Agrifoto

Nieuws Mest

Jan Terlouw Innovatieprijs voor stikstofstripper

11 Oktober 2021 - Klaas van der Horst

Het bedrijf CSS Advies heeft de Jan Terlouw Innovatiesprijs 2021 gewonnen met een zogeheten stikstofstripper die het bedrijf zelf heeft ontwikkeld. Met het apparaat is de uitstoot van stikstof met 70% te beperken, zonder dat daarvoor een groot aantal dieren hoeft te worden afgestoten.

D66-coryfee Jan Terlouw roemt de stikstofstripper als een revolutionair stuk techniek. "Het is een doorbraak in de stikstofproblematiek", aldus de naamdrager van de innovatieprijs. Opvallend genoeg pleit huidig D66-Tweede Kamerlid Tjeerd de Groot voor halvering van de veestapel om de stikstofemissies te beperken. Met grootschalige inzet van stikstofstrippers kan dat dus worden voorkomen.

Groene kunstmest
Het door CSS Advies ontwikkelde apparaat heet Bio-NP. Met de stikfstofstripper kan koemest worden bewerkt tot groene kunstmest. Daarmee halveren de stikstofverliezen en de vermestende stikstofemissie met 70%. Aan de Jan Terlouw Innovatieprijs 2021 is een cheque van 10.000 euro verbonden. "De prijs helpt ons in onze missie en de technische ondersteuning voor het verminderen van de stikstofdepositie", aldus René Cornelissen van CSS.

Aanschaf van een stikstofstripper vraagt wel een stevige investering voor rond de €200.000, zo heeft CSS diverse malen aangegeven. Dat is ongeveer in dezelfde prijsrange als een Lely Sphere. De Jan Terlouw-innovatieprijs heeft als doel innovaties en nieuwe bedrijvigheid op het gebied van energietransitie en circulaire economie in Oost-Nederland te stimuleren.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Klaas van der Horst

Klaas van der Horst is een gedreven volger van de zuivelmarkt en alles wat daarmee te maken heeft. Hij zoekt het nieuws en interpreteert de ontwikkelingen.
Regenradar
Powered by Agroweer

Achtergrond Stikstofstemming

Lang schaduwregeren geeft irritatie en chagrijn

Achtergrond Stikstofstemming

De missiegerichtheid van gehavend Rutte IV

Interview Marijn Dekkers

Hoge grondprijs grootste uitdaging extensivering

Achtergrond Stikstofstemming

Demissionaire twijfelaars en achterafdenkers

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden