; bijvoorbeeld om gps-data uit te wisselen met Ag Leader’s managementsoftware AgFiniti.

Een prototype DualTrac draaide dit jaar in Nederland.
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden