Shutterstock

Nieuws Beregeningsverbod

Beregenen in Twente en Achterhoek verboden

18 Juli 2019

Het is zeer droog in de Achterhoek en Twente. Daarom verbieden de waterschappen Rijn en IJssel en Vechtstromen het onttrekken van water uit oppervlaktewater, en in sommige gevallen mag er ook geen water meer opgepompt worden.

Vanaf donderdag 18 juli, 12 uur is het verboden om water uit beken, sloten en vijvers te halen in delen van de gebieden van beide waterschappen. De exacte locaties zijn te vinden op de website van waterschap Rijn en IJssel. Voor waterschap Vechtstromen geldt dat 60% van het gebied niet meer mag beregenen.

Lage grondwaterstanden
Het waterschap Rijn en IJssel schrijft dat het wellicht niet zo warm is als vorig jaar, maar dat het wel bijna even droog is. De waterstanden zijn lager dan normaal in deze tijd van het jaar en de grondwaterstanden zijn laag tot erg laag. Het neerslagtekort is opgelopen tot meer dan 220 millimeter, wat vergelijkbaar is met 2018.

Het verbod komt niet geheel onverwachts. Bij 80% van de watergangen mocht al geen water meer uit de sloten gehaald worden, omdat er geen water over de eerstvolgende stuw stroomde. De waterschappen geven aan streng op te treden bij overtreding van het verbod.

Eerder schreef Boerenbusiness al over de invloed van de droogte op de aardappelen in Oost-Nederland.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox