Tolsma

Aangeboden door Tolsma Grisnich

Nieuwe regels voor koelinstallaties in 2020

19 Februari 2020

Sinds 1 januari 2020 is er nieuwe wetgeving van kracht voor HFK-koelinstallaties. Deze wetgeving is ook van toepassing op koelinstallaties die bij de bewaring van landbouwproducten gebruikt worden. Wie voor zekerheid kiest, oriënteert zich nu op vervanging van de oude installatie.

De nieuwe wetgeving lijkt misschien wat ingewikkeld en complex, maar is heel duidelijk. Concreet: gebruikers van oude installaties mogen het systeem niet meer bijvullen bij een lekkage. Eigenlijk dwingt de wet hiermee af dat oude installaties die minder milieuvriendelijk en inefficiënt zijn, vervangen worden door nieuwe geavanceerde installaties. Overigens is dat ook in het voordeel van de gebruiker. Die kan met lagere energiekosten langer bewaren en een kwalitatief beter product afleveren. 

Wilt u zeker weten of de nieuwe wetgeving ook betrekking heeft op uw installatie? Neem dan contact op met een ervaren bewaaradviseur.

De wetgeving betekent op hoofdlijnen het volgende:

Nieuwbouwverboden
In de F-gassenverordening is een aantal verboden opgenomen voor het nieuw op de markt brengen van apparaten en installaties. Dit zijn met ingang van 1 januari 2020:

  • Stationaire koelapparatuur die HFK’s met een GWP van 2.500 of meer bevat of nodig heeft.
  • Verplaatsbare klimaatregelingsapparatuur die HFK’s met een GWP van 150 of meer bevat. Er is hierbij sprake van hermetisch afgesloten apparatuur die je kunt verplaatsen van de ene naar de andere kamer.
  • Hermetisch afgesloten koelkasten en diepvriezers voor commercieel gebruik die HFK’s met een GWP van 2.500 of meer bevatten.

Bijvulverbod
Een andere wetswijziging is het verbod op het bijvullen van koelinstallaties die gevuld zijn met een HFK met een GWP van 2.500 of meer (zoals R404A en R507A). Dit bijvulverbod ziet er als volgt uit:

  • Per 1-1-2020 geldt een bijvulverbod voor installaties met een nieuw geproduceerd HFK-koudemiddel met een GWP van 2.500 of meer.
  • Bijvullen is toegestaan met gerecycled HFK-koudemiddel tot 1 januari 2030, op voorwaarde dat het (overeenkomstig artikel 12, lid 6) is geëtiketteerd.
  • Deze maatregel geldt niet voor installaties met een koudemiddelinhoud kleiner dan 40 ton COâ‚‚-equivalent (lees: circa 10 kg R507A/R404A).
  • Dit bijvulverbod geldt niet voor militaire apparatuur.
  • Dit bijvulverbod geldt niet voor vriestoepassingen die met een temperatuur werken lager dan -50 °C.

Niet nieuw, maar wel reparatieplicht
Is er sprake van lekkage van een koudemiddel? Dan moet de gebruiker die lekkage direct laten repareren door een gecertificeerd bedrijf. Het bijvullen van koudemiddel vanwege lekkage is namelijk verboden. Voor apparatuur met een lekcontroleverplichting geldt dat bijvullen pas is toegestaan nadat na reparatie een lekcontrole heeft plaatsgevonden. Dit moet door een gecertificeerd bedrijf worden gedaan.

Meldplicht bij grote lekkages
Komt er bij een lekkage meer dan 10% van de totale installatievulling vrij, waarbij de gelekte hoeveelheid minimaal 5 ton COâ‚‚-equivalent betreft, dan moet de gebruiker een melding ‘ongewoon voorval’ indienen bij een omgevingsdienst. Bij 3 of meer van deze lekkages binnen 4 jaar is een lekpreventieonderzoek verplicht om te kunnen voldoen aan de zorgplichtbepaling voor lekpreventie. Koudemiddelen moeten bij officiële leveranciers worden aangeschaft. 

Wilt u zeker weten of de nieuwe wetgeving ook betrekking heeft op uw installatie? Neem dan contact op met een ervaren bewaaradviseur van Tolsma-Grisnich.

Deze businesscase is powered by:
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden