Nieuws Droogte

In Twente is het nóg droger dan in 1976

31 Juli 2019 - Wouter Baan - 1 reactie

Het zijn pittige tijden voor de boeren in Oost-Nederland. Voor het tweede jaar op rij worden zij geteisterd door fikse droogte. Het neerslagtekort is in Twente zelfs groter dan in rampjaar 1976, zo meldt de Unie van Waterschappen. 

Het neerslagtekort werd in de droge zomer van 2018 vaak gespiegeld aan 1976, het droogste jaar ooit gemeten. Hoewel het neerslagtekort landelijk gezien dit jaar veel kleiner is, gaat deze vergelijking wel opnieuw op voor Twente en de Achterhoek.

Groot neerslagtekort
In Twente is het neerslagtekort 269 millimeter, waar dat in 1976 in deze tijd van het jaar circa 250 millimeter was. De Achterhoek zit daar met een neerslagtekort van 242 millimeter net onder. Landelijk gezien is het tekort 176 millimeter. Dit is fors meer dan het langjarige gemiddelde, maar bij lange niet zo groot als zo'n 40 jaar terug. 

Volgens Hein Pieper, de dijkgraaf bij het waterschap Rijn en IJssel en de vicevoorzitter van de Unie van Waterschappen, heeft het oosten van het land het voor het tweede jaar op rij zwaar te verduren. De droogte heeft grote gevolgen voor de landbouwsector en de natuur. De boeren in deze regio hebben veelal het nakijken, gezien zij sinds 18 juli niet meer mogen beregenen. 

Gevolgen voor snijmais
Wie door Oost-Nederland rijdt, ziet dat de maïspercelen er ronduit slecht bijstaan. Er dreigt lokaal dan ook een ruwvoertekort. De komende dagen wordt er regen voorspeld, al komen de Achterhoek en Twente er opnieuw bekaaid vanaf. Volgende week staat voor Oost-Nederland wel de nodige regen op het programma, al is dit voor nu een druppel op een gloeiende plaat. Het neerslagtekort zal waarschijnlijk voorlopig aanhouden. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Jomanda 1 Augustus 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/artikel/10883448/in-twente-is-het-n-g-droger-dan-in-1976]In Twente is het nóg droger dan in 1976[/url]
In 1976 was het tekort later in augustus wel groter dan nu. Toen was het 350 mm tekort.
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden