Shutterstock

Nieuws Fipronil

Nog steeds bedrijven op slot door fipronil-affaire

4 Januari 2019 - Kimberly Bakker

Tientallen pluimveebedrijven hebben nog steeds te maken met een (gedeeltelijke) blokkade als gevolg van de fipronil-affaire. Zo blijkt uit een brief van minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit).

In de zomer van 2017 werden honderden pluimveebedrijven in Nederland (en België) geblokkeerd. Dit omdat het bestrijdingsmiddel fipronil in de eieren werd aangetroffen. Er werden in totaal 363 bedrijven (met 808 stallen) op slot gezet. Bij een groot deel van deze bedrijven moesten ook de eieren geruimd worden en werden de stallen gereinigd, waardoor de schade flink opliep.

Schouten meldt nu dat er nog 8 bedrijven volledig geblokkeerd zijn en dat er nog 29 bedrijven gedeeltelijk geblokkeerd zijn. In België werden in 2017 zo'n 86 bedrijven preventief geblokkeerd. Daarvan lagen in oktober 2017 nog 11 geheel of gedeeltelijk stil.

Maatregelen getroffen
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft inmiddels wel maatregelen ondernomen om ervoor te zorgen dat eventuele signalen over het gebruik van fipronil in de toekomst sneller beoordeeld en afgehandeld kunnen worden door specialisten.

Daarnaast is de samenwerking tussen de opsporingstak van de NVWA en toezichthouders verbeterd. "Wanneer zich incidenten voordoen, kunnen we informatie over individuele bedrijven delen met brancheorganisaties. Zij kunnen vervolgens een rol spelen bij het treffen van maatregelen, bijvoorbeeld door producten terug te halen", meldt de NVWA bij Vilt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden