Nieuws Financiering

Extra investering Europese bank in agrofood business

3 April 2020 - Redactie Boerenbusiness

De Europese Investeringsbank (EIB) investeert €700 miljoen in financiering van werkgelegenheid en klimaatinnovatie om Europa meer bestand te maken tegen de coronacrisis.

Met deze €700 miljoen verwacht de EIB een investeringsbedrag van €1,6 miljard bij nationale Europese banken te kunnen borgen. Dit geld is een vervolg op een eerdere investeringsronde in 2018 van €400 miljoen, gericht op klimaatbeleid innovaties, ecologische duurzaamheid en werkgelegenheid.

Het is de bedoeling met dit geld de financiering voor kleine en middelgrote particuliere ondernemingen mogelijk te maken die actief zijn in de waardeketens van productie en verwerking van voedsel, biobased materialen en bio-energie.

Klimaat en werkgelegenheid
Het kredietprogramma zal directe leningen mogelijk maken voor investeringen  ter grootte van minimaal €15 miljoen tot maximaal €200 miljoen, waarbij het EIB-lening bedrag varieert van minimaal €7,5 miljoen tot maximaal €50 miljoen per onderneming.

Gerichte investeringen moeten milieubescherming en natuurlijke hulpbronnenefficiëntie, hernieuwbare energie, innovatie, concurrentievermogen en energie-efficiëntie ondersteunen. Het programma moet tegelijkertijd ook bijdragen aan het veiligstellen en creëren van werkgelegenheid in plattelandsgebieden.

Langetermijn financiering
Vice-president van de EIB Andrew  MacDowwel, verantwoordelijk voor bio-economie, benadrukt het belang van langetermijn denken bij de start van het programma, midden in de coronacrisis: “Sinds de coronaviruspandemie Europa bereikte, is de EIB samen met de Europese Commissie volledig gemobiliseerd om een ​​steunplan in te zetten voor de zwaarst getroffen sectoren, waaronder die in de agrofoodsector. (Er is een bedrag van maar liefst €40 miljard uitgetrokken, medio maart-red). Niettemin gaat de lange termijnfinanciering met de nadruk op klimaatbeleid innovatie, ecologische duurzaamheid en plattelandsontwikkeling door. Met deze tweede financiering voorzien we in € 700 miljoen extra om mee voort te bouwen en aan de marktvraag te voldoen.”

Voorbeeld projecten
De eerste €400 miljoen van de lening voor het landbouwprogramma heeft al een tiental aanzienlijke investeringsprojecten voor de Europese landbouw ondersteund die ook de plattelandsgemeenschappen hebben versterkt, schrijft de EIB. Voorbeelden daarvan zijn een lening van €50 miljoen aan zuivelonderneming Mlekpol, de grootste van Polen, een lening van €75 miljoen voor de ontwikkeling van een digitaal inkoopplatform voor coöperatieve boeren in Frankrijk en een project in Ierland, ook goed voor een lening van in totaal €75 miljoen aan een Ierse onderneming in kazen, zoals cheddar en mozarella.

Eurocommissaris content
Europees Commissaris voor Landbouw Janusz Wojciechowski omarmt het EIB investeringsprogramma: “De pandemie van het coronavirus treft een ieder van ons en elke sector. In deze dramatische context verwelkom ik deze tweede stap van de EIB-strategie in het kader van het investeringsplan van harte om maatregelen te financieren die een steunplan voor de agrofoodsector opleveren. Ik ben er sterk van overtuigd dat dit een zeer belangrijk en nuttig instrument zal zijn om de sector te helpen robuust en veerkrachtig te blijven om de crisis te overwinnen. ”

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden