Eigen foto

Nieuws Stikstofcrisis

Externe saldering start niet zonder sectoroverleg

2 April 2020 - Erik Colenbrander - 4 reacties

Voordat de regeling extern salderen in werking treedt, gaan de 12 provincies in Nederland met de betrokken sectoren, waaronder de veehouderij, overleggen. Dat verklaart het IPO, het overkoepelende interprovinciale orgaan, vandaag (donderdag 2 april) in een verklaring. 

Dit statement volgt direct nadat de provincie Noord-Brabant gisteren toelichtte waarom er stikstofrechten buiten de eigen provincie zijn gekocht. Dat is gedaan om de ontwikkeling van Logistiek Park Moerdijk mogelijk te maken.

Onvoldoende ruggespraak
De betreffende provincies (Drenthe, Zeeland en Noord-Holland) zeggen door deze actie van Noord-Brabant verrast te zijn. Vandaag hebben de 12 gedeputeerden van alle provincies de ontstane situatie besproken en met elkaar geconstateerd dat deze handelswijze wordt afgekeurd.

Noord-Brabant wilde snel handelen in het belang van de voortgang van het project. Daarbij heeft de provincie onvoldoende ruggespraak met de collega-provincies gevoerd. Dat had niet zo gemoeten en daar heeft Brabant excuses aan de andere provincies voor aangeboden.

Gezamenlijk belang centraal
De provinciebestuurders hebben met elkaar benadrukt dat het bij de aanpak van het stikstofprobleem van groot belang is dat er zorgvuldige processen in alle gebieden worden gevoerd. Waarbij stikstofreductie, zoveel mogelijk perspectief voor alle sectoren, maar ook natuurwinst centraal moet staan. De 12 provincies verklaren nu gezamenlijk op te trekken. Om zo te voorkomen dat partijen her en der in Nederland stikstofruimte kunnen opkopen voor initiatieven die niet het gezamenlijk belang van de 12 provincies dienen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
4 reacties
Student 3 April 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/artikel/10886519/externe-saldering-start-niet-zonder-sectoroverleg]Externe saldering start niet zonder sectoroverleg[/url]
Allemaal leuk die excuses maar het gaat principieel fout. De landbouw laat al sinds jaar en dag een dalende uitstoot zien en reduceert dus keurig. Wij zijn begaan met het milieu en die winst moet in de sector blijven. De industrie moet haar eigen broek ophouden, dat wil zeggen de reductie voor nieuwe projecten moet worden behaald door vuile industrie weg te kopen en niet landbouwbedrijven.
willie van Gemert 3 April 2020
Uitgangspunt zou moeten zijn de uitstoot per sector in 2000 en dan een zelfde reductie per sector, onderling uitwisselen via verkoop of lease.
JanWillem 5 April 2020
Niet verrassend dat Brabant weer het voortvarendst is, maar hebben ze die rode vlek op de sattelietbeelden boven Brabant misschien niet gezien?
arie 6 April 2020
Misschien dat Dhr.Hanekamp kan uitleggen wat er gebeurd wanneer
NH3 uitgeruild wordt naar NOX maar volgens mij neemt de vervuiling
dan alleen maar toe . Neemt niet weg wat de sector al geinvesteerd heeft om de uitstoot terug te dringen terwijl er elders nog geen weet van is wat er werkelijk uitgestoten wordt. Daar mag dan echt wel een prijskaartje aan hangen wanneer dit allemaal doorgaat.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Opinie Krijn J. Poppe

Melkveehouder somber, al komt het met sector goed

Achtergrond Stikstofstemming

'Minister Wiersma, schrijf dan liever niks'

Achtergrond Stikstofstemming

Samen bij mestaanpak, niet bij houderijbeleid

Nieuws Grond

Denemarken offert 10% landbouwgrond op voor bos

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden