Shutterstock

Nieuws Mestaanwending

Sleepvoetbemester blijft, regelgeving niet

19 December 2018 - Niels van der Boom

Voor melkvee- en loonbedrijven op klei- en veengrond is het 'sleepvoetverbod' een heet hangijzer. Wat de exacte gevolgen zijn van het verbod maakt landbouwminister Carola Schouten dinsdag 19 december duidelijk middels een Kamerbrief. Ook na 1 januari 2019 blijft de bemester, maar de regelgeving verandert wel.

Het sleepvoetverbod bij grasland (veen- en kleigrond) is een dossier dat al jaren voortsleept. Begin 2018 werd het verbod wederom met 1 jaar uitgesteld, tot 1 januari 2019. Minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) was duidelijk: "Verdere uitstel is niet gewenst." Welke gevolgen dit heeft, werkt zij nu uit.

Sleepvoetverbod verbiedt sleepvoet niet
"Het sleepvoetverbod gaat niet zozeer om een verbod op het gebruik van de sleepvoetbemester", schrijft Schouten. "Het geldt voor het aanwenden van drijfmest of zuiveringsslib tussen gras in strookjes. De ammoniakemissie is hierbij aanzienlijk hoger dan injecteren in sleufjes met een sleufkouterbemester."

Volgens Schouten zijn er 2 alternatieven die per 2019 aan de nieuwe regels voldoen. Allereerst is dat de 'pulse-trackbemester'. Deze brengt de mest in kuiltjes op het land. Komt de mest niet buiten het kuiltje, dan wordt er emissiearm aangewend. Dit is goed controleerbaar.

Water bijmengen
Het bijmengen van water zorgt eveneens voor emissiereductie. Ook deze methode wordt erkend als toegestane maatregel. Al is dit niet eenvoudig te controleren en vergt het technische borging, om zodoende aan te tonen dat er voldoende water is gebruikt voor de mestgift. Deze (digitale) apparatuur is nu niet of nauwelijks op de markt aanwezig. Fabrikanten stellen zich afwachtend op, omdat de techniek moet voldoen aan niet-opgestelde eisen van het ministerie.

De minister is naar eigen zeggen voornemens beide alternatieven in een ministeriële regeling op te nemen, zodat deze vanaf 2019 kunnen worden toegepast. Het borgen van het verdunnen van de mest met water is dan niet praktijkrijp. Daarom 'gedoogd' Schouten een alternatief. In 2019 en 2020 moet de boer deze controle zelf uitvoeren. "Er moet aannemelijk kunnen worden gemaakt dat bij de aanwending van drijfmest water is toegediend in de verhouding 1 deel water en 2 delen mest."

Uitstel van 2 jaar
Wanneer de technische borgingseisen gereed zijn, kan ze nog niet zeggen. Na de uitwerking moeten deze eerst nog aan de Europese Commissie worden voorgelegd. Die procedure kost minstens 3 maanden. De deadline wordt daarom op 1 januari 2021 gezet: dan mag een sleepvoetbemester dus alleen nog met digitale apparatuur werken. Het streven is om in 2019 de eisen op te stellen in het kader van de Versterkte Handhavingsstrategie Mest.

De wijzigingen in het Uitvoeringsbesluit Meststoffenwet worden in de Staatscourant gepubliceerd. Hier gaat eveneens een tijd overheen. Ook de bestaande emissiearme aanwendtechnieken worden hierin beschreven, met uitzondering van de sleepvoetbemester. De emissiearme mestaanwending wordt na het wijzigingsbesluit ministerieel geregeld.

Emissie monitoren
Schouten schrijft verder dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) op de hoogte wordt gebracht van het handhavingsplan voor 2019. Waterverdunning wordt volgens haar vaker in de praktijk toegepast, met goede resultaten. De ammoniakemissie reduceert en de benutbaarheid van stikstof stijgt. Ook treedt er minder snel droogteschade op. Een monitoringplan moet toezien of de verwachte emissiereductie wordt behaald. Blijkt dit onvoldoende, dan worden alternatieven bekeken.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior marktspecialist akkerbouwgewassen bij DCA Market Intelligence. Hij maakt vooral analyses en marktupdates over de aardappelmarkt. In columns deelt hij zijn scherpe blik op de akkerbouwsector en technologie.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden