D66

Nieuws Biobeurs

De Groot: 'Biologisch is geen kringlooplandbouw'

23 Januari 2020 - 42 reacties

Biologische landbouw is geen kringlooplandbouw. Wel is biologische landbouw een voorloper op het gebied van kringlooplandbouw. Dat zei Tjeerd de Groot, Kamerlid van D66, op de Biobeurs in Zwolle.

De Groot kreeg veel toehoorders bij elkaar op de beurs. Zij drongen er bij de D66'er op aan dat biologische landbouw meer als kringlooplandbouw gezien moet worden. Biologisch zou als zodanig moeten worden opgenomen in de visie van minister Schouten. Want, zo werd gesteld, de biologische landbouw loopt voorop als het gaat om kringlooplandbouw. De Groot beaamt dat deels, maar merkt op dat óók de biologische landbouw nog stappen kan maken op dit gebied.

Minder rekening houden met bestaande garde
Volgens De Groot heeft de reguliere landbouw de kringloopvisie van minister Schouten niet goed begrepen. "Er wordt gedacht ‘we doen al lang aan kringlooplandbouw, want we gebruiken al veel restproducten’, maar het is natuurlijk onzin dat bijvoorbeeld sojaschroot als restproduct wordt gezien. We moeten als politiek ook niet te veel rekening houden met de bestaande garde."

De Groot onderkent dat de markt belangrijk is voor duurzame landbouw. "De FrieslandCampina’s en Vion’s van deze wereld moeten minder denken vanuit bulkproductie, maar meer vanuit kwaliteitsproductie. Dat dringt nog onvoldoende bij hen door. We moeten bij hen en de supermarkten afdwingen dat ze serieuzer werk gaan maken van verduurzaming van de landbouw."

Systeem klopt niet
Het systeem klopt nu volgens De Groot niet : "Er is geen autoproducent die zoveel auto’s produceert als hij kan op basis van de hoeveelheid staal die hij krijgt. Dat gebeurt wel in de huidige landbouwsector." De Groot vindt dat er nu veel over de stikstofcrisis wordt gepraat, terwijl minister Schouten de koe bij de horens moet vatten en moet doorzetten in de transitie naar kringlooplandbouw."

Vanuit het publiek werd de vraag gesteld of er op biologische producten prijsvermindering moet plaatsvinden ten opzichte van gangbare producten. Dit door bijvoorbeeld de btw te verlagen of zelfs volledig te schrappen op biologische producten. De Groot zag hier echter geen heil in aangezien hij verwacht dat de supermarkten en verwerkende industrie deze prijsvermindering bij hun winstmarge gaan optellen.

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
42 reacties
janus 23 Januari 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/artikel/10885484/de-groot-biologisch-is-geen-kringlooplandbouw]De Groot: 'Biologisch is geen kringlooplandbouw'[/url]
Mond vol van verduurzaaming, wanneer wordt eens duidelijk hoe de
€ 60 miljoen, die voor verduurzaming beschikbaar staat (al 2jaar), vrij komt. Als ik kijk op de RAV lijst, schiet het niet echt op een goed systeem te vinden dat werkbaar is voor zowel milieu als ook dierenwelzijn.
hans 23 Januari 2020
Sluit de havens van Rotjedam en Shithol, en je krijgt al gauw een veel duurzamer samenleving, èn qua (kringloop)landbouw, en qua samenleving in totaliteit, plus een enorme besparing op energie op wereldniveau.

Maar daar hoor ik Tjeerdje niet over. Zemelen over sojaschroot .....
veel? 23 Januari 2020
citaat: De Groot kreeg veel toehoorders bij elkaar op de beurs.

Op de foto's te zien een man of 50. "T is maar wat je veel vindt.

@anne jan: wat vind jij veel? stem je d66 ofzo?

Overigens slaat de groot met het voorbeeld van de auto industrie de plank mis. Wij boeren produceren niet te veel, er is nog steeds veel honger in de wereld. Slechts een heeeel klein deel van goed voedsel belandt in een vergister bij een te groot aanbod.
Wel zijn er grote voorraden, maar dat is een politiek verhaal. De politiek wil geen voedselschaarste en wil ook de prijzen in de hand houden. Dat gaat het beste met grote voorraden aanhouden.
xx 23 Januari 2020
Het is wel jammer dat ze alle goede hardwerkende boeren aan het wegpesten zijn. Dit land verdient eigenlijk geen goede boeren.
Het buitenland verwelkomt hen met open armen.
Die zijn tenminste nog wel blij als er mensen zijn die voor extra welvaart zorgen.
knor 23 Januari 2020
meneer de groot is in theorie een vooruitstrevende boer maar de praktijk is dat hij binnen een kwartaal failliet zou zijn. kortom totaal geen realiteitsgehalte in alles wat hij roept.
jp 23 Januari 2020
"we moeten in de politiek niet te veel rekening houden met de bestaande garde"..... dit zegt hij echt...
De garde waar heel de wereld vol bewondering naar kijkt.
Niet te geloven dat die mensen daar voor in rij staan, zegt ook iets over hen.....
Abonnee
markt 23 Januari 2020

ik begrijp echt niet waarom deze malloot zoveel aandacht krijgt

altijd weer die framing van "bulk" is slechte kwaliteit

klein of grootschalig produceren staat helemaal los van kwaliteit

Mercedes bouwt 2.5 miljoen auto's per jaar Lada 300000

gewoon links laten liggen deze man
Bob 23 Januari 2020
Er wordt wel een gezegd, dat er veel.meer gekken loslopen dan er vast zitten!
Ik geloof dat hij er één van is.
Talens 23 Januari 2020
Beste Anne Jan,

Welke stappen moet biologische landbouw dan nog maken voor kringlooplandbouw volgens Tjeerdje?
duurzaam producent 23 Januari 2020
wanneer ben je : ,,kringloopveehouder" ?

Fjk 23 Januari 2020
Dat ze die klimaatnazi daar toelaten. Nergens meer toelaten en geen podium meer geven
René 23 Januari 2020
Nou veggie Tjeerd, waar gaan jou reststromen heen ??
En hoe groeit jou veggie eten ?

Juist ja van kunstmest, immers jullie willen geen vee en jullie riool wordt verbrand!
Je bent de grootste smeerkees in de huidige politiek !

Regel eerst je eigen kringloop maar eens.
Eet je buikje maar rond met de genetisch gemanipuleerde vitB12 pillen, smakelijk!
Gerard 23 Januari 2020
De Groot zijn gelijk is nietsontzient en de man kan niet luisteren
Let op:
Inhoudelijk voegt hij niets toe.
Ik geloof dat hij veel karaktertrekken vertoond van een Narcist .
Kijk maar een naar een tweet van vorige week tijdens zijn bezoek aan de Grune Woche .
Bert van 't Klooster 23 Januari 2020
Als deze man soyaschroot niet ziet als bijproduct uit de humane voeding ben je zelfs (bewust) niet aan een maar twee ogen blind !
Met deze politieke "" kwaliteiten "" zie je maar weer dat het echt tijd wordt voor een ondernemend zaken kabinet om Den Haag realiteitszin bij te brengen.Wie pakt die kans op ?
Jonge boerin 23 Januari 2020
Geweldig hoe agrarisch NL weer hapt, jullie doen net of De Groot landbouwminister is!
Abonnee
beste 23 Januari 2020
hij heeft wel gelijk een gedeelte komt uit de Humane voeding maar ook een heel groot gedeelte niet en daar wordt veevoeders van gemaakt. en dat weet hij heel goed want hij heeft niet voor niets bij de NZO gezeten. wij boeren moeten 1 dingen uitstralen als wij hier 1 koe houden elders in de wereld 3 moeten houden en dat kwaliteit eisen hier zo streng zijn en dat elders in de wereld kwa diergezondheid en antibiotica gebruik ver achter op nederland loopt en dat je ze wel kunt weg jagen maar dat elders er 3 koeien nodig zijn met de nodige mest en milieu en 10 diergeneesmiddelen en gezondheidseisen en dat wij zo'n vruchtbaren grond hebben dat er elders in de wereld 10 m2 grond nodig hebben maar wij dat hier voor zelfde product maar 1 m2 grond nodig hebben daar moet de discussie overgaan met iedereen van de politiek dat moeten wij kunnen onderbouwen doen we dat niet en gaan we ons tijd verdoen aan De Groot gaan wij de wedstrijd verliezen van links groenen mensen breng dit over naar iedereen die je kent straal het uit durf het te zeggen op feestjes stem je op groenen politiek wordt de wereld waar wel de echte natuur staat kapot gemaakt door paar ego wisten die in die denken dat we de wereld kunnen redden maar er alleen maar een grotere puinhoop van maken kijk naar buitenhof https://www.vpro.nl/buitenhof/speel~POMS_AT_15837258~hein-schumacher-ceo-frieslandcampina~.html 49:20 seconde hier wordt het vertelt het is dat dan de oplossing draag die uit dat moet iedereen delen via fasebook twitter laat het de mensen zien maak je netwerk groot probeer zo mensen aan het na denken te zetten.
Abonnee
markt 23 Januari 2020
@jonge boerin

inderdaad De Groot heeft met zijn d66 (peilingen +/- 10 zetels)een veel te grote broek aangetrokken coalitiepartijen VVD en CDA om nog maar te zwijgen over FVD en PVV zijn hem helemaal kotsbeu
Bert van 't Klooster 23 Januari 2020
Beste mevrouw "" jonge boerin ""
Ik wil dat er van de door mij betaalde belasting centen geen bewuste onwaarheden worden verkondigd (nep nieuws dus)
In onze opvoeding is de stelregel dat wie klanten bewust voor de gek houdt, kan vertrekken !! (en dan ook geen wachtgeld zal verkrijgen )
Abonnee
markt 23 Januari 2020
@beste

de wedstrijd verliezen van links?

daar ben ik helemaal niet bang voor

komende tijd gaan die klimaat en milieuextremisten (nu er met echt grote bedragen gestrooid wordt) heel snel veel sympathie verliezen

de gewone man/vrouw die al niets te veel overhoudt van zijn modale inkomen zal immers deze bedragen moeten opbrengen

zodra dat een beetje door begint te dringen zal het snel minder worden met al luchtfietserij van links nederland
SjefO 23 Januari 2020
Stop nou eens mee die flapdrol een podium te geven !!
Abonnee
beste 23 Januari 2020
@ markt

Links valt de VVD ook voortaan onder kijk hier in Brabant. wat richten ze hier aan hier heb je stichting ARK van de provincie Noord Brabant die voor 7,5 a 8 euro grond op koopt naar natuur omzet dan zijn we al behoorlijk de wedstrijd aan het verliezen en is de discussie tussen onze vrienden van de ZLTO al gewoon verloren die zitten in kansen te denken om onze grond Natuur te maken ben eerlijk als het zo door gaat gaat behoorlijk de verkeerde kant op. afwachtend van u reactie hierop
markt 23 Januari 2020
@ beste

helemaal eens

het gaat al lang tijd de verkeerde kant op qua prioriteiten in Nederland

wat ik vooral bedoelde was dat ik niet bang ben dat het nog veel erger gaat worden en dat deze lijn zich zo door zal zetten

op een gegeven moment zal de wal het schip keren (met dank aan oa mensen als Timmermans Jetten en de Groot)daar ben ik heilig van overtuigd
corendon 23 Januari 2020
Tjeerd komt net van een verre zonvakantie terug zo te zien.
Jgj 23 Januari 2020
Jammer dat die linkse rat daar was
Nietje 23 Januari 2020
Ik heb een Challenger: 1 maand geen restproducten verwerken!
Eens kijken wat er dan gezegd wordt.
Geen kringloop.
Beste Geert ga fietsen!!
Nietje 23 Januari 2020
Ik heb een Challenge: 1 maand geen restproducten verwerken!
Eens kijken wat er dan gezegd wordt.
Geen kringloop.
Beste Tjeerd ga fietsen!!
Gaj.vandenbroek@gmail.com 23 Januari 2020
Jammer dat je in Nederland geen mening mag hebben.
En het gelijk op de man wordt gespeeld.
Disscussie getuigd niet van respect.

Marie-José 23 Januari 2020
Bert, eindelijk een boer die toegeeft netto belasting te betalen: je betaalt meer aan de overheid dan je van de overheid ontvangt.
Jos 24 Januari 2020
Laat Geertje zijn eigen stront maar opeten dan als hij kringloop wil
Zuidboer 24 Januari 2020
Hetzelfde respect dat dhr. de Groot ons geeft meneer van den Broek door ons af te schilderen als milieuvervuilers, als 'bestaande garde betiteld waar geen rekening mee gehouden moet worden en het gros van de boeren de nek om wil draaien? Zo kijkt deze brave hendrik aan tegen ons boeren om zelf met zijn partijgenoten en drugsfanaten het land compleet naar de kloten te helpen. Dat hier nog een podium aan gegeven wordt ook. Te schandalig voor woorden.
Ton Westgeest 24 Januari 2020
Het systeem klopt nu volgens De Groot niet : "Er is geen autoproducent die zoveel auto’s produceert als hij kan op basis van de hoeveelheid staal die hij krijgt. Dat gebeurt wel in de huidige landbouwsector."

Deze vergelijking laat wel de verstandelijke beperking zien van de Groot....

De kringloop van Schouten is onderhand ook bekend, als groupie van Van Drie volgens de Quote, met de import van 800.000 kalveren per jaar. Tevens is zij daar ook mede schuldig aan het stikstofprobleem in Nederland.

Mijn stelling:
De politiek is hoofdschuldige aan de stikstofcrisis en kan/moet het ook oplossen!!!
Marie-José 24 Januari 2020
Waardeloze stelling, dat weet jij heel goed. De boerenlobby was vanaf jaren 50 te sterk voor de overheid. De effecten zijn dan ook desastreus. Ingrijpen is gewenst. Ook goed voor de boeren zelf, dan leven ze 5 jaar langer, zoals elders in de Randstad. Boeren leven korter door gif en stikstof. Dat hebben ze verdiend.(!). Dus Ton, vervang in je stelling Overheid door Boeren.
Ton Westgeest 25 Januari 2020
Je kan voor of tegen zijn Marie-José, maar de stelling aanpassen doe ik niet.
De overheid heeft geen visie en geeft nu ook weer een vergunning af voor een stal van 25000 varkens waar er eerder 20000 verbrand zijn...
Terwijl er miljoenen uitgetrokken wordt om familiebedrijfjes weg te kopen!!!
Markt 25 Januari 2020
@ ton westgeest

Dus jij vindt het prima als er in Nederland een bedrijf afbrand dat de overheid dan beslist dat je niet terug mag bouwen

Misschien is emigreren naar noord Korea een idee
Marie-José 25 Januari 2020
Ik gun boeren een langer leven in een schoner milieu. In China zijn de dieren weer de schuld van virusoverdracht. Een veeg teken.
Ton Westgeest 25 Januari 2020
Ik houd niemand tegen die naar Noord Korea wil.....

Het gaat mij erom dat het ziek is dat je vergunningen uitdeelt, over hoeveelheden die je niet wilt, of vergunningen uitdeelt die je later in trekt(Brabant), en vergunningen bij een zogenaamd natuurgebied.

Het gaat mij er niet om dat je niet terug mag bouwen na een brand, het gaat mij erom dat er geen visie en lijn zit wat de overheid allemaal bekokstoofd en wat uiteindelijk faliekant verkeerd uitpakt......

En dat is niet alleen bij agrarisch Nederland, dat is bij de belasting, Gezondheid, Onderwijs en nu weer Defensie met de kazerne in Zeeland!!!
Markt 25 Januari 2020
@marie José

" In China zijn de dieren weer de schuld van virusoverdracht een veeg teken."

Laat me raden jou voorstel gaat worden alle dieren op de wereld uitroeien
Markt 25 Januari 2020
@ ton westgeest

De overheid deelt geen nieuwe vergunningen uit

De regeling waar jij over schrijft is op vrijwillige basis daar is op zich niets mis mee

Wat jij schrijft zou opgelegd moeten worden door de overheid dat is nogal een wereld van verschil
Joris 27 Januari 2020
Ik denk dat die Marie-José eens een flinke beurt nodig heeft om haar frustraties een beetje te dimmen.
Biedt iemand zich vrijwillig aan?
NB ik niet, ze meurt een beetje te veel uit haar verticale mondje
Huib Rijk 27 Januari 2020
Dieptepunten zijn natuurlijk altijd voorlopig. je weet nooit wat later nog komt. Maar heel veel lager als de "bijdrage" van heer Joris zal toch wel niet kunnen?!? Ik sta er regelmatig versteld van dat uit een sector die respect eist zulke volstrekt respectloze uitspraken boven komen borrelen.
kees 27 Januari 2020
zeer goed verwoord Huib!
schoenmakers 1 28 Januari 2020
virus overdracht nu ook in Duitsland opgedoken, door de vliegtuigen overgebracht, bij dierziektes zijn ze er altijd als de hazen bij om alles stil te leggen, waarom is dat hier niet gebeurd?
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws Landbouwtransitie

'Rabobank hoeft geen leningen af te schrijven'

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief