Shutterstock

Analyse Energie

Wind zorg voor rust op energiemarkt

22 December 2020 - 1 reactie

Het grillige aanbod van duurzame energie kenmerkt de markt voor duurzame energie in dit coronajaar. Ook de laatste maand van het jaar blijkt dat weer overduidelijk.

De eerste helft van de maand was het koud mistig en dus windstil weer, waardoor de productie van windenergie verschillende dagen nagenoeg stilviel. Prompt piekte de dagprijs meerdere dagen naar een niveau dat het hele jaar niet was bereikt, namelijk €75 per MwH. Ook de prijs van gas steeg, met name vanwege de relatief lage temperaturen, maar ook door  weinig aanbod van vloeibaar gas uit Noord-Amerika.

Sinds het windstille weer plaats heeft gemaakt voor een stevige westcirculatie, is er weer ruim aanbod van windenergie en zakte de dagprijs naar een dit jaar normaal niveau van circa €40,- per MwH, zonder grote dagelijkse schommelingen in de prijs per uur. Door de veel hogere temperaturen leverde de gasprijs ook weer in, al blijft het aanbod krap.

Dag-en seizoenschommeling
Dagelijkse schommelingen in de uurprijs van elektriciteit kenmerken vooral de periode in het jaar waarin de productie van zonne-energie de productie van windenergie overtreft. Regelmatig zakte de uurprijs dit jaar op dagen met een overvloedig aanbod van zonne-energie naar negatieve waardes. 2020 heeft dan ook duidelijk gemaakt dat de productie van duurzame energie met wind en zon niet zonder een goede buffer kan, die de grilligheid in het aanbod opvangt.

Het voorjaar en de zomer verliepen bijzonder zonnig. Dat was te merken aan de productie van zonne-energie waardoor de records regelmatig werden aangescherpt. Deels was de recordproductie van duurzame energie uit windmolens en zonnepanelen ook het gevolg van de snelgroeiende capaciteit, zowel boven land (zonneweiden) als boven zee. Met name windmolens op zee zullen in de toekomst het verschil op de energiemarkt gaan maken. Ten opzichte van zonne-energie hebben windmolens het voordeel dat de dagelijkse schommelingen in aanbod minder groot zijn. Anderzijds vullen beide vormen van duurzame energie elkaar ook goed aan: als hogedrukgebieden in de zomer domineren gaan uitbundige zonneschijn en weinig wind vaak samen op. Zijn lagedrukgebieden dominant, dan is er doorgaans meer aanbod van windenergie en minder zonne-energie.  

Domineren depressies in het winterhalfjaar, dan kan de productie van windenergie tot grote hoogte stijgen , zoals in de maand februari. Ook op dit moment heerst een stevige westcirculatie met regen, soms veel wind en hoge temperaturen. Maar tijdens de Kerstdagen maakt dit weertype plaats voor veel kouder weer, al is het te vroeg om te spreken van een winterinval.  Door het veel koudere weer kunnen zowel de gas- als de elektriciteitsprijs weer flink stijgen.

Olieprijs stabiliseert
De olieprijs stabiliseert de laatste weken rond de $50 per vat. Landbouwdiesel kost inmiddels bijna €0,95 per liter. Er worden geen grote prijsveranderingen verwacht. Enerzijds zorgt met name de herstellende economie in Azië voor een prijsopdrijvend effect, maar anderzijds dempen de alsmaar  uitdijende gevolgen van de nieuwe coronapandemie de olieprijzen, ondanks de vaccinatiecampagnes die op kort termijn effect kunnen gaan sorteren.

foodbusiness.nl

Erik Colenbrander

Freelance agrarisch journalist
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Demir 23 December 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10890453/wind-zorg-voor-rust-op-energiemarkt]Wind zorg voor rust op energiemarkt[/url]
Wij zijn op zoek voor onze windenergie en Energy projecten bedrijven onze projecten willen gaan bouwen
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Windstilweer zorgt voor dure stroom

Analyse Energie

Windstilweer zorgt voor dure stroom

5 vragen over de oververhitte energiemarkt

Analyse Energie

5 vragen over de oververhitte energiemarkt

Stroommarkt steeds extremer, klein herstel olie

Analyse Energie

Stroommarkt steeds extremer, klein herstel olie

Olie wordt duurder, stroom een markt van extremen

Analyse Energie

Olie wordt duurder, stroom een markt van extremen

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief