AgruniekRijnvallei

Nieuws Jaarcijfers

Afzet AgruniekRijnvallei geeft geen krimp

8 Januari 2019 - Tim Roetman - 1 reactie

AgruniekRijnvallei kijkt terug naar een goed jaar. Ondanks de droogte en invoering van het fosfaatrechtenstelsel heeft de veevoerproducent in 2018 een hogere voeromzet gerealiseerd dan in 2017, wat al een recordjaar was.

De mengvoeromzet is gestegen naar 633.000 ton, 1.000 ton meer dan in 2017. De groei is opvallend, omdat een aantal veevoerbedrijven kampten met teruglopende afzetcijfers. Zo gaf ForFarmers een winstwaarschuwing af als gevolg van de droogte.

Wel was er een daling in de omzet van losse grondstoffen, maar dit houdt een nieuw omzetrecord voor veevoer niet tegen. Ook voor andere takken van het bedrijf was het een goed jaar; onder meer de franchise Welkoop-winkels en gewasbeschermingsmiddelen draaiden goed.

Meer afnemers
Johan Schuttert, commercieel directeur bij AgruniekRijnvallei, is blij met de volumestijging. Het resultaat is volgens hem zelfs markant te noemen, met name door de turbulente ontwikkelingen op de voermarkt als gevolg van de droogte. "Als er in 2019 weer een langdurige droogteperiode komt, dan ontstaan er waarschijnlijk wel grote problemen. De ruwvoerposities waren in de eerste maanden 2018 nog goed, maar dat is nu natuurlijk niet het geval."

Ook in het biologische segment boekt AgruniekRijnvallei winst. Schuttert laat weten dat dat de omzet van biologisch veevoer afgelopen jaar met bijna 33% is gestegen. Biologisch voer is nu goed voor ruim 10% van de totale afzet. 

Ook het totale klantenbestand is gegroeid; vooral uit de pluimveesector hebben nieuwe afnemers zich aangemeld. Door de huidige resultaten is de verwachting dat de omzet met 10% gaat stijgen (ten opzichte van vorig jaar). Daarmee zou de omzet uitkomen op €264 miljoen.

Wat brengt 2019?
Of de volumestijging in 2019 doorzet, is volgens Schuttert afhankelijk van diverse factoren. Een voorbeeld is de stoppersregeling, met name voor de varkens- en pluimveehouderij. "Ik verwacht dat de melkveehouderij een rustiger jaar tegemoet gaat." Tot slot verwacht Schuttert dat de voerprijs eerder gaat dalen dan stijgen. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Tim Roetman

Tim Roetman werkt sinds november 2018 als junior redacteur veehouderij bij Boerenbusiness. Hij schrijft met name over de (prijs)ontwikkelingen op de varkens- en zuivelmarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Abonnee
Wordt tijd 9 Januari 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/artikel/10880982/afzet-agruniekrijnvallei-geeft-geen-krimp]Afzet AgruniekRijnvallei geeft geen krimp[/url]
Een lagere voerprijs zou fijn zijn
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox