Eigen foto

Ruwvoertour Snijmaïs

Snijmaïspercelen al geprepareerd voor inzaai

3 April 2020 - Redactie Boerenbusiness

Melkveehouders zijn deze eerste week van april begonnen met het klaarmaken van de percelen voor de snijmaïs. In de Boerenbusiness Ruwvoertour 2020 zijn 2 deelnemers aan de slag gegeaan met de rotorkopeg. Bij een derde deelnemer zijn de winterveldbonen mooi uit de winter gekomen.

Het nu al prepareren van het maïsland had een reden. De twee veehouders verwachten dat er voorlopig nog weinig of geen neerslag gaat vallen. De kleigrond wordt dan te hard  om nog een goed zaaibed te maken voor de snijmaïs. Door de geploegde grond nu al met de rotorkopeg fijn te maken, houdt het zijn vocht beter vast. Dan wordt het zaaien over ongeveer 3 weken makkelijker met een mooier zaaibed. 

De veehouders konden nu met de rotorkopeg een snelheid van 6 km/h aanhouden. Vlak voor het zaaien, gaan ze er weer met de rotorkopeg overheen zodat de grond mooi fijn is voor het zaaien. 

Winterveldbonen
De deelnemende veehouder in Nieuwerkerk (Zeeland) heeft naast maïs en gras nog een aantal andere gewassen, waaronder Tundra-winterveldbonen. Hij meldt dat hij deze afgelopen najaar op een diepte van 10 centimeter heeft gezaaid en dat ze 3 weken geleden zijn gespoten tegen onkruid. Het resultaat is een mooi gezond gewas. 

Zure grond
De deelnemer uit Doetinchem (Gelderland) is deze week bezig geweest met het strooien van kalk op 2 percelen waar de pH-waarde van de grond te laag is. Deze is nu 5,2 en de rest van zijn percelen schommelt rond een waarde van 6. Door middel van meerdere giften van 1,5 tot 2 ton kalk wil hij de 2 percelen de komende jaren richting een pH van 6 brengen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden