Agrifoto

Analyse Uien

Tegenstrijdige signalen op de uienmarkt

8 December 2021 - Jurphaas Lugtenburg

De exportcijfers en de stemming op de uienmarkt stroken dit seizoen niet met elkaar. De export is goed en ligt (qua volume) nog steeds op schema om een nieuwe record neer te zetten. Kijken we naar de prijzen, dan is een neerwaartse trend zichtbaar.

Dit seizoen is - tot en met week 46 - 583.517 ton uien geëxporteerd. Met een export van 43.518 ton is in deze laatstgenoemde week voor de tweede keer dit seizoen de magische grens van 40.000 ton doorbroken. Al met al een teken van een gezonde vraag naar uien. Het beeld op de regionale beurzen is echter minder positief. De prijzen bevinden zich in een glijvlucht omlaag. De gemiddelde notering op de regionale beurzen ligt inmiddels onder de €10, op €9,75 per 100 kilo.

Dat is voor telers een psychologische grens. 'Een dubbeltje moet je in deze markt altijd kunnen maken', is een veelgehoorde kreet onder telers. Ook de baalprijzen dalen en liggen bijna €4,50 onder het vijfjarige gemiddelde. In vergelijking tot vorig jaar is zelfs een negatief verschil van €12,50 zichtbaar. Dat is een seizoen waarmee dit seizoen (voor wat betreft export) het beste kan worden vergeleken.

Goede export, maar grote oogst
Het uienareaal is afgelopen seizoen fors uitgebreid, al was de opbrengst per hectare geen absolute topper. Toch resulteert het in een recordhoeveelheid uien boven de markt. Dat doet wat met de stemming. Vorige week maakte Senegal - de grootste afnemer van onze uien - bekend op 31 december de grenzen te sluiten. Dat gebeurt elk jaar in deze periode, maar dit betekent ook dat om en nabij 15 december de laatste uien bij de exporteurs klaar moeten zijn voor transport.

De vraag die nu boven de markt hangt is: wat gaan telers doen? Worden ze zenuwachtig en willen ze toch verkopen in de veronderstelling dat de markt verder wegzakt of rekenen ze op een opleving in de tweede helft van het seizoen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland). Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Uien

Uien uit Nieuw-Zeeland minder in trek in Europa

Marktupdate Uien

Krap aanbod goede uien sterkt vertrouwen telers

Marktupdate Uien

Verschillen in uien zijn op meerdere vlakken enorm

Analyse Uien

India schrapt exportban uien maar voert heffing in

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden