Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Boerenbusiness vergunning

Nieuws Stikstof

Minister kan PAS-melders niet sneller legaliseren

Ook in het vervolg van het hoofdlijnendebat over stikstof werd geen duidelijk perspectief geschetst voor boeren die hun bedrijf willen voorzetten. Volgens Staghouwer was het achteraf beter geweest de aanpak van de landbouwtransitie gelijk uit te zetten met die van stikstof. Van der Wal had voor de PAS-melders een alarmerende boodschap.
13 April 2022
politiek DenHaag binnenhof tweedekamer

Nieuws Stikstof

'Boeren die willen stoppen, blijven op handen zitten'

Je laten uitkopen, moet 'woest aantrekkelijk' worden. Die uitspraak heeft minister Christianne van der Wal niet alleen veel kritiek opgeleverd, ook heeft het ervoor gezorgd dat boeren die zich willen laten uitkopen even afwachten wat dat 'woest aantrekkelijke voorstel' dan wordt. 
7 April 2022
vlees

Nieuws Plan voedselbeleid

Kabinet opent aanval op vlees- en zuivelconsumptie

Het kabinet opent de aanval op de vlees-, zuivel- en eierconsumptie in Nederland. De consument moet de komende acht jaar zijn voedingspatroon stevig wijzigen, waarbij dierlijke eiwitten moeten worden ingeruild voor plantaardige eiwitten. Daarbij wordt ook een vleestaks onderzocht. Volgens Henk Staghouwer, de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, is deze verschuiving in het eetpatroon goed voor de gezondheid en duurzaamheid. 
29 Maart 2022
melkveebedrijf koeien weidegang

Nieuws TAPP Coalitie

'Vleestaks moet duurzame boeren belonen'

Veehouders die stappen nemen om hun CO2-uitstoot te reduceren, moeten daarvoor financieel beloond worden. Dat bepleit True Animal Protein Price Coalition (TAPP) in een brief en petitie die vanmiddag (29 maart) aan de Tweede Kamer overhandigd zijn. Via een heffing en terugsluisstelsel, zoals dat ook bestaat voor energie, moeten boeren die op een duurzame manier werken financieel profijt hebben.
29 Maart 2022
glastuinbouw sjaak van der tak

Nieuws Belangenbehartiging

Van der Tak reageert op rol bij subsidiefraude

LTO-voorzitter Sjaak van der Tak heeft volgens berichten in het Financieele Dagblad een bedenkelijke rol gespeeld bij het niet terugbetalen van te veel betaalde GMO-subsidies door het inmiddels failliete FresQ. Brussel eist ruim €52 miljoen terug.
27 Januari 2022
weide koeien mist

Nieuws Stikstof

Adresgegevens PAS-melders moeten openbaar

De complete adresgegevens van alle PAS-melders moeten openbaar worden gemaakt. Dit heeft de Raad van State in hoger beroep uitgesproken in een procedure van coöperatie MOB tegen het ministerie van LNV en LTO Nederland. Binnen drie weken moet de minister uitvoering geven aan de uitspraak.
19 Januari 2022
grasland platteland herfst

Achtergrond Stikstof

Stikstofregisseurs weinig flatteus over landbouw

Als er één ding duidelijk wordt uit alle overheidsinformatie die in de voorbije week naar buiten is gekomen over stikstof, is het wel dat het beleid hiervoor vooral een kwestie is van kiezen, en dat die keuze niet alleen op puur feitelijke gronden wordt gemaakt. Ook emoties spelen een grote rol. Veel ambtenaren zijn geen fan van de veehouderij en ventileren dat blijkens de stukken die zijn opgevraagd met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) regelmatig tegenover elkaar.
15 Januari 2022
grasoogst platteland

Nieuws Stikstof

RIVM: stikstofprobleem vraagt overmaat aan beleid

Een te zware focus op milieubeleid om lage kritische depositiewaarden (KDW's - berekend met via het programma Aerius) te bereiken, vraagt volgens het RIVM een overmaat aan nationaal beleid. Het kabinet wil juist zwaar inzetten op lagere depositie en ruimtelijke maatregelen in het landelijk gebied.
13 Januari 2022

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox