Agrifoto

Nieuws Criminaliteit

Gps-diefstal wordt eindelijk breed aangepakt

13 Juli 2020 - Niels van der Boom - 1 reactie

De diefstal van (rtk) gps-systemen en andere elektronica in trekkers en machines neemt steeds grotere vormen aan. De schade loopt inmiddels in de miljoenen en niet alleen Nederland wordt getroffen. Europol gaat in meerdere EU-landen op speurtocht.

De Nederlandse politie heeft Europol ingeschakeld om de criminelen op het spoor te komen, meldt de NOS. Ondanks dat de politie een aantal gpsdieven heeft opgepakt blijven landbouw- en loonbedrijf geteisterd worden door diefstallen. Ook is het opvallend dat van de grote hoeveelheid gestolen systemen bijna niets wordt teruggevonden en dat bijna alle merken worden meegenomen.

Sinds 2014
De NOS spreekt over 200 meldingen van diefstal sinds april vorig jaar. Dat is omgerekend al snel €1,9 miljoen voor de schermen alleen al. In de maand juni ging het alleen al om 30 aangiftes. Flevoland en Oost-Nederland werden toen meermaals opgeschrikt, maar eigenlijk heeft iedere provincie er in meer of mindere mate door getroffen. In 2014 werd voor het eerst melding gedaan van gps-diefstal. Toen op een relatief kleine schaal. Steeds weer werden enkele systemen gestolen en bijna nooit weer teruggevonden. De afgelopen 2 jaar is het aantal diefstallen echter fors toegenomen.

De criminelen reizen rond en doen daarbij ook andere Europese landen aan, al ligt het aantal diefstallen daar lager. Waarschijnlijk mede omdat de  'gps-dichtheid' er gewoon lager ligt. Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk zijn getroffen. De politie denkt dat de criminelen overdag rondrijden om systemen te lokaliseren en vervolgens 's nachts terugkeren om ze te stelen. Daarbij wordt gebruik gemaakt van Nederlandse huurauto's, al doken ook veelvuldig foto's op van verdachte busjes met een Zwitsers kenteken.

2 miljoen schade
Begin juli kwam loonwerkersbrancheorganisatie Cumela met het nieuws dat in 2 jaar tijd voor €2 miljoen aan gps-diefstallen is gepleegd bij meer dan 40 loonbedrijven. Het riep dan ook de landelijke politie en politiek op om meer te doen tegen deze vorm van plattelandscriminaliteit. Boeren en loonwerkers wordt opgeroepen gps-systemen altijd uit het voertuig te halen en goed op te bergen. Ook worden systemen soms op websites aangeboden voor tweedehands spullen, zoals Ebay. De politie vraagt hiervan melding te doen. Cumela werkt samen met de politie in het Platform Veilig Ondernemen Oost-Nederland om wat aan de diefstallen te doen.

Systemen blijven onder de radar
Naast de intensiteit en mobiliteit van de criminelen blijft het verbazingwekkend dat zo weinig van de gestolen systemen worden gelokaliseerd. Trimble-importeur Vantage Agrometius vond sinds 2014 slechts 1 keer een systeem terug, dat tweedehands in Engeland verkocht bleek te zijn. Een algemene opvatting is dan ook dat het de dieven om waardevolle metalen in de schermen is te doen. Echter, de waarde hiervan is erg laag. Zeker de rtk gps-systemen moeten altijd verbinding maken met een server voor gebruik, waarbij de locatie wordt doorgegeven. Bij John Deere was dat niet het geval, waardoor juist dit merk een onaangename populariteit genoot. Al snel kwam de fabrikant echter met een software update, die het systeem met een pincode blokkeert. Naast de display van gps-systemen zijn ook bedieningsterminals van trekkers en zelfrijdende (oogst)machines populair bij het dievengilde. Vaak worden ze verbazend netjes gedemonteerd.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Jan 13 Juli 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10888338/gps-diefstal-wordt-eindelijk-breed-aangepakt]Gps-diefstal wordt eindelijk breed aangepakt[/url]
wat je niet in de trekker hebt ,kan ook niet gestolen worden
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden