Tolsma

Aangeboden door Tolsma Grisnich

Kostprijs aardappelen daalt door slim drogen en koelen

24 September 2020

De aardappelen hebben het hele seizoen alle aandacht gekregen. Het resultaat: u oogst de beste kwaliteit en de hoogste opbrengst. Maar wat gebeurt er de eerste weken in de bewaarschuur? Gooit u dan meteen weer een deel van de winst overboord of gaat u slim drogen en koelen?

De eerste weken van bewaring van aardappelen is grofweg op te delen in 3 verschillende fasen:

  • Fase 1: de temperatuur in de hoop gelijk maken.
  • Fase 2: drogen en wondhelen.
  • Fase 3: heel geleidelijk koelen en ruimte houden om te blijven nadrogen.

Het effect op het rendement van de bewaring is in deze 3 fasen heel groot. Fouten maken betekent dat er verliezen optreden die niet meer goed te maken zijn. Deze onnodige bewaarverliezen kunnen oplopen tot enkele procenten gewichtsverlies. En elke 2% op een partij van 2.000 ton opgeslagen product is méér dan een vrachtauto vol aardappelen.

Nuttige bewaartips
Elke fase vraagt dus specifieke aandacht. De bewaarspecialisten van Tolsma-Grisnich hebben hiervoor nuttige tips. Wilt u daar ook van profiteren en daarmee de kostprijs van uw aardappelen lager houden? Bekijk dan eens de adviesfilmpjes. En heeft u daarna nog vragen? Neem dan gerust contact met ze op.

Temperatuurverschillen en intern ventileren
Na de oogst gaat een partij aardappelen met uiteenlopende temperaturen de bewaring in. Deze verschillen moeten snel opgeheven worden. Dat kan door eerst goed intern te ventileren. Begin dus niet met koelen! Plaats de temperatuursensoren goed verdeeld over de partij. Bij voorkeur ook (bijvoorbeeld via de drukkamer) onder in de cel om de temperatuur onder in de partij te meten.

Bekijk de instructiefilm 'Ingeschuurde aardappelen snel op een gelijke temperatuur krijgen'.

Bewaarcomputer instellen bij gelijke temperatuur
Is de temperatuur uniform, maar de partij nog niet droog? Kies dan voor drogen met buitenlucht. Zet de bewaarcomputer op de stand 'bewaarfase drogen of wondhelen' zodat uitsluitend met drogende lucht wordt geventileerd. Geef de partij de tijd en droog niet te snel in. Voorkom ook een te snelle afkoeling. Als een partij te snel op een lage temperatuur zit, beperkt dit de mogelijkheden om op een later moment, bij warme dagen en nachten, nog te drogen met buitenlucht. Een goede wondheling gaat 30% sneller bij 15°C dan bij 12°C (20 dagen in plaats van 30 dagen).

Bekijk de instructiefilm 'Bewaarcomputer instellen om aardappelen snel droog te krijgen'.

Vochtige partijen drogen met kachel
Vochtige partijen of partijen die met veel grond binnenkomen, vragen extra aandacht bij het drogen. Zet de ventilatoren daarom continu aan om het vocht goed over de partij te verdelen. Met de luiken op automatisch benut u iedere mogelijkheid om met buitenlucht te ventileren. Ook is er dan altijd luchtbeweging in en boven het product. De klimaatcomputer zorgt dat er op basis van temperatuur en relatieve vochtigheid alleen extern geventileerd wordt als de buitenlucht drogend is. Met een kachel erbij blijft het product op temperatuur.

Na de periode van drogen volgt de wondheling van de partij. Bij wondheling geldt: houd de aardappels op temperatuur en draai minimaal met externe buitenlucht en periodiek met interne lucht. Hiermee helen de wondjes op de aardappelen, voortkomend uit (rooi)beschadigingen tijdens bijvoorbeeld de oogst of het inschuren. De periode van wondheling is sterk afhankelijk van de producttemperatuur.

Bekijk de instructiefilm 'Waarom wondhelen zo belangrijk is'.

Deze businesscase is powered by:
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden