Boerenbusiness Agribusiness Award

Deze 4 finalisten strijden om de Agribusiness Award

27 Oktober 2020

De jury van de Agribusiness Award heeft dit jaar 4 bedrijven met hun product of dienst genomineerd. Vandaag maken wij in willekeurige volgorde de finalisten bekend. Wie mogen zich dit jaar tot de genomineerden rekenen?

MSD Animal Health met het Porcilis Lawsonia vaccin

Boerenbusiness feliciteert MSD Animal Health als genomineerde voor de Agribusiness Award. Het bedrijf heeft het Porcilis Lawsonia vaccin aangemeld voor de Award 2020. Dit is het allereerste injecteerbare vaccin tegen deze ziekte. MSD laat weten trots te zijn dat een product van Nederlandse bodem op dit moment Europa verovert. "De ziekte kost varkenshouders gemiddeld 2-5 euro per vleesvarken door slechtere voederconversie, lagere groei en (acute) uitval van vooral (bijna) slachtrijpe varkens", zo licht het bedrijf in de aanmelding toe. Met dit vaccin streeft MSD naar een hogere winst op het varkensbedrijf en een lager antibioticagebruik.

De vakjury ziet ook in dit product marktpotentieel: "De jury is van mening dat jullie een bijzonder knappe prestatie hebben geleverd met het ontwikkelen van een dergelijk vaccin. Het betreft een belangrijk gezondheidsprobleem in de varkenshouderij. Rendement voor de boer en marktpotentieel voor het vaccin lijken dan ook gegarandeerd. Proficiat met jullie nominatie!", aldus juryvoorzitter Aalt Dijkhuizen.

Uitreiking op 26 november
De genomineerden voor de Boerenbusiness Agribusiness Award stellen zich de komende weken verder voor op Boerenbusiness. Intussen bereiden zij de presentatie voor de vakjury voor. Op 26 november wordt in een live-uitzending de Agribusiness Award 2020 uitgereikt op Boerenbusiness.nl. 

Limagrain met het mobiele LG lab

Boerenbusiness feliciteert Limagrain als genomineerde voor de Agribusiness Award. Het bedrijf heeft het mobiele LG lab aangemeld voor de Award 2020. Dit koffertje vol geavanceerde meetapparatuur is volgens Limagrain een technologisch hoogstandje dat in eigen huis in Rilland is ontwikkeld. Het is een praktische doorvertaling van apparatuur voor proefveldmachines, maar compact en handzaam voor gebruik in de boerenpraktijk. Met de grasanalyses uit het lab krijgen boeren waardevolle data over het verloop van hun graskwaliteit. En dat levert belangrijke informatie op om nog meer melk uit eigen gras te halen en eigen eiwit beter te benutten: "een hot item heden ten dage", aldus Limagrain.

Ook de jury ziet kansen in deze innovatie: "De jury is van mening dat jullie een zeer knappe en bijzonder relevante innovatie hebben ontwikkeld", aldus juryvoorzitter Aalt Dijkhuizen. "Actuele informatie over samenstelling en kwaliteit van gras en ruwvoer wordt met de hele stikstofproblematiek alleen maar belangrijker. Wat dat betreft ligt er voor jullie mobiele gras lab een goede toekomst in het verschiet. Proficiat met jullie nominatie!"

Koppert Biological Systems met de Natutec Drone

Boerenbusiness feliciteert Koppert Biological Systems als genomineerde voor de Agribusiness Award. Het bedrijf heeft de Natutec Drone aangemeld voor de Award 2020. Dit systeem zet met behulp van drones roofmijten en insecten uit in landbouwgewassen om zo ziektes en plagen te bestrijden. Dit systeem is in staat om levende roofmijten en insecten nauwkeurig op het gewas te brengen zodat deze de plaag in het gewas kunnen bestrijden. "De drone is 20 keer sneller dan de traditionele handmatige manier van uitstrooien", zo beschrijft Koppert in de aanmelding. "Met de Natutec Drone biedt Koppert de oplossing om de biologische gewasbescherming effectief en efficiënt op het gewas te doseren, met als doel de gezondheid van plant te verbeteren."

De jury is ziet potentieel in deze innovatie: "De jury is van mening dat het hier om een prachtige innovatie gaat. Door het combineren van jullie bestaande kennis over biologische bestrijding in de kas met moderne technologie voor toepassingsmogelijkheden in het veld, komt een grote en kansrijke markt binnen bereik. Proficiat met jullie nominatie!", aldus juryvoorzitter Aalt Dijkhuizen. 

Lely met de Lely Orbiter

Boerenbusiness feliciteert Lely als genomineerde voor de Agribusiness Award. Lely heeft de Orbiter aangemeld voor de Award van 2020. Met dit automatische verwerkingssysteem kan de melkveehouder op het melkveebedrijf direct de melk te verwerken, zonder tussenkomst van een zuivelfabriek. Tezamen met de Orbiter komt ook het 'Mijn Melk platform'. "Dit maakt het leven van de koe, de boer en de consument beter", zo laat het bedrijf in de aanmelding weten. "Koeien kunnen gaan en staan waar zij willen en boeren ontvangen een hogere beloning voor het harde werken." 

De vakjury is zeer te spreken over de Orbiter. "Het spreekt de jury in het bijzonder aan dat jullie een innovatie hebben ontwikkeld die zich nu eens niet richt op een grotere productiviteit of efficiency, maar op meer toegevoegde waarde van producten op het boerenbedrijf" laat juryvoorzitter Aalt Dijkhuizen weten. "Van anoniem product naar 'mijn melk'. Dat speelt perfect in op een toenemende vraag in de markt. Proficiat met jullie nominatie!"

Uitreiking op 26 november
De genomineerden voor de Boerenbusiness Agribusiness Award stellen zich de komende weken verder voor op Boerenbusiness. Intussen bereiden zij de presentatie voor de vakjury voor. Op 26 november wordt in een live-uitzending de Agribusiness Award 2020 uitgereikt op Boerenbusiness.nl. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Boerenbusiness Agribusiness Award

Jury bezoekt winnaar Andela Techniek & Innovatie

Nieuws Agribusiness Award

Wiedrobot van Andela wint Agribusiness Award

BB TV Agribusiness award

Mini LG Lab maakt vers gras meten toegankelijker

BB TV Patrick Piessens

'Nucrop als mogelijk alternatief voor glyfosaat'

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox