Shutterstock

Nieuws Boerenprotest

FDF presenteert actieplannen 2020

31 December 2019 - Niels van der Boom - 4 reacties

In een brief aan hun aanhangers blikt Farmers Defence Force terug op het onstuimige actiejaar 2019. Ook presenteert het de actieplannen voor 2020. Wie denkt dat FDF het rustiger aan gaat doen heeft het mis. Smeer de trekkers maar vast door, zo luidt de boodschap.

Wat in mei 2019 begon met een facebookgroep groeide al snel uit tot een beweging met veel volgers. Het oprichtingsjaar van Farmers Defence Force kende woelige tijden met meerdere acties en een rechtszaak als klap op de vuurpijl. De 6 bestuursleden en 25 regiobeheerders staan klaar voor de strijd in 2020, zo onderschrijven ze. Daarnaast is er een aparte groep voor het beheren van de media.

FDF spreekt van een zeer professionele groep mensen die zeer gemotiveerd zijn. Ouwehoeren, korte klappen maken en afspraken. Geen traditionele vergadercultuur maar vrijheid van handelen. Desondanks heeft iedereen hetzelfde doel voor ogen, zo verzekeren ze.

Klare taal staat in de brief. Voor 2020 heeft FDF een viertal fronten waar het druk op blijft uitoefenen. Dat zijn de volgende punten:

Provinciale regels
FDF pleit voor een landelijk beleid zodat provincies niet zelf de dienst kunnen uitmaken. Met trekkers wordt strijd gevoerd. Nieuwe acties richten zich op vervuilende bedrijven zonder milieuvergunningen.

Landelijk beleid
Wat betreft het landelijk beleid richt FDF begin 2020 zich op het RIVM, net als Stichting Mesdagfonds. Het eist inzage in de meetgegevens. Naar eigen zeggen om te kunnen beoordelen of ze worden bedrogen of niet. Vervolgens is een gesprek met het ministerie van LNV mogelijk. Afspraken maken zonder feitelijke onderbouwing is niet mogelijk. Daarnaast moet er meer geld naar het boerenerf, zonder dat bedrijven iets wordt aangemeten of afgenomen.

Korrel op Brussel
Ook op Europees vlak heeft de organisatie plannen. De steun vanuit Duitsland, waarbij naar eigen zeggen 500 trekkers hielpen de landsgrenzen te blokkeren op 18 december, smaakt naar meer. Aan beide kanten van de grens steunen boeren elkaar. FDF verwacht dat een protestactie richting Brussel noodzakelijk is, met als aanleiding de Green Deal van Eurocommissaris Frans Timmermans. Die haalde de woede van de boeren op zijn hals toen hij eind december zei dat boeren vasthouden aan een gedateerd landbouwsysteem dat niet toekomstbestendig is.

Handhavingsverzoeken
Ondanks dat FDF het kortgeding van het CBL, voor hun protestacties op 18 december, verloor, blijft het de juridische weg bewandelen. In de pijpleiding zitten handhavingsverzoeken voor bedrijven die geen NB-vergunning (Natuurbeschermingswet) bezitten, maar wel stikstof uitstoten. Als het aan FDF ligt moeten deze bedrijven hun productie verminderen of stoppen. Met hopelijk als effect een stijgende druk bij het kabinet.

Een mega-handhavingsverzoek is naar eigen zeggen in de maak. Hiervoor is de organisatie op zoek naar een pro deo advocatenkantoor die zijn expertise wil verlenen. De bestuursleden spreken van een historische ‘stoot op de kin’ van provincies en het rijk.

Als de boeren met hun passie, trekkers en financiële middelen achter de organisatie blijven staan is, als het aan FDF ligt, een glorieuze strijd mogelijk, met op z’n tijd een feestje. Want, zo stelt het: hard strijden is niet mogelijk zonder hard bier drinken.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
4 reacties
Jb 31 December 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/artikel/10885172/fdf-presenteert-actieplannen-2020]FDF presenteert actieplannen 2020[/url]
Ik wens iedereen een gezond en gelukkig 2020
an dynamiet 1 Januari 2020
FDF,
Is het een idee om jonge mensen van een UvA die nog in opleiding rechtenstudie zijn er bij te betrekken? Die willen er misschien van leren, en dat daarna dan een advocatenkantoor er zijn stempel op drukt. Dit drukt misschien de kosten.
Henri 2 Januari 2020
Advocaten Anker en Anker weten wel raad denk ik, is het niet als advocaat, dan wel een goed adres.

https://www.ankerenanker.nl/

Succes!
Anja 6 Januari 2020
Met die Timmermans gaan wij nog rare dingen beleven. Dus een bezoekje aan Brussel,met al jullie collega boeren van over de grenzen , zou niet verkeerd zijn.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden