Beregening

beregening

Achtergrond Beregening

'Nieuwe irrigatietechnieken tegen opmars verzilting'

Om te kunnen beregenen is zoet water nodig. Verzilting is dan ook een groot probleem voor grote gebieden waarin de landbouw afhankelijk is van irrigatie, blijkt uit onderzoek van de Universiteit Utrecht. Het gebruik van slimme irrigatietechnieken kan het ontwikkelen van verzilting beperken.
12 Juli 2021
koeien weidegang donkere wolken

Ruwvoertour Week 24

Regenbuien komen als geroepen

Na een nat en koud voorjaar was het verlangen naar warm weer groot. Dat gevoel is snel omgeslagen na de afgelopen weken. De voorspelde buien voor de aankomende paar dagen komen dan ook als geroepen.  
18 Juni 2021
beregening

Nieuws Beregening

Belgische boer vreest voor grondwatergebruik

Een vernietigde vergunning voor het oppompen van grondwater voor de beregening kan grote gevolgen hebben voor landbouwers in België. De raad van state in België dwarsboomde zo een reeds toegekende vergunning van een landbouwbedrijf en schermt met regels over milieubescherming. Nu vrezen ook andere bedrijven voor hun vergunningen.
13 April 2021
aardappelen droogte beregening

Nieuws Water

Gebruik grondwater beter registreren

De registratie en metingen van het gebruik van grondwater moeten verbeterd worden. Dat staat in een rapport van een inventarisatie naar grondwateronttrekkingen die in opdracht van demissionair minister van Infrastructuur en Waterstaat Cora van Nieuwenhuizen is gedaan.
30 Maart 2021
beregening

Nieuws Water

'Landbouw moet prioriteit krijgen in waterverzorging'

De agrarische sector in Duitsland moet prioriteit krijgen wanneer in droge periodes de waterbeschikbaarheid krap is. Dat zegt het Deutscher Bauernverband op wereldwaterdag, 22 maart. Slechts 2% van het areaal landbouwgrond in Duitsland wordt beregend, maar door extreem weer neemt de behoefte toe.
22 Maart 2021
Gewastour 2021 Kees Trouw

Gewastour Kees Trouw

'Getriggerd worden door telers die het anders doen'

De Boerenbusiness Gewastour volgt dit jaar 10 percelen aardappelen van het ras Innovator verspreid over Nederland. Iedere week vragen we 1 aardappelteler naar het perceel, zijn keuzes en visie. Deze week is dat Kees Trouw, akkerbouwer ten zuiden van Europoort Rotterdam in Hellevoetsluis. 
17 Maart 2021
grasland ruwvoer beregening

Nieuws Beregeningsverbod

Weinig verschil in overdag of 's nachts beregenen

Er zijn nauwelijks verschillen zichtbaar tussen overdag of 's nachts beregenen, zo blijkt uit nieuw onderzoek van het KNMI en Wageningen Universiteit. De uitkomsten van het onderzoek zijn voor LTO Noord een reden met de waterschappen om tafel te gaan om onzinnige beregeningsverboden te voorkomen.
19 Augustus 2020
aardappelen Gewastour2020 beregening

Gewastour Week 34

Grote verschillen neerslag op de aardappelen

Door de onweersbuien van afgelopen week is op verschillende aardappelpercelen voldoende neerslag gevallen. Door het lokale karakter van de buien zijn de verschillen per perceel erg groot. Een overzicht van de neerslag op de Gewastour-aardappelpercelen.
17 Augustus 2020

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox