Nieuws veehouderij

Kipster-oprichter vindt ook missie bij Dier&Recht

9 September 2021 - Klaas van der Horst - 7 reacties

Dier&Recht, recentelijk in het nieuws met de verboden poster die meldt dat zuivel 'ernstig dierenleed' veroorzaakt, heeft een bijzondere bestuurder: Olivier Wegloop. Hij zit sinds een jaar in het bestuur van deze actiegroep, maar is ook mede-oprichter van pluimveebedrijf Kipster.

Dier&Recht ziet veehouderij als uitbuiting van dieren en voert onder meer campagne tegen het drinken van melk. De actiegroep is onder andere opgericht door Hans Baaij van Varkens in Nood.

Actieposter Dier en recht
Een actieposter waarop stond dat zuivel ernstig dierenleed veroorzaakt, werd verboden. Bovenstaande poster mag nog wel.

Wegloop erkent zelf ook dat het wel een bijzondere constructie is en  gevoelig. Want er zit een spanningsveld. "Ik wil ben niet tegen dierhouderij of tegen het benutten van producten van dieren. Ik ben ook geen veganist. Maar de veehouderijsystemen zoals die nu bestaan, zijn niet eindeloos houdbaar en moeten anders en beter. Dat was ook mijn beweegreden om deel te nemen in Kipster."

Dat was in 2013. Vorig jaar werd Wegloop door Hans Baaij van Dier&Recht gevraagd om zitting te nemen in het bestuur. Wegloop ziet dat niet als onverenigbaar. "Ze vroegen mij bij Dier&Recht of ik kon leven met de opstelling en het handelen van de organisatie. Ik zei ja, maar stelde als wedervraag of zij konden leven met een pluimveehouder in hun midden."

Gebrek aan kennis
De visie van Wegloop op de dierhouderij maakt het hem ook mogelijk deel te nemen in een melkvee-, of varkensbedrijf, zegt hij. Voorwaarde is dat de dieren op een natuurlijke manier worden gehouden, met bijvoorbeeld kalveren die wel bij de koe blijven. Of varkens die op een natuurlijke wijze worden gehouden, zoals dierenarts en veehouder Kees Schepens dat doet.

Wat Wegloop vooral dwarszit in de dierhouderij zijn de omstandigheden van de dieren die vaak te wensen overlaten en het gebrek bij consumenten aan kennis van die omstandigheden. "Dieren zijn levende wezens, met instincten, gevoelens en verlangens. Het systeem is zo ingericht dat er onvoldoende ruimte is om hierin te voorzien. Dat is zeker niet te wijten aan de boer, maar aan een doorgeschoten systeem waar ook de boer hinder van ondervindt."

Dagelijkse praktijk
Om bij te dragen aan de rechtspositie van dieren is hij toegetreden tot het bestuur van Dier&Recht. "Ik snap dat veehouders zich gekrenkt voelen door de campagne tegen het drinken van melk. Toch is het belangrijk dat mensen weten hoe dieren worden gehouden en wat de dagelijkse praktijk is. Dat moeten we niet onder stoelen of banken steken. Het is ook de reden dat we er bij Kipster filmpjes over maken, met soms felle reacties tot gevolg. Bijvoorbeeld als het gaat om het doden van onze kippen en haantjes. Het is jammer dat melkveehouders denken dat Dier&Recht ze wegzetten als dierenmishandelaars, want dat zeggen ze niet. Het gaat Dier&Recht om het systeem dat anders moet worden. Dier&Recht wil daar overigens wel op een nette manier campagne tegen voeren. Niet met harde acties. Dan had ik niet meegedaan."

'Kippenman' Zanders
De inzet van Wegloop bij Dier&Recht is bekend bij Ruud Zanders, de 'kippenman' van Kipster en belangrijkste manager van het bedrijf. Hij wil de kippen in de Kipster-formule uitsluitend voeren met geselecteerde reststromen en denkt daarmee een 50% lagere CO2-footprint te kunnen behalen dan concurrerende systemen. Zanders zegt zich daarmee te baseren op wetenschappelijk onderzoek door de Wageningse Imke de Boer.

Zanders heeft geen moeite met de dubbelfunctie van zijn collega, stelt hij. "De vraag is uiteindelijk ook of je wel iets moet willen met dieren." Hoewel Zanders met deze vraag rondloopt, is hij niet van plan om het bij 2 Kipster-locaties te houden. "Zeker niet."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Klaas van der Horst

Klaas van der Horst is een gedreven volger van de zuivelmarkt en alles wat daarmee te maken heeft. Hij zoekt het nieuws en interpreteert de ontwikkelingen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
7 reacties
Abonnee
melkert 9 September 2021
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10894023/kipster-oprichter-vindt-ook-missie-bij-dier-en-recht]Kipster-oprichter vindt ook missie bij Dier en Recht[/url]
Die loopt ook steeds bij LNV om de reguliere boer kapot te maken.
En om subsidie te harken voor zijn plannetjes en kipsterrennetje.

Met zulke vrienden heb je geen vijanden meer nodig.
waterwilg 9 September 2021
even terug bij koe en kalf; kipster laat de kuikentjes ook niet bij de hen opgroeien en rond laten scharrelen
Abonnee
Jan 10 September 2021
Vreselijke man, alleen eigenbelang.
Moet er van Kotsen.
Abonnee
Jan1 10 September 2021
Ondernemingen die zaken doen met Kipster, hoeven niet meer bij langs te komen. Ben er zo klaar mee.
Abonnee
le cock 10 September 2021
weet iemand wie leverancier is bij kapster?

Volgens mij heeft lto ze ook gefinancierd bij de start
Abonnee
petatje 10 September 2021
@le cock;
Kipster heeft groeikapitaal ontvangen van Brightland Agrifoodfund. LLTB en Rabobank particperen in dit fonds.
11 September 2021
Allemaal mensen die alleen maar bezig zijn met die randzaken. Ondertussen vreten de voerleveranciers, slachterijen plus de rest van de periferie zich rijk AAN de boeren. Dit zijn de meelift-miljardairs die met behulp van hun polariserende verdienmodel hun geld verdienen aan volumehandel en tegelijkertijd de faalkosten dumpen bij de boer. Ondertussen verplaatsen ze de productie naar het buitenland door daar in de primaire productie te investeren, met geld verdient bij de Nederlandse boer. Laten we eerst zorgen voor een rendabel verdienmodel, en vandaar uit verder bouwen.
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox