Shutterstock

Nieuws Politiek

SER: Compromissen nodig voor landbouwakkoord

2 Juni 2021 - Linda van Eekeres

Een landbouwakkoord heeft alleen kans van slagen als partijen bereid zijn compromissen te sluiten en zich te committeren aan afspraken. Dat concluderen de verkenners van de SER op basis van bijna 50 gesprekken met betrokken partijen.

Demissionair minister Carola Schouten van Landbouw had de Sociaal-Economische Raad (SER) om de verkenning gevraagd als eerste stap naar een mogelijk akkoord. Dit naar aanleiding van een motie van de Tweede Kamer op initiatief van Roelof Bisschop (SGP).

Er is een landbouwakkoord nodig voor de versnelling naar een economische, ecologische en sociaal duurzame landbouw, stelt de SER. "Met langjarig, voorspelbaar en coherent beleid is het onderling vertrouwen te herstellen en zijn langjarige investeringen mogelijk."

'Gepolariseerde verhoudingen ombuigen naar positief verhaal'
Uit de gesprekken blijkt dat veel van de gesprekspartners een landbouwakkoord als een goede mogelijkheid zien om de gepolariseerde verhoudingen tussen boer, overheid, keten en samenleving om te buigen naar een positief verhaal gericht op concrete toekomstperspectieven, aldus de SER. 

Het akkoord kan volgens het adviesorgaan worden opgebouwd uit verschillende transitiepaden: hightech landbouw in gesloten en open systemen, duurzame landbouw, biologische landbouw, maatschappelijke ondernemingen, natuur/landschapsbeheer en het stoppen van het bedrijf. "Het verdienvermogen van de boer en de positie en scholing van werknemers binnen de sector verdienen daarbij bijzondere aandacht. Bestaande sectorplannen en andere initiatieven kunnen daarbij bouwstenen vormen." 

De overheid moet volgens de SER volwaardig deelnemer zijn aan het akkoord en voldoende middelen (regelgeving, financiën) ter beschikking stellen om het akkoord ook uit te kunnen voeren. Ook is er volgens de raad een brede en diverse vertegenwoordiging van betrokkenen nodig, met een accent op jonge boeren. Daarnaast stelt de SER dat deelnemers voldoende legitimiteit en mandaat bij de achterban moeten hebben en de partijen die afspraken maken, verantwoordelijk zijn voor de uitvoering van de afspraken.

Politiek nu aan zet
Katrien Termeer, voorzitter van de verkenningscommissie en kroonlid van de SER: "De politiek is nu aan zet om de vorm en de randvoorwaarden voor zo'n akkoord te bepalen. Daarbij is het essentieel dat de politiek bij het vaststellen van normen niet de randen van bestaande wettelijke kaders op zoekt en zich niet blind staart op slechts één probleem. Alleen dan is een toekomstbestendig perspectief te ontwikkelen."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda van Eekeres is meeschrijvend eindredacteur. Zij focust zich vooral op macro-economische ontwikkelingen en de invloed van de politiek op de agrosector.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden