Tolsma

Aangeboden door Tolsma Grisnich

De winst van uien kan zomaar verdampen

22 September 2020

De uien hebben het hele seizoen alle aandacht gekregen. Het resultaat? U oogst de beste kwaliteit en de hoogste opbrengst. Maar wat gebeurt er daarna in de bewaarschuur? Verdampt dan meteen weer een deel van de winst? Of gaat u slim drogen en koelen?

De verschillen in situaties waaronder partijen uien na de oogst worden ingeschuurd, zijn groot. Sommige percelen zijn volledig afgestorven, andere worden bijna groen geoogst. Voor beide geldt een specifiek bewaaradvies voor de combinatie van buitenlucht en kachels. Daarnaast zijn veel nieuwe schuren ingericht met de techniek van condensdrogen. Voor alle 3 deze praktijksituaties hebben de specialisten van Tolsma-Grisnich een bewaaradvies ontwikkeld. 

Uien bewaren met een condensdrooginstallatie

  • Na het inschuren eerst temperatuur in de partij homogeen maken. Dat kan door intern te ventileren tot het moment dat de verschillen binnen de partij kleiner zijn dan 1ËšC. Start daarna zo snel mogelijk met drogen.
  • Een afgestorven gewas dat bij mooi weer 2 à 3 dagen op het land heeft kunnen drogen, kan in bewaring op 20°C gedroogd worden tot een r.v. van 65-70% is bereikt.
  • Een groen geoogst gewas moet gedroogd worden op ± 30°C. Zodra na 4 tot 7 dagen een r.v. van 65-70% is bereikt, kan de partij gekoeld worden naar 20°C.

Lees meer over condensdrogen van uien

Uien bewaren met buitenlucht en kachels

  • Laat de uien bij mooi weer maximaal 2 à 3 dagen op het land drogen.
  • Maak na het inschuren de temperatuur in de partij homogeen door intern te ventileren. Zodra de verschillen kleiner dan 1ËšC zijn, zo snel mogelijk beginnen met drogen. Maximaal 0,5 dag intern ventileren.
  • Start het drogen met buitenluchtventilatie en opwarmen met kachels. De ventilatielucht warmt op waardoor de uien opwarmen en op temperatuur blijven tijdens het drogen.
  • Vermijd bij het drogen het temperatuurtraject van 22-25°C omdat bij hogere temperaturen de koprotschimmel snel uitbreidt.
    • Bij afgestorven gewas de uien drogen op 20°C
      • Bij onvoldoende kachelcapaciteit
      • Bacteriegevoelige partij uien
    • Bij groen gewas uien drogen op 32°C
      • Bij voldoende kachelcapaciteit
      • Als bestrijding van (koprot) schimmels belangrijk is
  • Continu drogen volhouden tot een r.v. (relatieve luchtvochtigheid) van circa 65% is bereikt. Afhankelijk van het product en de droogtemperatuur duurt dit 5 tot 10 dagen.
  • Zodra de hals/nek van de ui geen vocht meer bevat, kan het continu drogen afgebouwd worden. Bouw het maximaal aantal uren per dag geleidelijk af.
  • Zodra de uien na het drogen stabiel op een r.v. van 70-80% blijven, kan gelijkmatig bij de nachtelijke buitentemperaturen ingekoeld worden.

Vraag gerust advies
Uien vragen de eerste weken in bewaring dus specifieke aandacht. De bewaarspecialisten van Tolsma-Grisnich hebben hiervoor nuttige tips. Wilt u daar ook van profiteren en daarmee de kwaliteit van de uien langer goed houden? Neem dan gerust contact met ze op.

Deze businesscase is powered by:
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden