Parrot

Tech Drones

Parrot moet boer aan het vliegen krijgen

15 November 2018

Het is de ambitie van vrijwel alle droneproducenten die zich richten op de ondernemers: iedere boer zijn eigen drone. Dat idee heeft de Franse fabrikant Parrot ook. Bluegrass Fields, hun agrarische drone, heeft een update gekregen wat hem gebruiksvriendelijker moet maken.

Parrot lanceerde 1 jaar geleden al de Bluegrass-drone. Die is gebaseerd op bestaande componenten en een NDVI-sensor: de Sequoia. Een bekende in de wereld van sensoren en remote sensing. Hij is betaalbaar, betrouwbaar en compact, waardoor een relatief kleine drone er prima mee overweg kan.

Capaciteit verbeterd
Daarbij levert 1 accu een vliegtijd van zo’n 25 minuten, zo belooft de fabrikant. Dat is genoeg om 65 hectare in kaart te brengen, wanneer je op 120 meter hoogte vliegt. Wil je meer gedetailleerde beelden, dan daalt de capaciteit. Ten opzichte van zijn voorganger ligt de capaciteit echter wel fors hoger.

Naast een multispectraalcamera, die in 4 bandbreedtes meet, heeft de drone ook een gewone camera voor foto- en filmbeelden. Afwijkende plekken in het perceel kunnen zo ook aan de hand van foto’s worden bekeken.

Speciale app
Vliegen en beelden maken is vaak geen probleem. Het verwerken van de data helaas wel. Hiervoor komt Parrot met een nieuwe app: ParrotField. Vervolgens moet je de beelden op je computer zetten en omzetten in taakkaarten. Dat gebeurt met software van Pix4D. Geen onbekende op dit gebied.

Aan het apparaat met volledig softwarepakket hangt wel een prijskaartje. De consumentendrones van Parrot gaan voor maximaal €700 over de toonbank. De Bluegrass Fields heeft met bijna €4.500 (exclusief btw) toch een ander prijskaartje. Je krijgt dan wel een complete uitvoering en jaarabonnement op de software. Uiteraard heeft ook de Sequoia-sensor een prijskaartje.

Alleen zakenpartners van Parrot mogen het verkopen. In Nederland is dat Geometius, het zusterbedrijf van Vantage Agrometius. Zij verkopen ook de populaire eBee. Die is echter voor specialistische bedrijven bedoeld en, vooral dankzij het prijskaartje en de complexiteit, niet direct voor boeren bedoeld die vooral een praktisch inzetbaar apparaat zoeken.

boerenbusiness.nl

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappel- en granenmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen.

Meer over

droneParrot
Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief