Shutterstock

Nieuws ABN Amro

Steeds meer boeren hebben camping of winkel

12 Maart 2021

Een boerencamping of een winkel op het erf, steeds meer agrarisch ondernemers doen er iets naast. Hoewel de agrarische sector zelf niet hard wordt getroffen door de coronacrisis, hebben boeren er door hun nevenactiviteiten toch last of juist profijt van. Dat constateert ABN Amro in een rapport.

Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) waren er in 2020 zo'n 22.000 van dit soort multifunctionele bedrijven, circa 40% van het totale aantal agrarische ondernemingen. Dit waren er 4 jaar geleden nog maar 14.000.

Verkoop via korte keten
Vorig jaar verkochten ruim 7.000 agrarische bedrijven hun producten via een korte keten (direct op het erf of via één tussenschakel, zoals een restaurant of een markthandelaar). "Winkels die direct voedsel leveren aan de consument profiteerden van de sluiting van horeca en de veranderende consumentenbestedingen. Het grootste deel van de inkomsten van multifunctionele landbouwbedrijven wordt echter behaald via de levering aan tussenschakels, die op hun beurt weer aan de consument verkopen", aldus ABN Amro. 

Volgens de bank wordt een deel van deze ondernemers hard geraakt door de coronacrisis. Zo worden boeren die leveren aan de horeca getroffen. Boeren die via speciaalzaken de consumenten bereiken, profiteren juist van de veranderende consumentenbestedingen. Uit pintransacties van ABN Amro blijkt dat de bestedingen van consumenten bij voedingsspeciaalzaken dit jaar met circa 30% zijn toegenomen.

Zelf kaas maken
In 2020 maakten bijna 1.200 agrarische bedrijven zelf landbouwproducten geschikt voor consumptie. Vooral veel melkveehouders verwerken landbouwproducten zelf, zoals de verwerking van rauwe melk naar kaas. Het aantal bedrijven dat zelf landbouwproducten verwerkt, is flink gestegen en neemt naar verwachting de komende jaren verder toe.

Deze toename is volgens de bank vooral te danken aan een hogere vraag van consumenten naar authentieke producten waarvan de herkomst herleidbaar is. Al maakt ook de technologische ontwikkeling het makkelijker om zelf producten op het erf te verwerken.

'Overnachting bij de boer welkom uitje'
Agrotoerisme is een andere nevenactiviteit van boeren. "Bijna 2.000 agrarische ondernemers waren in 2020 deels afhankelijk van het exploiteren van een B&B, een camping op het erf  of de verhuur van ruimte voor bijvoorbeeld zakelijke events en huwelijken", aldus Nadia Menkveld, sector econoom van ABN Amro. "Zolang het virus niet voldoende ingedamd is, gaat de Nederlander net als in 2020 met name in eigen land recreëren. Een boodschap of overnachting bij de boer of tuinder heeft zich ontpopt tot een welkom uitje nu een groot aantal mensen aan huis gekluisterd zit".

Agrarisch ondernemers hebben nog meer manieren om hun grond of gebouwen te gelde te maken. Ongeveer 3.000 boeren en tuinders stallen goederen van derden, zoals caravans of boten, of runnen een dierenpension op het erf.

boerenbusiness.nl

Linda van Eekeres

Linda van Eekeres is meeschrijvend eindredacteur. Zij focust zich vooral op macro-economische ontwikkelingen en de invloed van de politiek op de agrosector.
De (grondstof)prijzen zijn flink in beweging, de ontwikkelingen in de wereld volgen zich in rap tempo op. Duiding in crisistijd is essentieel om goed te kunnen anticiperen. Juist nu is het belangrijk om over gedegen, actuele informatie en data te beschikken. Met een abonnement van Boerenbusiness kan je als ondernemer gefundeerde bedrijfsbeslissingen nemen. Bekijk het aanbod

Meer over

ABN Amro
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws ABN Amro

'Volume agrarische sector krimpt dit jaar 2 procent'

Nieuws ABN Amro

'Volumes en marges onder druk door stijging kosten'

Nieuws Varkens

'Liquiditeit varkensbedrijf knelt, maar wel perspectief'

Aangeboden: ABN AMRO MeesPierson

Van land naar vermogen: geld zelfstandig beheren

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief