Op een grote meerderheid van de geschikte bedrijfsdaken liggen nog geen zonnepanelen. Dat biedt kansen, want met zonnepanelen wordt u zelf energieleverancier. Zonnepanelen zetten zonlicht om in energie, het hele jaar door. Ondanks dat de zon in Nederland niet elke dag volop schijnt, zijn zonnepanelen dus toch heel interessant.
In september 2019 bleek uit onderzoek dat 93,5% van de potentieel geschikte bedrijfsdaken, met een dakoppervlakte van meer dan 1.000 vierkante meter, nog geen zonnepanelen op het dak heeft. Ter vergelijking: als de helft van deze daken wordt bedekt met zonnepanelen, dan kunnen alle huishoudens in Nederland worden voorzien van duurzame elektriciteit. Waar liggen de kansen in de agrarische sector?
Melkveehouders
Melkveebedrijven hebben vaak grote ligboxstallen en kap- en veldschuren. Dat betekent veel beschikbare dakoppervlak voor zonnepanelen. Het energieverbruik hangt vooral af van de manier van melken. Wordt er conventioneel gemolken in twee melkgangen, dan vertoont het energieverbruik twee keer per dag een piek door de pomp en het koelen van de melk. Melkveehouders die melkrobots gebruiken hebben een hoger energieverbruik, dat dag en nacht meer constant is.
> Lees het verhaal van een melkveehouder met 800 zonnepanelen
Akkerbouwers en fruittelers
Akkerbouwers en fruittelers hebben vaak grote loodsen met veel dakoppervlak om hun oogst in op te slaan. Het energieverbruik vertoont een piek tijdens de oogstmaanden september en oktober, omdat de oogst gekoeld, geventileerd en op een constante temperatuur bewaard moet worden. Afhankelijk van de marktprijzen en contractafspraken kan de oogst soms een jaar lang in de loodsen blijven liggen.
> Deze akkerbouwer investeerde in 1.090 zonnepanelen
Pluimvee- en varkenshouders
Zowel pluimveehouders als varkenshouders hebben stallen met veel dakoppervlak. Het hele jaar door is er veel energie nodig voor ventilatie, luchtwassers, voer- en sorteersystemen en de verlichting in de stallen. Hoewel het energieverbruik van pluimveehouders afhankelijk is van of er kuikens, leghennen of vleeskuikens worden gehouden, hebben ze allemaal in de zomer een hoog energieverbruik. Met zonnepanelen kan er elektriciteit worden geproduceerd die parallel loopt met de energievraag.
> Een pluimvee- en varkenshouder met 2.277 zonnepanelen vertelt zijn verhaal
Schapen- en geitenhouders
Ook de stallen en loodsen van schapen- en geitenhouders hebben vaak veel dakoppervlak. Het energieverbruik wordt vooral veroorzaakt door de pompen tijdens het melken en het koelen van de melk. Wanneer er ook schapen- of geitenkaas wordt gemaakt, wordt ook tijdens dit proces energie verbruikt.
> Dit geiten- en opfokbedrijf heeft 441 zonnepanelen
Vleeskalverhouders
Er is wereldwijd veel vraag naar kalfsvlees. Daarom zijn vleeskalveren voor de Nederlandse veehouderij, met haar grote melk- en kaasproductie en daardoor grote aantal kalvergeboortes per jaar, een aantrekkelijke handel. Een vleeskalverhouderij heeft veel stallen met boxen en groepshuisvesting voor kalveren. Het hele jaar door wordt energie verbruikt voor het ventileren en verlichten van de stallen, en voor voer- en sorteersystemen.
> Lees het verhaal over een kalverbedrijf met 416 zonnepanelen
Platte daken
De variatie midden- en kleinbedrijven is enorm. Het ene bedrijf verbruikt veel energie met kantoorwerkzaamheden, het ander met grote en zware machines, en weer een ander door evenementen te organiseren. Veel bedrijven hebben daarom een groot dakoppervlak, wat uitermate geschikt is voor zonnepanelen.
> Dit accountancykantoor heeft maar liefst 1.496 zonnepanelen op het dak
Al deze bedrijven besparen flink op hun energiekosten en produceren voldoende elektriciteit voor een groot gedeelte van hun jaarverbruik, en soms zelfs voor hun hele jaarverbruik.
Meer weten over uw situatie en hoe groot rendement u kan halen uit een investering in zonnepanelen op uw dak? Voor advies op maat kunt u terecht bij Energy Shift, een specialist die inmiddels meer dan 600 zonnepaneleninstallaties in Nederland heeft geplaatst en voor meer dan 460.000 zonnepanelen subsidie heeft aangevraagd en ontvangen.