Albert Heijn

Nieuws Verenigd Koninkrijk

Supermarkt eist dat boeren CO2-neutraal worden

9 Maart 2021 - Jurphaas Lugtenburg

De Britse supermarktketen Morrisons kondigde maandag (8 maart) aan vanaf 2030 CO2-neutraal te willen zijn. Daarmee loopt het concern naar eigen zeggen 5 jaar voor op de concurrentie. Het bedrijf eist ook van zijn leveranciers dat ze CO2-neutraal produceren, ook de circa 3.000 boeren die Morrisons beleveren.

Het Verenigd Koninkrijk is het eerste G7-land dat bij wet heeft vastgelegd toe te werken naar nul CO2-uitstoot in 2050. De Britse agrarische sector is goed voor 10% van de CO2-uitstoot. De National Farmers Union heeft haar leden gevraagd om maatregelen te nemen, zodat vanaf 2040 CO2-neutraal gewerkt wordt. De Britse supermarktketens zijn ambitieuzer en hebben 2035 als doel gesteld. In Nederland gaat deze ontwikkelingen minder snel. Maar ook hier hebben supermarktketens plannen om de CO2-uitstoot te verminderen. Ahold Delhaize wil bijvoorbeeld de CO2-uitstoot halveren ten opzichte van 2018.

Belangrijke afnemer
Morrisons is de op drie na grootste supermarktketen in het Verenigd Koninkrijk. Het bedrijf is wel de grootste afnemer voor Britse boeren. Circa 3.000 landbouwbedrijven leveren direct aan Morrison. "Klimaatverandering is één van de grootste uitdagingen van onze generatie en voedselproductie speelt een belangrijke rol in de uitstoot van broeikasgassen," zegt David Potts Directeur van Morrisons. "Als grootste afnemer van Britse boeren verkeren wij in de unieke positie om onze agrarische leveranciers te begeleiden en ondersteunen naar duurzamere productiemethoden."

Voor de maatregelen die boeren kunnen nemen wordt onder andere gedacht aan andere (dier)rassen, gebruiken van lokaal geproduceerd veevoer, gebruik van hernieuwbare energie en het gebruik van kunstmest beperken. Verder behoort het inzaaien van blijvend grasland en bomen of heggen planten tot de mogelijkheden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland). Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden