D66

Nieuws Politiek

D66'er De Groot nu ook in de Kamer gebeten hond

1 Oktober 2020 - Redactie Boerenbusiness - 5 reacties

Zijn uitspraak over het halveren van de veestapel was de druppel die de emmer deed overlopen, waardoor precies een jaar geleden het grootste boerenprotest ooit in Den Haag plaatsvond. Een jaar na dato kreeg D66'er Tjeerd de Groot ook de hoon van collega politici over zich heen.

Vanochtend (donderdag 1 oktober) bij de start van het Kamerdebat 'Landbouw, Klimaat en Voedsel' mocht Tjeerd de Groot, Tweede Kamerlid voor D66, het spits afbijten. Hij somde een hele lijst tekortkoming en gebreken op van de agrarische sector, zoals achteruitgang van bodemkwaliteit en biodiversiteit en verdroging. "Het kan zo niet langer, het moet echt anders." De Groot is vurig pleitbezorger van kringlooplandbouw op regionale schaal.

Rol D66 in regering
Het ene na het andere Kamerlid, of het nu leden van de oppositiepartijen of coalitiepartijen betrof, ergerde zich aan de bijdrage van De Groot, vooral omdat zijn fractie ook deel uitmaakt van de regeringscoalitie. VVD'er Helma Lodders gaf aan niet aan een verkiezingsdebat te willen deelnemen, maar graag de agenda van het Algemeen Overleg te willen volgen. PvdA'er William Moorlag citeerde een Groningse boer die zou hebben gezegd dat 'De Groot nog geen gat in de sneeuw kan pissen'. Hij wilde er mee zeggen dat D66 als coalitiepartij regeringsverantwoordelijkheid draagt en dat de kritiek die De Groot heeft op stand van zaken in de agrarische sector, kritiek is op de rol van zijn eigen partij die onderdeel uitmaakt van de regering.

D66 heeft geen idee welke gevolgen halvering van de veestapel voor de werkgelegenheid heeft

Jaco Geurts, CDA

Onvoldoende grondgebonden groei
SP'er Frank Futselaar noemde als voorbeeld een motie over volledig grondgebonden veehouderij die hij vorig jaar indiende en niet werd gesteund door D66. Dat kwam ter sprake omdat Roelof Bisschop van de SGP De Groot herinnerde aan zijn opstelling als NZO directeur, voordat hij Tweede Kamerlid werd voor D66. De boosheid van boeren zou voor een groot deel daarop zijn terug te voeren, aangezien De Groot toen voor groei van de melkveehouderij pleitte. "Duurzame groei", was de reactie van De Groot. "Maar dat werd door de politiek onmogelijk gemaakt omdat de groei onvoldoende aan grond werd gekoppeld. D66 heeft 100% grondgebonden groei bepleit." Ook is De Groot van mening dat de zuivelketen zelf heeft nagelaten alleen duurzame groei toe te staan.

De Groot kreeg van coalitiegenoot Carla Dik-Faber (ChristenUnie) het verwijt dat hij niet duidelijk zou zijn over de halvering van de veestapel. Bedoelt hij nu alleen de varkens-en pluimveehouderij, of ook de melkveehouderij"? Jaco Geurts van het CDA constateerde dat De Groot geen idee heeft welke gevolgen zijn pleidooi voor halvering van de veestapel heeft voor de werkgelegenheid.

Kringlooplandbouw papierwerk
De Groot verweerde zich tegen alle kritiek op zijn houding in het Kamerdebat met het gezegde dat je 'een paard wel naar de bron kunt leiden, maar dat je het paard niet kunt dwingen te drinken.' Hij heeft een hele reeks moties ingediend die de omslag naar kringlooplandbouw moeten bevorderen, maar moet constateren dat het vooral papierwerk blijft en onvoldoende wordt uitgevoerd. "De transitie vereist dat je dag na dag daadwerkelijk stappen zet".

Pvda'er William Moorlag wees hem er op dat hij ook een motie van afkeuring kan indienen als D66 zo ontevreden is met de stand van zaken in de agrarische sector en de omslag naar kringlooplandbouw.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
5 reacties
Abonnee
Kjol 1 Oktober 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10889510/d66-rsquo-er-de-groot-nu-ook-in-de-kamer-gebeten-hond]D66’er De Groot nu ook in de Kamer gebeten hond[/url]
Tjeerd is een beetje recalcitrant, zal wel gebrek aan mooi vrouwtje hebben, geen normaal mens die deze azijnpisser nog serieus neemt.
Abonnee
Boerke 1 Oktober 2020
Hij prijst zichzelf uit de markt met zijn geroeptoeter
Biggetje 1 Oktober 2020
Halvering van de werkgelegenheid in de veehouderij en dan bedoel ik uiteraard de perifirie, zou een oplossing kunnen zijn.
Hiermee zou de concurrentiepositie van de Nederlandse boer flink verbeteren op de huidige manier produceren we veel te duur.

En daarbij komt nog dat een groot gedeelte van de perifirie de winst gemaakt bij de Nederlandse boer investeerd in het buitenland. Daar waar geen strenge wet en regelgeving bestaat. Het groter maken van onze concurrenten die geen last hebben van onze wet en regelgeving brengt de boer veel meer schade toe dan de regelgeving van de overheid. Het is gewoon een schande.
Abonnee
Jan kievit 2 Oktober 2020
Deze azijnpisser en paard en wagen minister mevr schouten allebei terug naar het aanrecht verkiezingen mrt 2021 0stemmen uit landbouwsector
Henk 21 Oktober 2020
Beste mensen, deze man is de grootste landbouwverrader van na de oorlog. Jaren geleden was hij de adviseur van de destijds minister van Landbouw ; nl- van Laurens Jan Brinkhorst, ook èèn van de grootste landbouw verraders van na de oorlog.! Als je de beleidsmakers van toen over gemaakte afspraken hoorde, dan ging deze meneer linksaf terwijl rechtsaf was afgesproken, kortom je kon ook op Brinkhorst totaal niet vertrouwen.! Terwijl Tjeerd de Groot zijn adviseur was.!
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden