Agrifoto

Nieuws Rabobank

Eerste koolstofboeren VS aan slag voor Carbon Bank

13 September 2021 - 1 reactie

Rabo Carbon Bank lanceert een pilot in de Verenigde Staten met carbon farming. Het is het eerste grote koolstofproject van de bank in Noord-Amerika. In de pilotfase kunnen klanten van Rabo AgriFinance deelnemen en de in de bodem opgeslagen koolstof verkopen.

De Rabo Carbon Bank is in maart van dit jaar opgericht. Directeur Barbara Baarsma vertelde in de studio van Boerenbusiness over de plannen. In de pilot die nu is aangekondigd, werkt Rabo AgriFinance samen met Continuum Ag, een bedrijf dat gespecialiseerd is in bodemgezondheid georiënteerd agronomische advies en nulmetingen voor het vastleggen van koolstof. Samen met de deelnemende boer wordt een opmaat gemaakte set maatregelen samengesteld die uiteindelijk resulteert in een gezondere bodem en het vastleggen koolstof. Maatregelen die Continuum Ag aanbeveelt zijn bijvoorbeeld: minder of geen grondbewerking, zaaien van groenbemester en het hanteren van een robuuste vruchtwisseling. Deelnemers krijgen een vergoeding gebaseerd op de hoeveelheid koolstof die vastgelegd is in de grond.

Zoeken naar verbetering
De eerste fase van de pilot is erop gericht te leren welke maatregelen bij welke gewassen en grondsoort onder verschillende omstandigheden werken. De deelnemers aan de pilot zitten verspreid in 3 staten in de VS en telen een groot aantal verschillende gewassen. "De wereld op een duurzamere manier voeden gaat om voortdurend zoeken naar verbetering", zegt Cristian Barcan directeur duurzaamheid bij Rabo AgriFinance in een bericht. "Wij helpen onze klanten met het te gelde maken van eigenschap die van nature aanwezig is op een boerderij, namelijk het vermogen van planten om koolstof uit de lucht te halen."

De Rabo Carbon Bank is niet het het enige initiatief op het gebied van koolstofboeren. Het grote knelpunt bij veel van deze plannen is dat het het verdienmodel voor de boer ontbreekt of ontoereikend is. Uit onderzoek van de Purdue Universiteit eerder dit jaar bleek dat voor veel boeren een reden te zijn niet actief met koolstofboeren aan de gang te gaan.

boerenbusiness.nl

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een klein akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland).
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Abonnee
Rabobank 13 September 2021
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10894125/eerste-koolstofboeren-vs-aan-slag-voor-carbon-bank]Eerste koolstofboeren VS aan slag voor Carbon Bank [/url]
Rabobank is een D66 bolwerk!! Koolstof vast leggen in de bodem is gewoon een manier om geld aan de boeren te verdienen.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Nieuws Carbon farming

Eerste credits verkocht door Rabo Carbon Bank

Boerenbusiness Enquête

Onderzoek: animo voor Carbon farming groeit

Nieuws Rabo Carbon Bank

Eerste boeren krijgen geld voor koolstofcredits

Achtergrond Klimaat

Agroconcerns zien koolstofboeren wel zitten

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief