Shutterstock

Nieuws Brexit

Britse premier stelt brexit-stemming voorlopig uit

10 December 2018 - Kimberly Bakker

De Britse premier Theresa May heeft de stemming over het brexit-akkoord uitgesteld. Dat laat ze maandag 10 december weten na een spoedoverleg met de belangrijkste ministers uit haar kabinet.

De afgelopen dagen werd al gespeculeerd over uitstel van de stemming. Het verhaal ging toen dat May terug naar Brussel zou gaan om het akkoord aan te laten passen. Toen werd echter telkens beweerd dat van uitstel geen sprake was.

De verwachting was dat het akkoord dinsdag 11 september door een meerderheid in het Britse Lagerhuis zou worden verworpen. Dat erkende May ook. Naast zo ongeveer alle oppositiepartijen, liet ook de Noord-Ierse DUP en een flink deel van haar eigen partij weten tegen de deal te stemmen.

Nieuw voorstel
De tegenstanders van het huidige voorstel willen dat de deal aangepast wordt. Echter, de Europese Unie (EU) heeft al laten weten dat dit akkoord de enige mogelijke deal is. Wanneer er voor 29 maart 2019 een deal wordt gesloten, gaat de zogenoemde transitieperiode van start (tot 2020). 

Het grote struikelblok is (en blijft) de Ierse grens. De EU wil voorkomen dat er een harde grens ontstaat tussen Noord-Ierland en Ierland. Daarom is er een noodclausule opgenomen: de Irish backstop. Daarin staat dat wanneer er voor eind 2020 geen afspraken over de grens zijn gemaakt, het hele Verenigd Koninkrijk in de douane-unie zal blijven, of dat dat de transitieperiode wordt verlengd tot 2022.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden