Albert Heijn

Nieuws Pluimveehouderij

Schouten moet documenten fipronil toch vrijgeven

15 September 2021 - Klaas van der Horst

Minister Schouten van LNV mag een serie documenten over de fipronil-affaire in 2016 en 2017 niet langer bij zich houden. Pluimveehouders hebben recht op inzage.

Dit heeft de Raad van State beslist. Een hoger beroep van een groep Limburgse pluimveehouders is volgens de afdeling bestuursrecht gegrond. De rechtbank Limburg gaf in eerste instantie de minister gelijk. 

De Limburgse pluimveehouders hebben zichzelf ten doel gesteld om 'de onderste boven' te krijgen en de fipronil-affaire. Voor hen is de uitspraak een belangrijke opsteker.  

Concreet wilden de pluimveehouders inzage in een volgens hen cruciaal rapport van het rapport van Bureau Risicobeoordeling en Onderzoeksprogrammering van de NVWA. Dit gaat over het onderzoek naar en het mogelijk gevaar voor de volksgezondheid en voedselveiligheid door mogelijk gebruik van fipronil in pluimveestallen. Ook staat er informatie in over de voorgeschiedenis van de fipronil-controles. Verder is inzage gevraagd in andere documenten en email-verkeer van LNV-ambtenaren en toezichthouders van de NVWA. Niet in alle gevallen is de minister verplicht om documenten zonder meer openbaar te maken. In sommige gevallen draagt de Raad van State haar enkel op om een nieuw besluit te nemen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Klaas van der Horst

Klaas van der Horst is een gedreven volger van de zuivelmarkt en alles wat daarmee te maken heeft. Hij zoekt het nieuws en interpreteert de ontwikkelingen.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden