Shutterstock

Nieuws Peen

Goedkope peenteelt in Afrika risico voor export

4 Maart 2020 - Thomas Doornbos - 3 reacties

De opkomst van lokale teelt in Afrika kan de peenexport vanuit Nederland in de toekomst bedreigen. Zo bleek vandaag (4 maart) tijdens de themadag Peen in Emmeloord, georganiseerd door Landbouwbeurs Noord- en Centraal-Nederland.

Piet van Liere van handelsbedrijf Flevo Trade vertelt over de export van peen naar Afrika. Dit is, in vergelijking met de export naar andere landen, een aparte tak van sport. Bij de export naar bijvoorbeeld België of Duitsland gaat het voornamelijk om ongewassen peen. Voor Afrika is dit echter geen optie. Peen richting Afrika moet van topkwaliteit zijn, zo benadrukt Van Liere.

Handwerk
De risico's van de export naar Afrika schuilen dan ook vooral in de kwaliteit. Op het continent is er sprake van hoge temperaturen. Dit zorgt ervoor dat wanneer de peen niet goed gekoeld en gedroogd is, dat het snel kan gaan broeien en rotten tijdens het transport en de opslag. Om die reden wordt de peen in koelcontainers (reefers) geëxporteerd. Een probleem is echter dat er in Afrika nog veel werk met de hand verricht wordt. Een container kan daardoor bijvoorbeeld de hele middag in de brandende zon met de hand worden uitgeladen. De peen moet van goede kwaliteit zijn in deze omstandigheden te kunnen doorstaan.

Afrikaanse peenteelt 
Een andere (toekomstige) bedreiging die Van Liere ziet, is de lokale teelt. Een gebrek aan techniek en kennis onder de bevolking zit deze ontwikkeling vooralsnog in de weg, maar er is genoeg goede grond beschikbaar voor de peenteelt, bijvoorbeeld in Senegal. De grond kan goed beregend worden aangezien er veel waterbronnen in de grond aanwezig zijn. Met een geslagen bron kan er goed worden beregend met warm water. 

Van Liere twijfelt niet over de bedreiging die de lokale teelt in de toekomst gaat vormen voor de export vanuit Nederland. Lokale teelt in Afrika zou namelijk enorm schelen in de kosten. Voor de peenexport vanuit Nederland moet al gauw gerekend worden met 15 cent extra transportkosten. Daar bovenop komen nog eens 45% extra invoerrechten. Zonder de koelcapaciteit die nodig is, zouden de kosten flink lager zijn. De lokale teelt in Afrika speelt tot op de dag van vandaag nog geen relevante rol, maar dit zou in de komende jaren zo maar kunnen veranderen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
Pigot 5 Maart 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/artikel/10886080/goedkope-peenteelt-in-afrika-risico-voor-export]Goedkope peenteelt in Afrika risico voor export[/url]
Ga dan samenwerken vanuit kader acp/ EU. Het netwerk doet wonderen. Vul gelijk de sdg doelen in.
KJol 5 Maart 2020
Jaarrond verse peen gaat het naartoe, bewaren is achterhaald.
kikker 5 Maart 2020
gelukkig kunnen er altijd nog andere plantjes in die goed geïsoleerde koelcellen, en nu blijkt dit ook nog eens de enige vorm van landbouw te zijn die niet vervuild en ook nog eens gewaardeerd wordt in Nederland. ik steek er nog eentje op wordt ik lekker rustig van.
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden