Eigen foto

Nieuws Stikstof

Landbouw Collectief: 'Geen akkoord, wel afspraken'

18 December 2019 - Wouter Baan - 15 reacties

Het Landbouw Collectief heeft afspraken gemaakt met het kabinet over de stikstofreductie. Van een definitief akkoord is echter geen sprake. Het kabinet belooft dat er geen generieke krimp en gedwongen opkoop komt. Aan de financiering en de verdere uitwerking van het plan wordt nog gewerkt.

Het leek dinsdagavond 17 december even of er een definitief akkoord was tussen het kabinet en Landbouw Collectief. Er ontstond een babylonische spraakverwarring nadat minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) tijdens de behandeling van de spoedwet stikstof in de Eerste Kamer zei dat er een akkoord bereikt was. Vervolgens publiceerde Nieuwe Oogst, het ledenblad van LTO Nederland, een artikel met daarin details van het plan. Naderhand werd dit door meerdere partijen binnen het Landbouw Collectief, waaronder Farmers Defence Force, nadrukkelijk tegengesproken.

Geen akkoord, wel afspraken gemaakt
Woensdagochtend 18 december meldt het Landbouw Collectief mee dat er afspraken zijn gemaakt met het kabinet. In een verklaring staat dat de maatregelen voor korte termijn breed gedragen worden en ook praktisch uitvoerbaar zijn. Zo gaat er bijvoorbeeld minder eiwitrijk veevoer worden toegediend, zoals dat in de spoedwet stikstof is opgenomen. Ook is in de rundveehouderij gekozen voor extra weidegang en het aanlengen van mest met water.

De randvoorwaarden die het kabinet voor de langere termijn toegezegd heeft, zijn in verschillende opzichten glashelder. Naast het feit dat er een streep gaat door een generieke krimp en gedwongen opkoop, komt er 1 provinciaal beleid omtrent intern en extern salderen. Minder duidelijk is hoe precies wordt omgegaan met de latente ruimte en het verleasen van die ruimte. 

Ook moet er nog een ei worden gelegd over hoe voorkomen wordt dat er productieruimte uit de landbouw wegvloeit naar de andere sectoren. Het kabinet heeft de intentie uitgesproken om te voorkomen dat er bedrijven ongecontroleerd worden opgekocht, hierbij zal het Landbouw Collectief worden betrokken. 

In januari verder
De afspraken die zijn gemaakt, kunnen gezien worden als tussenresultaat. Volgens Aalt Dijkhuizen, de voorzitter van het Landbouw Collectief, zijn er nog veel ingewikkelde stappen te nemen. In januari wordt verder gepraat. Dan komt ook het financiële plaatje aan bod.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
15 reacties
andre vw 18 December 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/artikel/10885085/landbouw-collectief-geen-akkoord-wel-afspraken]Landbouw Collectief: 'Geen akkoord, wel afspraken'[/url]
Politici kunnen nu met een gerust hart het kerst reces in!!!!!!!!!!!!!!!
j.w. 18 December 2019
Als je het mij vraagt is dit een truckje van de minister om de hele zaak uit elkaar te spelen. Dit hebben we in de nertsenhouderij al zo vaak mee gemaakt.
smerige politiek noemt men dit....
willie van Gemert 18 December 2019
Heeft ZLTO of de redactie van nieuwe oogst al rectificatie geplaatst of nog beter excuses gemaakt voor het plaatsen van fake-nieuws ?
Piet 18 December 2019

2e Boerenprotest is nog slechter als eerste theevisite in den Haag.

Als je je recht wil halen in een Lobbycratie grijp dan juiste middelen: Campina, Banken, Graanhandelaren, consumerende landen.
ps 18 December 2019
Dat lijkt mij ook voor de hand liggen van een professionele organisatie dat hun dit direct rectificeren
? 18 December 2019
Heel de lto doet enkel de belangen van de bestuurders behartigen, aan de rest hebben ze boertje dood
Bolle boer 19 December 2019
Blij dat de kamer met kritische vragen komt, het lijkt er namelijk sterk op dat Schouten in de 'overeenkomst' zich de kaas van het brood heeft laten eten door het landbouw collectief en veel te veel heeft toegezegd. Er is nog steeds een stikstof probleem op te lossen, maar dat lukt niet als we maatregelen meteen weer intrekken op het moment dat een groep opstandelingen zegt het niet leuk te vinden.
Of krimp van de veestapel is nodig, of krimp van het aantal bedrijven, of beide. Maar er moet wat gebeuren.
schoenmakers 1 19 December 2019
zeg iemand zonder enig besef van realiteit
Abonnee
kraai 19 December 2019
Ja stop lekker zelf bolle boer.
Bolle boer 19 December 2019
Leuk, maar ik hoor nooit oplossing van jullie kant. Alleen maar nee kan ik niet, wil ik niet, doe ik niet. Er moet dus wat gebeuren, of je nou wil niet.
Gelukkig zitten er mensen met verstand in de kamer die wel het belang inzien.
schoenmakers 1 19 December 2019
Er is door het landbouwcollectief een compleet plan ingediend Bolle
Ger 19 December 2019
Hallo Bolle boer
Er zijn veel andere dingen die kunnen gebeuren.
b.v. geen Formule 1 in Nederland en ook nog ten koste van Natura gebied.
boerin Dieuwke 19 December 2019
Goed punt F1-races: krijgen alle support van de overheden, dan zijn er geen belemmeringen m.b.t het aangrenzende grote natuurgebied. Maar in het overleg met Schouten komt dit punt nooit ter sprake. Zij niet, wij niet!! RECHTSONGELIJKHEID! Ook goed voor de reputatie en good will in de Randstad.
Ton 21 December 2019
@Bolle boer. Je kletst echt uit je nek. De enige sector die met oplossingen komt is de agrarische sector. De rest van Nederland doet aan navelstaren.

Trouwens, beantwoord me eens de vraag of je nog andere maatregelen hebt gehoord dan per 1 maart terug van 130 naar 100 km per uur. Dat er vervolgens extra auto’ bijkomen (en dit dus een fake-maatregel is) hoor je niemand over.
tot hier en niet verder 21 December 2019
Beste Ton, heb je bij die 130, de latente ruimte er ook al afgetrokken, immers ieder auto die van te voren niet 130 reed, of in de file stond mag je niet meetellen, dat doen ze bij ons boeren ook met alle gemak
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden