Shutterstock

Nieuws Coronasteun

Helft werkgevers landbouw dreigt NOW mis te lopen

3 Maart 2022

Van alle werkgevers in de landbouwsector die een voorschot hebben ontvangen in het kader van de NOW (de tijdelijke noodmaatregel ter overbrugging voor behoud van werkgelegenheid), heeft de helft nog geen definitieve berekening (of uitstel) aangevraagd. Dit moeten zij doen voor 31 maart, anders moet het voorschot worden terugbetaald.

Van de 1.160 NOW-ontvangers in de landbouw, groenvoorziening en visserij hebben 578 personen (49,8%) hun aanvraag voor de definitieve berekening ingediend. 582 werkgevers moeten dat nog doen. Dat is vergelijkbaar met het landelijk gemiddelde, aldus uitkeringsinstantie UWV. In alle sectoren bij elkaar hebben 63.500 werkgevers een voorschot hebben ontvangen en daarvan heeft inmiddels bijna 49% de definitieve berekening aangevraagd. Wanneer een werkgever voor 31 maart geen aanvraag indient, kan het UWV geen definitieve berekening maken en wordt de tegemoetkoming bepaald op €0. Het volledige voorschot moet dan terugbetaald worden.

Werkgevers die meer dan €20.000 euro aan voorschot hebben ontvangen, hebben een derdenverklaring of accountantsverklaring nodig. Daarvoor kan uitstel worden aangevraagd, omdat het druk is bij boekhouders en accountants. Voor dat uitstel staat een speciaal formulier op de website van het UWV.

Alle informatie verzamelen kost tijd
"Uit onderzoek blijkt gelukkig dat bijna alle werkgevers inmiddels weten dat ze die aanvraag moeten doen en dat ze daar vaak al mee bezig zijn", zegt UWV-bestuursvoorzitter Maarten Camps in een persbericht. "Toch moet ruim een kwart de werkgevers die de definitieve berekening nog niet hebben aangevraagd, nog met de klus beginnen. We raden hen aan daar nu echt mee aan de slag te gaan, want het kost vaak toch wel wat tijd om alle informatie te verzamelen en aan te leveren."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Linda van Eekeres

Linda van Eekeres is meeschrijvend eindredacteur. Zij focust zich vooral op macro-economische ontwikkelingen en de invloed van de politiek op de agrosector.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Coronasteun

903 landbouwwerkgevers dreigen NOW mis te lopen

Analyse Varkens

Lage varkensprijs in China komt niet alleen door covid

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox