Eigen foto

Ruwvoertour Week 35

Snijmaïs heeft het zwaar te verduren

28 Augustus 2020 - Redactie Boerenbusiness

Het perceel snijmaïs van Ruwvoertour deelnemer Roel Assies uit Zeewolde heeft geen gemakkelijk jaar, de maïs kwam wel op maar groeide slecht en onlangs zijn er door harde wind en neerslag planten plat gewaaid. 

De maïs in Zeewolde heeft dit jaar geen geluk. Het weer speelt dit jaar een grote rol op het perceel. Na het zaaien speelde eerst het droge voorjaar het perceel parten. Toen eenmaal een groeispurt werd ingezet leek alles goed te gaan, totdat op 16 augustus wind en regen korte tijd huis hielden in het perceel. De maïs heeft het kortom zwaar te verduren gehad in Zeewolde.

Last van voorvrucht
Na het zaaien op 7 mei 2020 kreeg het perceel last van de droogte. Maar volgens deelnemer Roel Assies heeft de voorvrucht op dit perceel ook effect gehad op de groei van de maïs. In het voorgaande teeltjaar stonden er spruiten op dit perceel, het blad en de stam van deze plant blijft op het perceel achter. Door het rotten heeft dit de groei van de maïs gehinderd, zo blijkt op het perceel. Assies heeft de afgelopen jaren gemerkt dat de maïs een mindere start heeft dan als spruitkool de voorvrucht is.

Zware weersomstandigheden
Ondanks de droogte heeft het gewas toch mooie kolven aangelegd. De maïs stond er mooi bij tot dat de maïs op 16 augustus te maken kreeg met een volgende tegenslag. Grote hoeveelheid regen en wind kregen grip op het perceel.

Assies geeft aan dat er wel 40 millimeter regen in een uur tijd op het perceel gevallen is. De meeste planten hebben het overleefd maar een aantal planten die later zijn gekiemd of slecht zijn ontwikkeld zijn, liggen wel plat. Met de oogst van de snijmaïs moet hier op worden gelet om de kolf niet te verliezen, bij verkeerd oogsten valt deze op de grond en gaat de kolf verloren. 
 

Foto boven: 2 juni, iets meer dan een maand na de inzaai van het perceel.
Foto rechts: 1 juli, gewas is 40 cm hoog waar andere maïspercelen door de 2 meter zijn
Foto onder: 12 augustus, de maïs heeft de groei ingehaald

Goede oogst
Ondanks de tegenslagen is Assies optimistisch. Er wordt een goede oogst verwacht, aldus Assies. In augustus is er meer dan 100 millimeter regen gevallen op het perceel. In het beginstadium is de maïs nog beregend, dit is met deze hoeveelheden neerslag niet meer nodig. Ook is het perceel weer redelijk bijgekomen van de schade van medio augustus. De meeste planten staan na de storm weer rechtop en hebben geen verdere schade opgelopen na de zomerstorm van afgelopen woensdag.

Met een enerverend seizoen is de lengte van de planten iets achter gebleven bij de andere percelen. De maïs heeft eind augustus een lengte van ongeveer 270 centimeter, dit is in vergelijking met de andere percelen van de Ruwvoertour en gezien de omstandigheden niet slecht. Op de meeste Ruwvoertourpercelen heeft de maïs een lengte van ongeveer 3 meter. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden