Nancy Beijersbergen / Shutterstock.com

Nieuws Agractie 2019

Agractie: wantrouwen tegen overheden groot

1 Oktober 2019 - Redactie Boerenbusiness - 3 reacties

De massale demonstratie van boeren in Den Haag maakt nog maar eens goed duidelijk hoe groot het wantrouwen van de agrarisch ondernemers is tegen de overheden. Politie, politici en ook de nationale omroep NPO krijgen er ter plaatse of op social media geregeld flink van langs.

Dat Agractie 2019 nu al als historisch kan worden betiteld, mag duidelijk zijn. De combinatie van de konvooien trekkers uit diverse windstreken in Nederland, de neerslag en een traditioneel drukke dinsdagochtendspits, heeft het wegennet in de ochtend grotendeels lam gelegd. Met een totale lengte van een kleine 1.100 kilometer aan file was het de drukste ochtendspits ooit.

Arrestaties
Op veel plaatsen had de politie een strakke hand in het begeleiden van deze colonnes. Dit is door de bank genomen goed verlopen. Naar verluidt zijn 3 actievoerders gearresteerd. In Den Haag zelf zijn de wegen rondom het Malieveld hermetisch afgesloten, met onder andere vrachtwagens en wegafzettingen. Ook de weg naar het Binnenhof is geblokkeerd, uit angst dat boeren met trekkers daar naartoe willen rijden. 

Dit groot machtsvertoon, gecombineerd met de aanwezigheid van de ME, leidde in de ochtend al tot grote irritatie onder boeren. Dat werd ook op social media als Twitter en Facebook goed duidelijk gemaakt. Daar waar veel boeren onderling voor waarschuwden, klopt ook: agenten die zich undercover in de menigte mengen. Hiertegen bestaat argwaan, omdat boeren vermoeden dat zij bewust onrust willen aanwakkeren om zo de politie een legitieme reden te geven in te grijpen.

Hekken platgereden
Hoewel Agractie meermaals heeft benadrukt de regels te respecteren en aanwijzingen van de politie op te volgen, ging het bij het Malieveld toch mis. De boeren waren het wachten zat en schoten dwars over de weg het Malieveld op, waarbij 2 hekken omver gereden zijn. Achteraf was de heisa niet nodig, want uiteindelijk bleek de stroom trekkers in de binnenstad niet te houden en heeft de politie het Malieveld vrijgegeven.

Ook de politiek kan deze dag op weinig waardering rekenen. Kamerleden van diverse partijen uit de Tweede Kamer (als VVD, CDA en ChristenUnie) probeerden in de ochtend op Twitter goede sier te maken door aan te geven de actie een warm hart toe te dragen.

Lont in het kruitvat
Tjeerd de Groot (D66), die met zijn plan de veestapel te halveren de lont tot Agractie in het kruitvat stak, heeft aangegeven de boeren te willen toespreken. Onder de boeren op het Malieveld is al de oproep gedaan om De Groot massaal de rug toe te keren. Geert Wilders (PVV) heeft de boeren op het Malieveld reeds toegesproken.

Jesse Klaver (GroenLinks) krijgt op social media de pijlen goed op zicht gericht met zijn tweet. Klaver zegt de boosheid van boeren te begrijpen, maar: "Het systeem van de bio-industrie is failliet. We moeten toe naar minder dieren in Nederland. Dat is geen leuke boodschap, maar wel de waarheid." Hiermee scoorde Klaver uiteraard punten bij zijn achterban, maar de reacties van agrivisten hierop laten zich raden.

Opvallend was een protest, van bescheiden omvang, bij de publieke omroep NPO in Hilversum. Onder veel boeren leeft de frustratie dat de omroep teveel een linkse signature heeft en daarom veel meer aandacht geeft aan onderwerpen als klimaatverandering, dan zich druk te maken over de toekomst van de boer.

Het protest had als resultaat dat Shula Rijxman, de bestuursvoorzitter van de publieke omroep, en Hans Gelauff, de hoofdredacteur van NOS Nieuws, op het plein voor het NOS gebouw het gesprek met de boeren aangingen. 

Volg ons liveblog op Boerenbusiness.nl

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

Agractie
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
A. J. van Woerkom 1 Oktober 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/artikel/10884179/agractie-wantrouwen-tegen-overheden-groot]Agractie: wantrouwen tegen overheden groot[/url]
De politiek maakt weer de klassieke fout door de boeren toe te spreken.
Dit hebben ze ook in de kamer al genoeg gedaan.
Wanneer gaan ze begrijpen dat er geluisterd moet worden?
Maar luisteren is voor hen misschien wel te moeilijk.
Ze nemen liever beslissingen over dingen waarover ze niet willen nadenken.
Het moet immers passen binnen hun verhaal en de praktijk, ach jammer nou is maar een kleine groep.
Een man die dat begrijpt Henk Bleker maar die komt er dan ook ongezouten voor uit. Klasse.
maarsgrasland 1 Oktober 2019
Het het idee dat het weer een wasse neus is, dat hele stikstofprobleem. Stikstof kan er juist voor zorgen dat er minder Co2 komt! (link van ander boeren forum) https://stikstofprobleem.github.io
hkv 1 Oktober 2019
als Klaver een groen hart had zou hij vandaag nog beginnen met het halveren van Schiphol!
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden