Interview Gert Jan Oplaat

'Non-EU pluimveevlees komt nu erg onhandig uit'

10 April 2020 - Chanti Oussoren - 1 reactie

De pluimveesector krijgt flinke klappen te verduren van de corona-pandemie. De afzet van slachterijen is fors gedaald en de koel- en vrieshuizen zitten bomvol. Gert-Jan Oplaat, voorzitter van brancheorganisatie Nepluvi, vertelt over de situatie. "Onze inzet is om de import van goedkope filets buiten de EU te minimaliseren."

Hoe groot zijn de problemen?
"Heel groot. De markt is totaal ontwricht. De problemen spelen niet alleen in Nederland, maar in heel Europa. Slachterijen hebben contracten met zowel producenten als afnemers, maar dat loopt nu allemaal spaak. Doordat de vraag naar vlees is ingestort, is er nog amper afzet."

Waar wringt vooral de schoen? 
"Nu veel foodservices en horeca gesloten zijn, wordt er veel minder pluimveevlees geleverd aan ketens als Mac Donalds of de KFC. Maar ook afzet richting restaurants ligt stil. Daarbij komt nog  dat er heel veel goedkoop filet wordt geïmporteerd vanuit buiten de EU. De koel- en vrieshuizen zitten nu zo goed als vol, maar het aanbod blijft voorlopig nog wel even komen. Wat een aantal weken geleden in productie is gezet, wordt nu geleverd. Als de productie nu verminderd zou worden, merk je dus pas later een daling in het aanbod."

Wat zijn volgens u goede suggesties om het probleem toch zoveel mogelijk te minimaliseren?
"Allereerst kan er worden gekeken naar het verminderen van het pluimvee-aantallen in Europa. Dat zijn echter afspraken tussen producenten, slachterijen en afnemers dus dat dient onderling afgesproken te worden. Ook het minimaliseren van geïmporteerd pluimveevlees uit landen buiten de EU is van belang als we het binnenlandse vlees nog willen afzetten."

In hoeverre kan die importhoeveelheid beperkt worden?
"Deze suggestie is neergelegd bij de Europese Commissie en bij het ministerie van LNV. Dit vergt waarschijnlijk een lange adem, maar hopelijk gaat dit lukken."

Kunnen de pluimveehouders een periode met lage prijzen aan?
"Daar heb ik geen kennis van en kan ik helaas dus niets over zeggen. Wij als Nepluvi mengen ons namelijk niet in prijzen en prijsafspraken tussen pluimveehouders en slachthuizen."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Chanti Oussoren

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
tem 10 April 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/artikel/10886636/non-eu-pluimveevlees-komt-nu-erg-onhandig-uit]'Non-EU pluimveevlees komt nu erg onhandig uit'[/url]
ik vind het schandalig dat er stempels(nl en ikb)op bewerkt vlees mogen staan. heeft niks met trac en trais te maken. misleiding consument.en oneerlijk speelveld.maar hier doen de nepluvi leden wel aan mee want daar word aan verdiend over de rug v d pluimveehouder.
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden