Agrifoto

Nieuws Economie

Agrocomplex goed voor 7% van Nederlandse economie

31 Augustus 2021 - Jurphaas Lugtenburg - 2 reacties

Het agrocomplex vertegenwoordigt bijna 7% van de Nederlandse economie en draagt bij aan ruim 8% van de werkgelegenheid. De toegevoegde waarde hiervan bedroeg in 2019 (het meeste recente jaar waarvan cijfers bekend zijn) €56 miljard.

Ten opzichte van 2018 is het agrocomplex in 2019 met €2 miljard gegroeid,  zo blijkt uit de vandaag (maandag 30 augustus) gepubliceerde cijfers van Agrimatie van de Wageningen Universiteit. Relatief gezien is het belang van het agrocomplex in het bruto binnenlands product (bbp) iets afgenomen, omdat de economie als geheel sneller is gegroeid.

Toelevering van goederen en diensten, zoals veevoer en machines leverden in 2019 met 36% de grootste bijdrage aan de toegevoegde waarde. De primaire productie volgt op korte afstand met 33%. Een deel, (2,8% van het bbp) van de gecreëerde toegevoegde waarde komt uit het buitenland geïmporteerde grondstoffen, zoals cacao, soja en tabak. 4,1% van het bbp, oftewel €33 miljard, is van Nederlandse producten als melk, vlees, groenten, planten en dergelijke.

Veehouderij koploper
Binnen de verwerking van binnenlandse agrarische producten heeft het grondgebonden veehouderijcomplex (melkveehouderij) met 26% het grootste aandeel in de toegevoegde waarde. Intensieve veehouderij en glastuinbouw volgen met allebei een aandeel van 22%. Het akkerbouwcomplex is goed voor 17% en vollegrondstuinbouw voor 12%. Voor wat betreft de werkgelegenheid was het agrocomplex goed voor 656.000 arbeidsjaren waarvan 435.000 samenhangen met de binnenlandse agrarisch grondstoffen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland). Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
31 Augustus 2021
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10893913/agrocomplex-goed-voor-7-van-nederlandse-economie]Agrocomplex goed voor 7% van Nederlandse economie[/url]
Lijkt wel of de belangrijkste functie van de Nederlandse boer is het faciliteren van het verdienmodel voor de periferie. De financiële winst mogen we niet ontvangen, de kritiek vanuit de maatschappij op de productiemethode wel.
Zoveel risico's lopen om geld en werkgelegenheid voor andere te creëren. Het is eigenlijk gekkenwerk.

De mee-verdieners zijn altijd voor behoudt van de totale productie. Wanneer ik de uitleg of motivatie hoor van de strategie van altijd maar groeien en je weet dat vooral een ander er iets mee opschiet en de boer niet, denk ik vaak; wil de echte boer opstaan?.

google: wie heeft er vooral baat bij 12 miljoen varkens
ikke 1 September 2021
ik niet, maar 100.000, dat is wel iets waar ik gelukkig van wordt
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden