Shutterstock

Nieuws Retail

Bijna 3/4 consumenten vindt biologisch te duur

23 Juni 2020 - 7 reacties

De groei op de biologische markt lijkt te stagneren, zo blijkt uit de nieuwe verkoopcijfers van supermarkten (IRI). Veel consumenten geven aan dat de prijs de reden is om van biologisch af te zien.

De totale omzet op biologische supermarkt is in 2019 met 4,9% gestegen. Hiermee neemt de omzet minder hard toe dan in 2018, toen werd er nog een toename van 8,2% gerealiseerd. Het totale biologisch marktaandeel is in 2019 toegenomen naar 3,21%. Ten opzichte van 2018 is dit slechts een lichte toename, destijds steeg het marktaandeel naar 3,19%.

De reden die consumenten opgeven om van de koop van biologische producten af te zien is de prijs. Maar liefst 68% geeft aan biologische producten te duur te vinden en daarom niet vaker dergelijke producten aan te schaffen.

Streven in 2030
Het streven van de Europese commissie is om in 2030 de biologische landbouw toe te laten nemen tot 25%. Om dit te kunnen realiseren moet de biologische tak nog flink groeien in zowel vraag als aanbod. Michaël Wilde, directeur van brancheorganisatie Bionext, zegt dat er voor een dusdanige groei een rigoureus andere aanpak nodig is om ervoor te zorgen dat de vraag en het aanbod gelijkmatig toenemen.

Om ervoor te zorgen dat zowel vraag en aanbod gelijkmatig toenemen is een stimuleringsbeleid nodig volgens Wilde. Om te voorkomen dat boeren met overschotten te maken krijgen moet ook de consumentenvraag gestimuleerd worden. Een mogelijke suggestie hiervoor is het verlagen van het BTW tarief zodat consumenten gestimuleerd worden om vaker biologische te kopen.

Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
7 reacties
hans 23 Juni 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10887966/bijna-3-4-consumenten-vindt-biologisch-te-duur]Bijna 3/4 consumenten vindt biologisch te duur[/url]
Stop de invoer van menselijk voedsel en veevoer vanuit de gehele wereld, en de mensen weten wat voedselproductie werkelijk kost.

Dit kan men gemakkelijk betalen, de inkomens in Nederland staan immers ook niet onder internationale druk!
petatje 23 Juni 2020
Als het wensbeleid van de milieufanaten niet door de markt gedragen wordt dan moet er maar n bult gemeenschapsgeld tegenaan om hun zin door te drammen! En voor het personeel in de zorgsector die in de frontlinie stonden en volgens ons aller Mark cruciale taken vervullen blijft er nog geen j..enfooi over. Waanzin ten top.
Gijs 23 Juni 2020
Een kwart vindt blijkbaar de prijs OK, dat is veel. Dat is veel meer dan het percentage biologische teelt; dus er is veel potentieel. Het voor de hand liggende probleem is de zwakke communicatie en misbruik van de term biologische. Er valt nog veel te verbeteren. @petatje is weer flink aangebrand, niet goed voor de vitaminen.
profiteur 23 Juni 2020
Gijs, die kwart zegt dat ze het goed vinden, maar in het wagentje komt het niet te liggen, ik snap ook wel dat die biologische rotszooi niemand graag wil, als je ziektes wilt krijgen moet je vooral die troep gaan eten. En aangebrand wordt je momenteel wel van de overheid, werkelijk alles doen om werkende mensen in elkaar te slaan, de uitkeringstrekkers en profiteurs mogen demonstreren met steun van Halsema, maar bij andere gaat het met de botte bijl
Abonnee
info 23 Juni 2020
Nederland zal nooit voor 25% deze bio producten gaan kopen dat heeft gewoon te maken dat er teveel mensen tussen de 20 en 50 jaar hoge vaste kosten hebben om hun leven op de rit te houden daar past duur eten voor hun niet bij. De productie zal daar zeker niet bovenuit moeten gaan dat gaat ten kosten van de prijs te veel produceren is altijd mis. Wat de milieumensen willen lukt niet altijd ik wil ook een nieuwe Rols auto maar zal hem van mijn hele leven niet kunnen kopen omdat die te duur voor mijn portemonnee is. Dus boeren let op wat je doet.
Gijs 25 Juni 2020
Jullie slepen zaken erbij, die niet relevant zijn. Warrig! Dat jullie niet inzien dat verandering nodig is en dat een deel van de bevolking verandering wil zien. Zo mag Nederland van de EU tijdelijk 50% meer stikstof per ha dumpen, maar de boemerang komt terug. Nu al moet de stikstof van mijn baas Carola eigenlijk met 50% omlaag, straks zelfs met 75% of meer. De landbouwlobby heeft gewonnen, maar spoedig zijn helaas de boeren weer de grote verliezers.
schoenmakers 1 25 Juni 2020
Verandering zijn helemaal niet nodig Gijs, misschien alleen wat er de laatste 20 jaar al vernield is door figuren zoals jij terug te draaien, totaal niet weten waar ze mee bezig zijn, maar wel hun ideeën zonder risico iemand anders opleggen.

Jij sleept er dingen bij die niet relevant zijn, de stikstof problemen zijn er helemaal niet, maar omdat jullie onhaalbare plannen bij de EU hebben ingediend, is de Nederlandse samenleving nu de l?l. Dit enkel omdat op het ministerie schijnbaar werkelijk niemand meer weet waar die mee bezig is, ik hoop tenminste dat ze deze onzin niet moedwillig over ons heen gestort hebben, anders zou een hele zware straf op zijn plaats zijn.

En laat dat kleine deel van de bevolking, dat werkelijk alles kapot wil maken, enkel om hun waanideeën door te voeren, snel naar de maan gaan of zo, hebben ze van niemand last!
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Wil de consument wel meer biologische landbouw?

Achtergrond Biologisch

Wil de consument wel meer biologische landbouw?

'Voorstellen ACM draaien landbouwsector de nek om'

Nieuws NAV

'Voorstellen ACM draaien landbouwsector de nek om'

Grootschalig omschakelen naar biologisch kent risico's

Achtergrond Biologisch

Grootschalig omschakelen naar biologisch kent risico's

Schiet het nieuwe GLB zijn doelen voorbij?

Achtergrond Biologisch

Schiet het nieuwe GLB zijn doelen voorbij?

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief