ForFarmers

Nieuws KWARTAALCIJFERS

Meer volume, minder marge voor ForFarmers

6 Mei 2021

Het beursgenoteerde veevoerconcern ForFarmers heeft in het eerste kwartaal van 2021 meer voer verkocht dan in dezelfde periode vorige jaar. Het autonoom afgezette Total Feed-volume - het totaal aan mengvoer, enkelvoudige grondstoffen en bijproducten - was stabiel, maar werd aangevuld met de overnames van De Hoop Mengvoeders en Mühldorfer Pferdefutter. Hoewel de volumes groeiden, daalde de onderliggende brutowinst. Het concern stelt de winstverwachting voor heel 2021 naar beneden bij. Op de beurs in Amsterdam zakte het aandeel daardoor fors.

Het totaal verkochte volume veevoer steeg met 1,8%. Het mengvoervolume nam met 1% toe. Autonoom (overnames niet meegerekend) daalden de mengvoervolumes volgens ForFarmers 'enigszins', zonder dat het bedrijf daarbij concrete cijfers noemde. De brutowinst daalde ondanks de gestegen volumes met 2,8% en de onderliggende EBITDA zelfs met 12,8%.  De CEO van ForFarmers, Yoram Knoop, spreekt bij het bekendmaken van de operationele voortgangsrapportage over het eerste kwartaal dan ook over een gemengd beeld. Hij geeft aan dat het behouden en versterken van marktposities onder zeer competitieve marktomstandigheden ten koste is gegaan van marge.

Volume- en winstgroei in Nederland
Het verkochte volume in het cluster Nederland/België nam toe door de overnames van De Hoop Mengvoeders en Mühldorfer Pferdefutter. Hoewel Mühldorfer Pferdefutter actief is in Duitsland rapporteert dit bedrijf aan het onderdeel Pavo in het cluster Nederland/België.

Het verkochte volume veevoer in de herkauwerssector daalde. Volgens ForFarmers kochten melkveehouders minder krachtvoer als gevolg van de hoge prijzen voor veevoer en de lage prijzen voor melk. Ook het volume dat werd afgezet in de varkenssector daalde. Dit als gevolg van de warme saneringsregeling in de varkenshouderij. Vooralsnog worden er vooral minder zeugen gehouden, maar het concern verwacht dat de komende maanden de varkensstapel verder zal krimpen. In de pluimveesector wist ForFarmers, naast de overname van De Hoop Mengvoeders, ook op eigen kracht meer voer af te zetten aan zowel vleeskuikenbedrijven als de legpluimveebedrijven.

Lagere marges in cluster Duitsland/Polen en Verenigd Koninkrijk
Nadat het afgezette volume in de herkauwerssector en varkenssector in het cluster Duitsland/Polen in 2020 al groeide, werd deze lijn in het eerste kwartaal voortgezet. In de pluimveesector wist het bedrijf ook weer volumegroei te boeken. In 2020 zetten Poolse pluimveehouders minder dieren op als gevolg van vogelgriep en de door coronamaatregelen in elkaar gezakte afzetmarkt voor pluimveevlees. ForFarmers merkt op dat pluimveehouders in het eerste kwartaal langzaamaan weer meer kuikens beginnen op te zetten.

In het Verenigd Koninkrijk steeg de totale voerafzet iets. Volumes in de herkauwerssector waren lager. Aan varkens- en pluimveeklanten werd meer voer verkocht.

Winstverwachting voor heel 2021 naar beneden bijgesteld
Hoewel ForFarmers verwacht dat de markten voor zuivel, vlees en eieren verder kunnen herstellen wanneer de coronamaatregelen worden opgeheven is nog altijd onduidelijk wanneer dat precies zal zijn. Verdere onzekerheden zijn te vinden in het stikstofbeleid in Nederland en de situatie omtrent Afrikaanse varkenspest en vogelgriep. Nu de doelstellingen voor de groei van de EBITDA in het eerste kwartaal niet zijn gehaald, ziet het concern zich genoodzaakt om de doelstelling voor de winstverwachting over 2021 nu al bij te stellen. Een autonome groei van de EBITDA van 0%-3% zal dit jaar volgens het bedrijf niet gerealiseerd kunnen worden.

Beurskoers aandeel lager
Beleggers toonden zich teleurgesteld en zetten het aandeel ForFarmers fors lager. ForFarmers noteerde vandaag (donderdag 6 mei) rond 10.00 uur op €5,23, dat is bijna 7% lager dan de slotkoers van gisteren.

boerenbusiness.nl

Stef Wissink

Stef Wissink is redacteur bij Boerenbusiness en schrijft over de actuele marktontwikkelingen op de zuivel- en varkensmarkt. Ook volgt hij de Nederlandse en internationale agribusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Achtergrond Halfjaarcijfers

ForFarmers laat zich niet uit over verloop voerprijs

Nieuws Halfjaarcijfers

Voerafzet ForFarmers daalt fors, ook lagere netto winst

Analyse Voer

Hoe voerbedrijven omgaan met krimpende veestapel

Nieuws Halfjaarcijfers

ForFarmers geeft positieve winstwaarschuwing af

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief