Shutterstock

Nieuws Data

Boer hoeft data niet zomaar af te staan

20 Oktober 2021 - Klaas van der Horst

Een privaatrechtelijke organisatie, zoals de Branche-organisatie (BO) Akkerbouw mag niet zomaar allerlei data opeisen van sectorgenoten. Ook mag het ministerie van LNV, niet zomaar data van boeren delen.

Dit blijkt uit een uitspraak in hoger beroep door de afdeling bestuursrecht van de Raad van State. 

Het hoger beroep was aangespannen door een agrarische maatschap in Zuidwest-Nederland, die in 2019 bezwaar maakte tegen het doorgeven van areaalgegevens aan de BO Akkerbouw. Deze mocht na een algemeen verbindend verklaring door het ministerie van Economische Zaken wel alle namen, adressen en KvK-gegevens opvragen van akkerbouwers, maar mag daarvoor geen adresgegevens gebruiken van het ministerie van LNV. Ook areaalgegevens mogen niet worden opgevraagd bij LNV, maar boeren kunnen ook direct bij de branche-organisatie bezwaar aantekenen tegen het doorgeven van areaalgegevens.

Agrarische ondernemers moeten hun naam-, adres-, en areaalgegevens op grond van de Landbouwwet jaarlijks doorgegeven ten behoeve van de Landbouwtelling. De BO Akkerbouw dacht ook recht te hebben op deze gegevens, en verklaarde het bezwaar van de maatschap tegen het delen van genoemde ongegrond. Daarop stapte de maatschap naar de rechtbank. De rechtbank Zeeland-West Brabant ging echter ook mee in de opvatting van de BO Akkerbouw en ook het ministerie van LNV. De maatschap werd in het ongelijk gesteld.

Gelijk gesteld in hoger beroep
In hoger beroep oordeelde de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State echter anders. Die stelde met verwijzing naar een bepaling in de AVG-wet, dat opgevraagde gegevens alleen mogen worden verwerkt als dit in lijn is met het doel waarvoor ze zijn opgevraagd. Bovendien faalt een beroep op het algemeen belang door de BO Akkerbouw, omdat deze een privaatrechtelijke organisatie is, waaraan door de overheid geen taak is toegekend in het algemeen belang. 

De uitspraak in hoger beroep lijkt, gezien de laatste bepalingen, ook gevolgen te hebben voor het opvragen en verwerken van data door andere organisaties.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Klaas van der Horst

Klaas van der Horst is een gedreven volger van de zuivelmarkt en alles wat daarmee te maken heeft. Hij zoekt het nieuws en interpreteert de ontwikkelingen.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden