Eigen foto

Nieuws Verkiezingen

Prognose: BBB krijgt zetel, VVD wint, D66 tweede

17 Maart 2021 - 5 reacties

BoerBurgerBeweging (BBB) heeft 1 zetel gehaald volgens de meest recente prognose van de Tweede Kamerverkiezingen op basis van 88% van de stemmen. De VVD wint ruim, D66 wordt de tweede partij van Nederland met 24 zetels. Dat zijn er 3 minder dan gisteravond (17 maart) naar voren kwam uit de exitpoll.

De voorlopige prognose van het ANP is vanmorgen om 6.30 uur bekendgemaakt en kan dus worden gewijzigd als het tellen van de stemmen doorloopt. De VDD is met 35 zetels volgens de prognose de grote winnaar geworden van de verkiezingen. De partij van premier Mark Rutte torent daarmee ver boven de andere partijen uit. Deze uitslag is ook goed nieuws voor Jan Klink. De huidige wethouder economische zaken bij de gemeente Wijdemerenvoor en zoon van een melkveehouder, staat op plaats 35 op de VVD-lijst en komt zo direct in de Tweede Kamer. 

Luis in de pels
Caroline van der Plas, lijsttrekker van BBB, wordt volgens deze prognose dus Tweede Kamerlid. Tegenover Boerenbusiness zei Van der Plas een luis in de pels te willen zijn voor boeren en andere mensen die op het platteland wonen. "Vooropgesteld, ik ben het niet eens met de inhoud van het programma van de Partij voor de Dieren, maar wat zij goed doen: ze hebben bepaalde principes en daar wijken ze niet van af. Ze hebben een enorme invloed op de politieke agenda. Zonder hen was dierenwelzijn nooit zo'n groot onderwerp geworden. Dat willen wij doen voor het platteland. Dat mensen net als bij dierenwelzijn denken: dit is wel belangrijk. Er zijn 8, 9 miljoen mensen in de regio, die verdienen vertegenwoordiging."

Waar D66 gisteravond een grootse overwinning vierde met 27 zetels volgens de exitpoll, gaat de partij van lijsttrekker Sigrid Kaag in de laatste prognose dus 3 zetels terug. Met 24 zetels blijft de partij van landbouwwoordvoerder Tjeerd de Groot ruimschoots de tweede partij van Nederland en heeft dus heel wat in de melk te berokkenen bij toekomstige coalitiebesprekingen. D66 hamert op het halveren van de Nederlandse veestapel, waardoor nu de grote vraag is of de partij op basis van deze uitslag ook de minister van Landbouw wilt leveren c.q. opeisen. 

CDA levert in
Daar hangt veel van af wie de derde en misschien vierde partij worden in een toekomstige coalitie. Volgens de voorlopige prognose komen VDD, D66 en CDA uit op een nipte meerderheid in de Kamer van 76 zetels. Het CDA lijkt dus de voor de hand liggende derde partij in een coalitie, maar de christendemocraten verliezen volgens de prognose 4 zetels en komen uit op 15 zetels. De vraag is of het CDA bereid is om met dit resultaat in een kabinet te willen plaats nemen.

De uitslag is ook slecht nieuws voor nieuwkomer Eline Vedder, boerin op een melkveebedrijf in Ruinerwold, bestuurslid van LTO en lid van de Provinciale Staten van Drenthe. Als nummer 23 op de CDA-lijst komt zij zonder voldoende voorkeurstemmen niet in de Kamer. Jaco Geurts doet dat op de 11de plek wel. Melkveehouder Cees de Jong staat lager op de lijst, op nummer 34.

ChristenUnie en SGP bewegen niet
De ChristenUnie, de partij van de huidige landbouwminister Carola Schouten, profiteert niet van de regeringsdeelname de afgelopen 4 jaar. De partij blijft in de prognose gelijk staan op 5 zetels. Dat is er wel eentje meer dan volgens de exitpoll gisteravond. Dat betekent dat het Haagse gemeenteraadslid Pieter Grinwis, zoon van een akkerbouwer, met een vijfde plek op de lijst net de Tweede Kamer in komt. Hermen Vreugdenhil mag als nummer 9 op de lijst waarschijnlijk in de Staten van Noord-Brabant blijven.

Roelof Bisschop die al 8 jaar in de Tweede Kamer keert als de uiteindelijke uitslag overeen komt met de exitpoll terug in de Kamer. Met plek 3 op de lijst blijft het spannend, maar de SGP haalt volgens de prognose 3 zetels. 

JA21 op 4 zetels, Fvd op 8
De nieuwe partij JA21 waar Jan Cees Vogelaar op nummer 7 staat, komt met 4 zetels de Kamer binnen. Dat is er 1 meer dan uit de exitpoll naar voren kwam. De voorkeurdrempel voor de Tweede Kamerverkiezing is 25% van de kiesdeler. Dan moet hij ook nog meer stemmen hebben gehaald dan de nummer 3. Die kans lijkt klein.

Forum voor Democratie mag zich eveneens een winnaar noemen van de verkiezingen. Volgens de prognose komt de partij van Thierry Baudet, die ook in de smaakt valt bij veel boeren, uit op 8 zetels, 6 meer dan nu. De Friese melkveehoudster Nynke Koopmans die op nummer 22 van FvD staat, komt zonder voorkeursstemmen niet in de Tweede Kamer.

Morele tegenvaller Partij voor de Dieren
Partij voor de Dieren gaat van 5 naar 6 zetels volgens de prognose en dat is 1 zetel winst. Dat is een morele tegenvaller voor partijleider Esther Ouwehand, want de PvDD had op basis van de peilingen stiekem op meer gerekend. Kamerlid Laura Bromet is met een vierde plek op de lijst van GroenLinks opnieuw verzekerd van een zetel in de Tweede Kamer. Maar gezellig is het niet bij GroenLinks, want de partij van Jesse Klaver halveert in het parlement om uit de komen op 7 zetels.

Ook Greenpeace-directeur Joris Thijssen die namens de PvdA ook aan landbouwdebatten meenam, is met een zesde plek verzekerd van een plekje in de Kamer. PvdA haalt volgens de prognose 9 zetels, gelijk aan het huidige aantal.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Linda van Eekeres

Linda van Eekeres is meeschrijvend eindredacteur. Zij focust zich vooral op macro-economische ontwikkelingen en de invloed van de politiek op de agrosector.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
5 reacties
Abonnee
Kjol 18 Maart 2021
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10891466/exitpoll-zetel-voor-bbb-grote-winst-d66]Exitpoll: zetel voor BBB, grote winst D66[/url]
Dit gaat op z'n kop verkeerd...einde landbouw
Abonnee
truus 18 Maart 2021
de veestapel word gehalveerd als tjeerd minister van landbouw word...en rekenen maar dat er dan geen financiële steun zal komen!
Abonnee
jan 18 Maart 2021
cda en vvd hebben gezegd dat de veestapel niet halveert
nu moeten ze hun rug recht houden
d66 kan ook niet zonder hun
doe ja 21 er bij en je hebt meerderheid met wat boeren verstand
Abonnee
janus 18 Maart 2021
wat zeg jij nou,@jan!ja21 en boeren verstand? niet voor de landbouw in ieder geval,of vogelaar daar wat te vertellen krijgt..
Abonnee
Kjol 18 Maart 2021
Koeien voor woningen, dat wordt de ruil
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox